SOS (smör, ost och sill)

Sillen serveras på potatiskaka.

4 personer

Ostindiekryddad sill
5 urvattnade sillfiléer
1 dl ättika 10 %
2 dl socker
3 dl vatten
4 stycken gröna kardemummakapslar
rivet skal från 1/3 apelsin
6 nejlikor
1 kanelstång
8 svartpepparkorn
8 korianderfrön
1 lagerblad
1 stjärnanis
1 skivad liten schalottenlök

Tips: det går även bra att köpa färdig inlagd sill.
Att skära sill: Skär bort en liten bit av buken och de delar som är trasiga. Skär sillfiléerna i små raka bitar. Koka upp ättika, socker och vatten. Blanda i alla kryddor och ta av från värmen. Kyl lagen.
När sillagen är kall blandar man i sillen och låter den stå i kyl minst 2 dagar för att sillen ska dra åt sig smak och mogna.

Potatiskaka
300 g potatis
1 dl crème fraiche
2 blad gelatin
1 tsk hackad gräslök
1 tsk hackad persilja
1 tsk hackad körvel
1 msk plockad dill
½ tsk salt

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Skala och koka potatisen mjuk i vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ligga kvar i kastrullen och ånga av sig. Ta upp gelatinet ur vattnet och smält det i crème fraichen. Rör sedan ner crème fraiche och örter i potatisen.
Mosa ihop allt med en gaffel. Smaka och krydda med salt. Lägg sedan upp potatisen i en form 10 x 20 cm som är klädd med plastfilm på insidan. Släta till potatisen så att den är jämn.
Lägg en tyngd på t.ex. ett mjölkpaket. Ställ i kyl för att stelna ett par timmar.

Svecia ost lagrad i Reimersholms julsnaps 2009 och Götheborgs Akvavit 200 g lagrad Svecia
1 tsk kummin
1 msk Götheborgs Akvavit

Skär osten i kuber och lägg dem i en liten plastpåse. Häll kryddorna i påsen tillsammans med snapsen.
Skaka runt och förvara i kyl minst 2 dagar så att osten hinner dra åt sig smak. 100 g smör knäckebröd.

Vid servering: skär upp potatiskakan i fyrkanter som är samma storlek som sillen.
sos.jpgRecept köksmästare Niclas Wahlström på Gyldene Freden framtaget att passa väl ihop med Reimershoms julsnaps 2009.