Stjärnvin i juli

Den 7 juli lanserades ett antal intressanta viner i begränsad mängd på Systembolaget. Passa på att handla några ess som lämpar sig att njuta av under sommaren eller kanske spara till hösten?

Cuvée Exellence Champagne Stephane Herbert med nummer 99232 för 349 kronor. Denna ljusgula torra champagne bjuder på fläder, citrus, äpple och jästig doft av nygräddade frallor. Fyllig och nötig karaktär med en aning grapeskalsbitterhet i eftersmaken. Lika trevlig som aperitif som till sommarens lättsamma fisk och skaldjursrätter.

Bründlmayer Grüner Veltliner Alte Reben 2015, 99984, 249 kronor. Detta vin från Österrike är verkligen i begränsad mängd, särskilt i skrivande stund finns bara ett fåtal kvar. Så hittas en flaska, hugg den snabbt! ”Alte Reben” betyder att druvorna växt på gamla vinstockar, i detta fall med en genomsnittsålder på 50 år. Då blir det mindre avkastning men desto mer smak och karaktär i det fåtal druvor som kan skördas. Vinet är fylligt och koncentrerat med tropisk frukt, aprikos, melon, citron och tydlig mineralitet.

Paracombe Sauvignon Blanc 2016, nummer 95556 för 149 kronor. Detta fräscha vin från Adelaide Hills i Australien är mycket fruktigt och friskt med citrus, krusbär, tropisk frukt, gröna äpplen och mineral. Somrigt lättsamt till både mat och prat.

Moscato d’Asti G.D. Vajra 2016, 99443, 109 kronor. Detta söta vita vin av muscat-druvan från Asti, Piemonte i nordvästra Italien är passande till den somriga desserten. Servera ett litet glas till vaniljglass med lite frukt eller bär. Fruktigt, blommigt och sött med smultron, fläder, piggelin, päron samt melon.

Bourgogne Maison Ambroise 2015, nummer 92290 för 159 kronor är en ekologisk prisvärd bourgogne. Ett elegant, kryddigt och mångfacetterat rött vin med blåbär, skogshallon, röda vinbär och kryddigt lingonris. Det är både lättsamt och strävt på samma gång. Avnjutes svalt till fågel, fisk eller mittemellan.

Stielle Rocca di Castagnoli 2000, 99891, 179 kronor är ett kryddigt klipp från Toscana i mellersta Italien. Mörkt tegelröd i färgen med en lagrad och mogen karaktär av körsbär, plommon samt svarta vinbär som ramas in av cigarrlåda och lakritsarom. Passar fint till det röda grillköttet.

Mas de Libian Khayyâm 2015, 99114, 149 kronor är ett ekologiskt vin från franska Rhônedalen. Kryddigt, örtig med mogna körsbär, skogshallon, lakrits och vitpeppar. Matchar likväl till lamm som viltfärsburgaren.

Viña Pedrosa Reserva Bodegas Hnos Pérez Pascuas 2012, 90412 för 279 kronor är ett spanskt vin från Ribera del Duero. Detta är ett mäktigt vin med stram och kryddig karaktär av katrinplommon, mogna körsbär, marsipan, choklad och piptobak. Njut nu eller lagra ytterligare ett par år.

Meandro Quinta do Vale Meão 2014, 99524 för 149 kronor. Från Douro i Portugal kommer detta fruktiga och fylliga vin med kryddiga svarta vinbär, björnbär, kakao, ek, lakrits och svart vingummi. Njutbar såväl till sommarmaten som att smutta på ett glas efter middagen.

La Luna Avondale 2010, nummer 99086, 199 kronor för denna ekologiska redan lagrade rödvinsflaska från Sydafrika. Ett ”mån-vin” är sist ut bland veckans stjärnor och här bjuds på strålande elegans med sötfruktiga körsbär, hallon, björnbär, tobak, cederträ och anis.