Strävar efter att förena två världar

När argentiska Bodega Benegas Lynch Meritage 2008 nu lanseras kanske någon undrar om beteckningen ”Meritage”.

Beteckningen uppkommer bland vinodlare i Napa Valley som under 1980-talet arbetat upp en hel del frustration över vad lagstiftningen i USA stadgade när det gällde information och utformning av etiketter.

Meritage skapades av de två orden för merit och arv (”merit” och ”heritage”) (merit och arv). En meritage är gjord på minst två av följande druvsorter: cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, malbec, petit verdot, St. Macaire, gros verdot eller carmenère. Ingen druvsort får överstiga 90 procent av blenden. Arvet man syftar på i detta fall är en klassisk bordeaux.

Druvorna till detta vin är från Finca Libertad vid Mendoza­floden och från odlingar som ligger 850 meter över havet.

Några av cabernet franc-rankorna antas vara bland de äldsta i världen eftersom de planterades 1888. 1927 planterades Cabernet Suavignon och Merlot 1962. Den karga jordmånen med stora stenar, grus, och till viss del lera gör att vinrankornas rötter för att få vatten går ner till hela fem meters djup.

Druvarna är skördade för hand. Alla druvsorter hanterades separat och genomgick först en kallmacerering innan de avstjälkades och sedan jästes på ståltank i 20 dagar. Därefter följde malolaktisk jäsning på i tolv månader i nya franska ekfat och fick sedan ligga kvar i tolv månader på samma fat.

Detta följs av en slutlig blend och vinet lagras sedan i ytterligare sex månader på franska fat. Efter detta har vinet fått ligga på butelj i fem år.

De druvsorter som ingår är: 50 procent cabernet sauvignon, 30 procent cabernet franc, 15 procent merlot och 5 procent petit verdot

De som testat vinet talar om toner av röda och mörka bär och en kryddighet präglad av vitpeppar, nejlika och kardemumma.

Bodega Benegas Lynch Meritage 2008 Nr 99351, 299 kronor