suverän saffranspaj

Ingredienser för 8 till 10 bitar

2 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 msk socker
1 tsk kanel
100 g smör (gärna äkta smör)

Fyllning
2 dl vispgrädde
1 pkt saffran, 0,5 g
½ dl socker

Tillagning
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, bakpulver, socker och kanel.
Smält smöret och häll det över mjölblandningen. Rör till en rätt smulig deg.
Tryck ut den i en pajform, ungefär 24 cm i diameter.
Blanda grädde och saffran och häll i pajformen.
Strö över sockret.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter.
Låt pajen kallna.
Servera eventuellt med tinade hallon eller fruktsallad, alternativt vaniljglass.
Mer information om saffran finns bland annat på www.pafageln-saff ran.com.

Bibbis dryckesrekommendation
Servera 2003 Tokaij Aszu 5 puttonyos Château Dereszla till pajen. Pris 175 kr/500 ml, nyhet i december, varunr 96948.
Mognadstoner av petroleum, honung och söt torkad frukt klingar bra mot saff ranskryddan. Med glass och lättsockrade hallon till blir helheten svår att motstå.

Vin&BarJournalen 6 2008