Svensk klassiker – Julrecept

Till uppesittarkvällen: Krispiga rotfrukter & kanderade nötter
Välbehövlig energi när det ska lackas, slås in och rimmas på julklapparna.

Rotfrukter
1 st rotselleri
1 st palsternacka
1 st morot
1 st gulbeta
1 st polkabeta
1 st rödbeta
1 l friteringsolja
 Salt

Skala rotfrukterna, skiva sedan tunt på mandolin eller skärmaskin. Lägg skivorna i saltat vatten. Värm oljan till 180ºC i kastrull med höga kanter. Fritera rotfrukterna var för sig, avsluta med rödbetorna. Lägg upp det färdig friterade på en pappersbädd och låt rinna av. Salta.

Nötter
1 dl valnötter
1 dl mandlar
1 dl pecannötter
2 dl socker
0,5 dl vatten
 salt

Rosta nötterna i ugn i 200ºC tills de får en gyllenbrun färg. Häll vatten och socker i en kastrull och koka tills det får en gyllenbrun färg, lägg då i de rostade nötterna och se till att de är helt täckta. Häll ut på en plåt och dra isär nötterna med hjälp av två gafflar innan de svalnar. Salta lite lätt. Man kan även lägga i lite torkad frukt.

Till Kalle Ankas Julafton: Skebo Herrgårdsglögg
Det är egentligen en rätt udda tradition, men för många är Kalle Ankas julafton på TV startskottet för själva julen. Till dess ska alla gäster ha kommit och allt matlagande och stök vara klart. Äntligen kan det slappnas av med lite glögg och Tjuren Ferdinand.
 
2 dl socker
1 dl vatten
1 dl apelsinjuice
8 st fikon
1 l rödvin
2 dl Cointreau 
1 st vaniljstång
10 st nejlika
3 st kanelstänger
1 tsk kardemummakärnor
1 st pomeransskal

Häll vatten och socker i en kastrull och koka tills det får en gyllenbrun färg, häll då på apelsinjuicen och fikon. Låt svalna lite innan du tillsätter vin, Cointreau samt vaniljstång.
Rosta kryddorna i en torr stekpanna på medelhög värme tills kryddorna får en liten mörkare färg, inte bränd. Lägg kryddorna i glasburk eller flaska och häll över vätskan. Låt dra i minst ett dygn. Sila, värm och servera.

Till skinkan: plommon- och äpplesenap
Skinkan är aldrig så god som när den är helt nygjord och fortfarande lite ljummen och den första skinksmörgåsen är den bästa. Tjuvstarta redan den 23:e på kvällen och glöm inte senapen!

75 g hälften gula och hälften svarta senapsfrön
1 msk socker
1 msk äppelcidervinäger
1 msk äppeljuice
1 msk matolja
3 msk honung
1 st äpple
6 st katrinplommon

Krossa senapsfröna i en stor mortel. Tillsätt socker och vinäger. Rör sedan ner juicen, oljan och honungen försiktigt. Skala och kärna ur äpplet, skär sedan äpplet och plommonen i lika stora bitar (ca 0,5 x 0,5cm). Blanda ned frukten i senapen. Lägg i burk och låt stå i 14 dagar.

Till vickning med ost och sherry: Fruktbröd
När julkvällen lider mot sitt slut, klapparna är utdelade och barnen gått och lagt sig smakar det bra med en ostbricka och ett gott fruktbröd. Häll upp lite sherry i glaset och luta dig tillbaka.
 
För 2 limpor behövs:
3 dl vetemjöl
2 dl rågsikt
1,5 dl grovt rågmjöl
1 dl vetekli
4 tsk bikarbonat
200 g rågkross
1  l filmjölk
2 dl mörk sirap
260 g russin
160 g aprikoser
160 g valnötter

Blanda samtliga ingredienser förutom fil och sirap. Tillsätt fil och sirap, blanda väl. Tillsätt frukt och nötter sist. Häll smeten i två formar och grädda i 150°C i 100 minuter.

Från Vin&BarJournalen nr 6/07.