Sydafrikanska kristaller i glaset

mm

I början av sommaren hade jag äran att prova viner från Crystallum. Det är ett litet privatägt familjeföretag som leds av bröderna Peter-Allan och Andrew Finlayson som håller till i Walker Bay på sydvästra spetsen av Sydafrika. De är den tredje generationen av vinmakare och pappa Peter Finlayson var en av pionjärerna med druvan pinot noir i Sydafrika. Crystallum startade 2007 med drygt 4000 flaskor av druvan sauvignon blanc. Året efter följde de upp med de burgundiska druvorna chardonnay och pinot noir som idag uteslutande är de som används. Vinmakaren Peter-Allan som skapat vinerna höll i provningen. Han berättade att målet är att producera ”gamla världen-viner” i bourgogne-stil från ”nya världen”, Sydafrika. Detta görs på gammalmodigt sätt med så liten påverkan som möjligt från människan. Han förklarar att det inte handlar om lathet att de använder druvans egna jäst och hela klasar utan att det är en önskan att druvan, jorden och omgivningen som ger karaktären till vinet.

Första vinet ut är Agnes Chardonnay 2016 med nummer 75383 som finns i Systembolagets beställningssortiment sedan 21 juli för 249 kronor. Namnet Agnes syftar på brödernas gammelmormor, Agnes Floyd, som kom från England som 14-åring till Sydafrika. Hon var en tuff tjej som ingen satte sig på och hon var den första kvinnan som skaffade sig körkort i Kapstaden. För att hedra henne bär vinet hennes namn. Det är en blandning av chardonnaydruvor från fem olika vingårdar med blandad jord med allt från tung lera till sandsten och kvarts. Tillsammans bildar druvorna ett friskt och komplext vin med diskret ek. Citruszest och gröna äpplen bär upp den svala frukten med mineralitet och långt sammansatt avslut med en aptitretande bitter och kryddig avrundning.

Clay Shales Chardonnay 2016, 99605 lanseras den 18 augusti med 120 flaskor för 319 kronor styck. Här kommer druvorna från en enda vingård i Hemel en Aarde Ridge på 300 meter över havet. En aning fylligare vin men fortfarande med tyngden på elegans och finlir. Något tydligare ek anas i form av lite melon och nötig karaktär men på ett behagligt och subtilt vis. Citrusfräschör och aromatiska gröna inslag med tydlig mineral ramar in det snygga vinet som är redo att njutas av nu men även kommer utvecklas under flera år.

Mabalel Crystallum Pinot Noir 2016 nummer 75304, denna finns i beställningssortimentet för 339 kronor flaskan. Pinot noirdruvorna har växt 700 meter över havet i en vulkanisk krater från ett av de högsta bergen på Kapudden. Vinet är elegant med frisk frukt som röda vinbär och körsbär. I bakgrunden lurar de kryddiga aromerna av läder och tobak. Nyansrik i sin lätthet och passar allt från ljust kött, ostar eller vegetariska rätter och serveras svalt för att komma till sin rätt.

Cuvée Cinema Pinot Noir 2016, 73438 BS för 339 kronor. Namnet anspelar på en av scenerna i en Napoleonfilm som spelades in där vingården nu är belägen. Detta vin produceras på en av de högsta och därmed de kallaste platserna i Hemel en Aarde Ridge-regionen. Mindre avkastning och stor komplexitet i druvorna är några följder av detta. Örtiga, friska och kalla blåbär möter svarta smakrika körsbär med en kryddig ton av mynta i avslutet.

Bona Fide Crystallum Pinot Noir 2016, 76789 även denna finns nu på beställningssortimentet för 339 kronor. Bona fide betyder ungefär ”good trust” på engelska, det vill säga i runda slängar ” i goda händer”, äkta eller genuin i alla fall enligt förklaringen som Peter-Allan gav. Hur som helst bottnar detta namn av att druvorna till detta vin kommer från en vingård som Finlayson inte äger men det handlar om ömsesidigt förtroende och alla vill att det ska bli så bra som möjligt. Denna vingård är den lägst belägna i Hemel en Aarde Ridge-regionen och 2016 var ett torrt och varmt år, så skörden blev den tidigaste någonsin. Fylligare och sötfruktigare stil med körsbär, jordgubbar, plommon och balanserad syra med mer struktur, kryddor och tanniner. Perfekt till vilt eller annat trevligt kött som läggs på grillen eller ”braii” som man säger i Sydafrika

Peter Max Pinot Noir 2016, 99908 lanseras med 360 flaskor den 18 augusti för 229 kronor. Namnet hedrar tidigare generationer av vinmakare. Det här vinet provades tyvärr inte då flaskan kom på villovägar. Men med tanke på vilken hög klass de andra höll så är jag helt övertygad att även detta vin är en bra investering.

Det är givande och intressant att prova vin från en av topproducenterna i Sydafrika som kommer utvecklas ytterligare i sin personliga och ”franska” stil.