Tequila – gudagåva från aztekerna

 

 

 

 

Text: Henrik Emilson
Drinkrecept: Martin Bergqvist
Foto: Björn Lindberg
Illustration: Cecilia Carlstedt/Agentform

Basen i baren utgörs av sex olika spritsorter. I en ny artikelserie avhandlar vi varje flaska, dess ursprung och användningsområden blandat med goda recept. Först ut är tequila. Sprit från dryckesvärldens bakgård hävdar en del. Mexikos motsvarighet till cognac, säger vi.

Tequilan har ett oförtjänt dåligt rykte. Många har träff at på drycken serverad ur en fl aska där korken är en röd mexikansk plasthatt under ett tequilarace i gymnasiet eller i Benidorm. Tequilan sägs ge hallucinationer, vara gjord av kaktus, ha mask i fl askan och ge bakrus från helvetet. Allt är fel. För i tequila vilar ingen mask (den bor hos spritsläktingen mezcal) utan snarare anor, hårt arbete och lika mycket stolthet som i vilken cognac som helst. Faktum är att precis som med cognac är tequila just en ursprungsbeteckning.

Redan de gamla aztekerna förstod att använda den liljebesläktade agave plantan till rep, medicin, nålar och papper – i dag görs den bruna lappen bakpå Levis jeans av agaverester från tequilaproduktion. Men framförallt drack de dess juice, som jäst blev alkoholhaltig – pulque. Snabbt klassades agave som en gåva från gudarna.

När spanjorerna invaderade Mexiko på 1500-talet bidrog de med destillering och pulque blev vino mezcal. I slutet av 1700-talet hade produktionen av mezcal förfinats i den lilla byn Tequila och dryckens rykte var mycket gott. Hemligheten låg i traktens speciella blå agave.

Fram till 1997 fick i princip vad som helst kallas tequila i Europa. Nu är reglerna är stenhårda; tequila måste innehålla minst 51 procent juice från blå agave (den bästa tequilan är gjord av 100 procent agave) samt vara tillverkad och lagrad i något av de fem godkända tequiladistrikten Jalisco, Guanajuato, Nayarit, Tamaulipas eller Michoacán.


Dryckesrekommendation
El Jimador Tequila Blanco [70212] 289:–
51 % agave från Mexikos marknadsledande destilleri Herradura. Tydlig agavekaraktär med nyanser av citrus och peppar.

Sauza Blanco [65] 250:–
51 % agave. Eldig, lite oljig karaktär med viss sötma. Belönad med silvermedalj vid International Review of Spirits Award med 85 av 100 möjliga poäng.

Gran Centenario Reposado [70667] 349:–
100 % agave från världsledande tequilaproducenten Casa Cuervo. Välbalanserad, len och inbjudande reposado med tydliga ektoner. Vann guld vid International Review of Spirits Award med 93 av 100 möjliga poäng.

Herencia de Plata Reposado [77009] 359:–
100 % agave. En mycket ren reposado med elegant agavekaraktär. Vann guld vid International Review of Spirits Award med 94 av 100 möjliga poäng och 2:a pris på Vin & Avec 2005.

Gran Centenario Añejo [70004] 397:–
100 % agave. En len och inbjudande añejo med lite brända inslag av kara mell, nötter, peppar och russin. Vann guld vid International Review of Spi rits Award med 93 av 100 möjliga poäng.


Texten är hämtad ur Vin och Bar Journal nummer 1/2006.

Vill du regelbundet få nyheter och reportage om dryckernas och njutningens värld? Prenumerera på tidningen!