Tre spännande buffésallader

Sparris med parmaskinka och dragondressing
4 portioner

1 liter vatten
1 knippe grön sparris
3 tsk socker
3 tsk salt
100 g babyspenat eller rucola
150 g parmaskinka

Dressing
2 msk balsamvinäger
2 tsk honung
3 msk olivolja
0,5 tsk salt
2 krm peppar
1 tsk dijonsenap
1-2 msk färsk dragon, hackad.

Koka upp vatten med socker och salt. Skär bort foten på sparrisen. Koka sparrisen tills den är mjuk men ändå har lite spänst kvar, 3–5 minuter.
Blanda alla ingredienser till dressingen. Servera sparrisen tillsammans med babyspenat och parmaskinka. Ringla över dressingen.

Quinoasallad med gurka, aprikos och nötter
4 portioner

2 dl quinoa
4 dl kraftig grönsaksbuljong
1 gurka, urkärnad, finhackad
1 dl torkade aprikoser, hackade
0,5 dl hasselnötter, grovhackade
0,5 dl pumpakärnor
1 dl kokos, rostad
1 dl bladpersilja, grovt hackad
0,5 dl mynta, grovt hackad + några blad till servering

Dressing
4 salladslökar, finhackade
3 msk olivolja
1 tsk honung
0,5 citron, saft + skal
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar

Blanda alla ingredienser till dressingen. Skölj quinoan i varmt vatten.
Koka upp buljongen, lägg i quinoan och låt koka under lock på svag värme 15 minuter.
Rör ner gurka, aprikoser, nötter, pumpakärnor, kokos, persilja och mynta i quinoan.
Tillsätt dressingen och blanda allt. Garnera med några myntablad.

Bulgur med gröna linser och granatäpple
4 portioner

4 portioner bulgur
2 dl gröna linser
1 tärning grönsaksbuljong
1 lagerblad dressing
1 rödlök, skalad, finhackad
0,5 röd chili, urkärnad och finhackad
2 msk vit balsamvinäger
3 msk olivolja
0,5 tsk salt
2 krm peppar
2 dl persilja, hackad
1 granatäpple, kärnorna

Koka bulgur och linser enligt anvisning på bulgurförpackningen, öka på vattnet med 3 dl och tillsätt buljongtärning och lagerblad.
Blanda alla ingredienserna till dressingen.
Blanda dressingen med bulgur-linsblandningen.
Vänd ner hackad persilja och granatäppelkärnor.

Dryckestips
Whitstable Bay Organic Ale är framställd av organiskt odlade korn från Storbritannien, humlen importeras från Nya Zeeland, vattnet kommer från bryggeriets egen källa. En ljus, bärnstensfärgad ale med lätt, vitt skum. Varunr 11526, 500 ml, 21.90 kr

Recept Sara Begner COOP. Recept ur Vin&BarJournalen 2 2009.