Tuff tuff tuff ångöl – Mariestads Amerikansk Dampfbier

mm

En kall och gråmulen eftermiddag står tåget med det puffande ångloket inne på Centralstationen i Stockholm.

– Varmt välkommen, stig ombord!

Jag ska åka med på en öl och matresa i Mariestads tecken. Det är Mariestads Amerikansk Dampfbier som är den sjätte upplagan bland de limiterade ölsorterna som inspirerats av de olika expeditionerna som bryggmästare Richard Bengtsson utfört med olika öl i Den Stora Smakresan.

Vi kliver på och visas in till restaurangvagnen som genast för tankarna till en Agatha Christie film à la Orientexpressen. Vacker gammaldags miljö med vita dukar, brutna servetter, blommor och vackra glas på ett fint dukat bord. Det känns kittlande att befinna sig på ett tåg från 1900-talets mitt, draget av ett ånglok som drivs av kol, eld och vatten, i princip alla elementen. När jag tänker på att snart få testa ny öl med mat komponerad av Thomas Sjögren, Årets kock 2015, ökar spänningen inför kvällen ytterligare.


Tåget tuffar iväg i sakta gemak mot Järlåsa som ligger strax utanför Uppsala. På utsidan av fönstret svävar små vita moln av ånga från loket och det känns som en tidsresa tillbaka i tiden. Det pirrar lite extra när det lutar märkligt mycket och det fnissas en del även om vi ännu inte smakat på den nya brygden.

En stilig herre, iklädd tidsenlig klädsel från tidigt 1900-tal gissar jag, serverar öl med en krämig och riklig skumkrona. Äntligen ska jag få prova den beryktade ångölen. Doften är slående aromatisk, fruktig och nästintill blommig med mulliga toner av kola, karamelliserat socker, aprikos och en antydan av lakrits. Kolsyran känns mjuk, len och munfyllande på ett behagligt vis. Smaken är riklig, rund med kryddiga och knäckiga toner och ett torrt och fylligt avslut. Inte kan jag ana att denna öl gömmer en alkoholhalt på 6 volymprocent. Denna öl är kryddad med lite amerikansk humle i form av cascade och summit i en balanserad stil. Den är lockande och när jag svalt en sipp önskar jag ännu en.


Vi får en presentation av bryggmästare Richard Bengtsson om Mariestads nya begränsade upplaga. Den har bland annat fått inspiration från en resa till San Francisco och besöket på bryggeriet Anchor Brewing som har den kända ”Anchor Steam Beer”. Historiskt var det många tyskar i slutet av 1800-talet som kom till Amerikas västkust för att finna guld. När de skulle brygga sin lageröl blev det inte som hemma, då temperaturen var betydligt högre än i Tyskland. Så var den varmjästa lagerölen uppfunnen, den så kallade ”steam beer” , ”Dampfbier” eller ångöl. Till ”Dampfbier” serverades en tartar på oxe med syltade rovor, dragon och bovete. En fin matchning där smakerna integrerades och satt som handen i handsken.

Vi fick även prova Mariestads Svart Inlandspilsner tillsammans med ölkokt fläsksida, mjukbakade grönsaker, ramslöksveloté och krispig savoy. Inlandspilsnern bryggdes efter ”Smakresan” med Inlandsbanan som även där var med ånglok. Även här var smakerna som gjorda för varandra.

Avslutningsvis på tågresan serverades Mariestads Strong Ale med svenska ostar med havtorn och morot samt choklad med rybs och salt därtill små hasselnötskakor.

Vilken lärorik resa med smakrik, god öl och mat, historia, kultur och glada och inspirerande människor.


Mariestads Amerikansk Dampfbier, nummer 89215 släpps den 2 maj i beställningssortimentet på Systembolaget och kostar 199 kronor för en 75 cl flaska som säljs i en trälåda. Det finns endast 2000 numrerade flaskor så först till kvarn gäller.