Ugnsbakad hälleflundra på polenta med mozzarellakappa

4 personer

4 fina bitar hälleflundra filé på 180 gr styck
2 st 125 grams buffelmozzarella
2 dl soltorkade tomater i olja
2 msk ströbröd
2 kvistar bladpersilja
Polentan
4,5 dl vatten
Knappt 1 dl polentakorn
0,5 buljongtärning (grönsaks)
1 ägg (Ägget ska vispas in i polentan i slutet av koket för att göra den lite glansigare och fylligare)
Timjan för garnering

Gör så här:
Gör först polentan. Koka upp vattnet med buljongtärningen. Vispa i polentan enligt anvisningarna på förpackningen. När polentagröten börjar bli färdig, smaka av med peppar och salt, häll ut den på en smord plåt. Låt svalna. Mixa soltorkade tomater (spar några till garnering) med ströbröd och persilja i en matberedare. Skär polentan i 4 portionsbitar.
Sätt ugnen på 130 grader. Lägg ut fisken salta och peppra. Använd stektermometer för att baka av fisken till 4o grader. Lyft försiktigt av fisken, byt plåt eller diska av den gamla, smörj, lägg på polentan med en filé på varje, bred på soltorkade tomater kräm över fisken och toppa med ett par skivor mozzarella. Höj värmen på ugnen till 175 och baka av i ytterligare 10 minuter eller till innetemperaturen på fisken nått 55 grader.

Att dricka till:
Cinerino, Marziano Abbona, Italien eller 7179, Torricella,
Toscana, Italien 125kr/750ml.

Rättelse!
En av våra läsare har uppmärksammat att det i Alexandra Zazzis recept ”Ugnsbakad hälleflundra på polenta med mozzarellakappa” som finns på sidan 28  i nr 01/08 där anges ett ägg i receptet men inte i ”Gör så här” .  Ägget ska alltså vispas in i polentan i slutet av koket för att göra den lite glansigare och fylligare.

Tack för att du som läsare uppmärksammade det för oss! ( 20/2)

Från reportage i Vin&BarJournalen nr 1/08. Recept från Alexandra Zazzi.