”Undervin” från Down Under

mm

Nu har inte bara hösten anlänt utan även vintern har landat. Vit, vit snö vart än jag ser och med bomullsliknande tussar som virvlar i luften och formar ett vitt och mjukt böljande landskap. Vackert men väldigt kyligt. Vad sägs, ska vi dra? Ja, vi kastar oss iväg över oceaner av hav och land till Oceanien och varmare breddgrader. Till andra sidan av jordklotet och andra sidan om ekvatorn, där det är tvärtom mot här och där det går mot varmare tider.

Stoneleigh Sauvignon Blanc 2015, Lionheart of the Barossa Shiraz 2014

Stoneleigh Sauvignon Blanc 2015, Lionheart of the Barossa Shiraz 2014

Tänd ljusen, brassa på ugnen och skutta en liten stund, då kan det passa utmärkt med ett krispigt och uppfriskande vitt vin från Nya Zeeland. Stoneleigh Sauvignon Blanc, 2015, nummer 6311 för 109 kronor. Vinet kommer från Marlborough, på den nordliga spetsen av sydön, som är extremt bra för just druvan sauvignon blanc. Här blir den så druvtypisk som den bara tänkas kan, som en karikatyr av sig själv. Gillar man sauvignon blanc i allmänhet, så älskar man den här i synnerhet, när den kommer från Nya Zeeland. Som för övrigt är en av de största och viktigaste druvorna på denna ö. Vinet är friskt och knastertorrt med uppiggande gröna aromer av krusbär, svartvinbärsblad och gröna äpplen. Citrus och fläder i en somrigt fräsch stil, som jag inte annat än kan bli glad av. När ugnen ändå är på, så in med lite getost och toppa sedan med honung eller hjortronsylt. Denna lilla osträtt passar ypperligt med vinet, så de tillsammans kan ta ett lyckligt krumsprång in i gapet.

När vi ändå är så långt borta vid jordens ände så kan vi passa på med ett litet besök till Australien också. Lionheart of the Barossa Shiraz, 2014 med nummer 2129 för 115 kronor. Druvan som är handplockad, är shiraz och vinet lagras på franska ekfat under 18 månader vilket bidrar till det ymniga särdraget. Dandelion Vineyards är en relativt ny vingård från 2007 med vinmakaren Elena Brooks i täten. Ny gård men mycket gamla vinstockar, det sägs vara världens äldsta shiraz-rankor, beroende på att Australien klarade sig från vinlusen. Det här är ett mycket fruktigt vin från Barossa i sydöstra Australien. Fyllig och mäktig karaktär med plommon, mulliga björnbär och mörk frukt som bärs upp av rostade ekfat med kaffe, vanilj och choklad. Underbart helande och värmande antingen på egen hand eller tillsammans med den röda kötträtten eller den lagrade hårdosten. Ta ett par glas av detta generösa och yppiga vin så kan du stå ut med att det är kallt ute, åtminstone till nästa vecka.