Våfflor och vin

Våren är här med fågelkvitter, snödroppar som blommar som små buketter i rabatten och solens strålar värmer långt in i själen. Min längtan efter ljus och värme har varit långdragen. Några tydliga tecken på att våren kommit är att det är dags att ställa om klockan och så har vi våffeldagen. Förr kallades Jungfru Marias bebådelsedag för Vårfrudagen. Med tiden råkade det i folkmun bli ”våffeldagen” så därför äter vi våfflor den 25 mars varje år. Vad dricker man till en våffla då? Allt beror naturligtvis på vilken typ av våffla det är. Ska det vara salta eller söta tillbehör, ska det vara en förrätt, dessert eller fika? Här kommer tre olika våffelförslag med tips på passande dryck.

Våfflor med getost och honung

Våffelsmet:
2,5 dl vetemjöl
1 dl rågmjöl
2 tsk bakpulver
4 dl mjölk eller ersätt cirka hälften med kallt kolsyrat vatten för extra frasig våffla.
50g smör
1 ägg
1 tsk socker
1 tsk salt

Topping:
200 g getost
flytande honung

Våflorna serveras med getost i skivor och ringla lite flytande honung över. Våfflorna passar som en förrätt och njut gärna tillsammans med ett friskt ekologiskt vitt vin från Nya Zeeland. Villa Maria Sauvignon Blanc 2016, nummer 6262 från Marlborough som kostar 109 kronor. Vinet är torrt, krispigt med citrusfräsch syra som möter syrligheten i osten. Den lilla honungen lyfter upp fruktigheten i vinet med persika, krusbär och fläder.

Potatisvåfflor med räkor och löjrom

Våffelsmet:
3,5 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
300 g potatis, fint riven och vätskan urpressad
100 g smör, smält avsvalnat
1 tsk salt (knappt)

Topping:
30 g löjrom/portion
3 dl crème fraiche
1 citron, bara skalet, fint rivet och vispat med crème fraiche
1 knippe dill
1 rödlök
200 g skalade räkor

Denna matiga anrättning kan passa lika bra som en kraftig förrätt eller som lunch. Servera gärna med ett spanskt ekologiskt mousserande vin, Cava Blanc de Noirs 1+1=3, nummer 7610 för 109 kronor flaskan. Detta torra friska vin bjuder på lite smakrikare frukt då det är gjort till 100% av druvan pinot noir. Röda vinteräpplen, rostat bröd, apelsin och citruszest samsas i en bubblande dans.

Våfflor med grädde och sylt eller färska bär

Sista våffeltipset blir en traditionell variant med grädde och valfri sylt eller färska bär. Det översta receptet på våffelsmet går bra att använda men ersätt rågmjölet med vanligt mjöl. Till de söta våfflorna vill jag tipsa om ett sött mousserande vin från Italien. Asti Cinzano, nummer 7711 för 79 kronor flaskan, det finns även i halvflaska och pytteliten flaska på 200 ml också. Vinet är sött med finstämd syrlighet som gör att det passar extra bra till frukt och bärdesserter. Fruktiga päron, piggelin, smultron och citrontoner bärs upp bubblornas kittlande friskhet.

Låt det väl smaka!