Valnötspasta

Mättande pastarätt med ljuvlig sås. En variant av pesto där valnötter ger en kryddigare smak med balanserad beska. Såsen går bra att förberedas innan, förvara i kyl och blanda ner i den nykokta pastan vid servering.

6–8 portioner

25 g persilja
2 vitlöksklyftor
100 g valnötter
25 g smör
0,5 dl olivolja
0,5 dl rapsolja
25 g parmesan
2 msk grädde
300 g pasta fettucine, till exempel bönpasta
salt och peppar

Rosta valnötter på medelhög värme i torr panna på spisen. Ett par minuter räcker, så att de får lite färg och doftar nötigt.

Mixa nötter tillsammans med persilja och vitlök, tillsätt smör. Fortsätt mixningen, häll sedan i oljan, sista parmesan och grädde till en pestoliknande sås. Smaka av med salt och peppar.

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, häll av vattnet, blanda sedan ner valnötssåsen. Servera gärna med extra parmesanost riven över.

Vintips

Vitt – I Frati Lugana, 2015 (92307), Venetien, Lugana. Blommig doft med aprikos, päron, citrus och gröna örter. Medelfyllig, frisk smakmed ihållande längd. 129 kronor.

Rosé – Fontanafredda Langhe, 2015 (2318), Rosato, Piemonte, Langhe. Rosényhet från känd rödvinsproducent. Röda bär, viol, grapefrukt. Matorienterat med slingrande syror och kryddor i avslut. 89 kronor.