Vanilj och päron Bavaroise

med nougat och svarta vinbär
(4 personer)

 

4 skivor Päron terrin (inkokta och lagda i form med gelé) 
95 gram mjölk
0,5 vaniljstång
65 gram socker
95 gram äggula
1,25 gelatinblad
270 gram lätt vispad grädde

Foto: Sara Danielsson

Sjud upp mjölk, vaniljstång och socker slå över äggulorna.
Sjud upp försiktigt till 85 grader låt svalna.
Blötlägg gelatinblad och smält, blanda i smeten, och sist blanda i den lättvispade grädden.
Lägg päronterrin i botten på formar, slå över bavaroise smeten och låt stelna.
Servera med svartvinbärssorbet och nougat.

Att dricka till: 2004 Vidal Icewine, Blaxta Gård, Södermanland, Sverige Slutlevererad från producent men det finns ett fåtal flaskor kvar i specialbutikerna i Malmö, Göteborg och Stockholm, nr 99977, 481 kr. 2004 Ruppertsberger Linsbusch Riesling Eiswein, Pfalz, Tyskland nr 6107, 199 kr

Från reportage i Vin&BarJournalen nr 2/07. Recept från Vassa Eggen.