Världens jobb

 

 

 

 

Text: Per Axel Nordfeldt
Foto: Frans Hällqvist

Bas’ School of Bartending i London är ett riktigt drivhus för svenska bartendrar. Många av studenterna samlar på sig internationell erfarenhet och bygger upp nya intressanta barer när de återvänder hem. Max Heaf från Malmö är en av dem.

 På bara några år har barlivet i Sverige förändrats dramatiskt till det bättre. Utbudet av barer med ett kvalificerat drinkutbud har ökat markant och intresset stiger över hela landet. Även om boomen är tydligast i Stockholm, så händer mycket också i de andra storstäderna. Det är uppenbart att en av de främsta anledningarna till detta är den ökade rörligheten över landgränserna. Många bartendrar utbildar sig utomlands. De skaff ar sig erfarenhet på en internationell marknad, återvänder hem med nya kunskaper och berikar det svenska barlivet. Max Heaf är ett exempel på denna nya trend. Bördig från Malmö begav han sig till London och utbildade sig på den legendariska skolan Bas’ School of Bartending. London var ett naturligt val, eftersom hans mamma är engelska (därav efternamnet) och släkten finns där.

150 drinkar på sju veckor

En dag satt Max och pratade med en kollega som arbetade som bartender. Han hade gått Bas’ School. Max ringde genast upp skolan och gick kursen år 2000.
Kurserna på Bas’ School of Bartending är sju veckor långa. Under denna tid lär sig studenterna ungefär 150 drinkrecept.

– Alla drinkar bygger på de klassiska recepten, säger Max.
– Bas lärde oss också många goda minnesknep för att hålla ingredienserna i huvudet och inte minst vikten av en bra barlayout. Arbetet kan bli ganska stressigt emellanåt och då vill det till att allt fi nns där det ska.

Efter kursen åkte Max tillbaka till Malmö. Men efter några månader tröttnade han återigen på bristen på barkultur. Han ringde upp Bas igen och skolan hjälpte honom att få ett jobb i London, på Henry’s Bar, en ganska stor kedja med flera barer runt om i staden.

– Det är bra att arbeta i en stad som London en tid. Staden är centrum i den globala drink kulturen, det är där alla nya trender uppstår och därifrån sprids de över världen. Men det är bra också eftersom en engelsk arbetsplats är så annorlunda mot en svensk. I London är det en helt annan hierarki inom personalen. Vissa är chefer och andra ska lyda.

Alla behöver en bartender

Max arbetade en tid på Henry’s, gick sedan vidare och prövade på olika arbetsplatser. En period var han i Grekland.

– Det är fördelen med en bartenderutbildning. Den är gångbar överallt, och det behövs bartendrar vart du än kommer, säger han.

Max återvände till London och arbetade en tid på en privat klubb, en av favoritarbetsplatserna.

– Du kommer så nära gästerna på ett sådant ställe. De flesta är stamkunder och kommer för att få sin drink blandad av just dig, på just ditt sätt. På en klubb får du ett mycket personligt förhållande till kunderna.

Det som fick honom att lämna klubben var ett erbjudande om att bli barchef på Rocket Bar, som ligger i en central del av London.

– Det var ett mer ansvarsfullt arbete, jag fick ett större inflytande, säger Max.

Tillbaks på hemmaplan

 Men inte heller ett barchefjobb i drinkhuvudstaden är för evigt, inte om man som Max ständigt söker nya utmaningar.

– När jag arbetade på Rocket hörde en bekant från Malmö av sig och frågade om jag hade lust att hjälpa till med ett nytt koncept.

Det hade han. Förra hösten öppnade Buddha Lounge med Max som barchef.

– Det är ett nytt koncept för Malmö, berättar Max.

Stället är ett bra exempel på att det pågår ett kulturutbyte på barområdet mellan Sverige och utlandet. Jag menar främst mellan London och Sverige, eftersom ungefär 80 procent av eleverna på Bas’ School är svenskar. Men här i Malmö kommer också mångabartendrar från Köpenhamn. Och det har växt upp en hel flora av svenska bartenderutbildningar.

Ännu har inte cocktailen erövrat Malmö, men Max har ambitionen att ge publiken något annorlunda.

– Jag serverar många cocktails som inte har funnits i Malmö förut. Det är ännu ingen storstad, folk festar på samma sätt som de alltid gjort, med ett rejält supande på fredag–lördag. Men jag vill visa dem ett alternativ. Cocktails är inget man super sig full på, de är njutningsmedel.

Inga tjurar i baren

Max är inriktad på att ge gästerna den bästa service som går, men det finns gränser.

– Ingen Red Bull! säger han bestämt med ett hjärtligt skratt.
– Vi serverar inte en Red Bull Vodka på Buddha. De som vill ha det får gå någon annanstans. Det har att göra med kultur och kvalitet. Vem som helst kan servera Red Bull-drinkar. Att driva en cocktailbar är något helt annat.

För att hjälpa kunderna har Max satt upp en cocktaillista i baren. Djärvt, eftersom det innebar att han måste hålla ett rejält brett sortiment av spritsorter och råvaror. Men satsningen har slagit väl ut. Max arbetar mycket med färsk frukt, juicer och puréer.

– Trenden i dag är färsk frukt och vodka som smaksatts på olika sätt. Det finns många smaksatta sorter att köpa, hallon och äpple hör till de senaste, men på Buddha Lounge smaksätter vi själva. Saffran, ingefära, chili. Variationsmöjligheterna är oändliga.

Läs mer på www.basbartendingschool.com


Max bästa drinkar

Litchi martini

 • 4 ½ cl ml vaniljbourbon
 • ½ cl persikolikör
 • 3 cl litchipuré
 • En skvätt sockerlag
 • En skvätt apelsinlikör
  Skaka alla ingrediens
  er utom apelsinlikör med is. Sila upp i ett kylt martiniglas. Skvätt i apelsinlikören. Garnera med en apelsinskiva. Vaniljbourbon kan man göra själv: skrapa bort fröna ur en vaniljstång. Låt stången dra i 375 ml bourbon i två veckor.


 • Banana Mai Tai

 • ½ cl ljus rom
 • ½ cl spiced rum
 • ½ cl apricot brandy
 • ½ cl crème de banana
 • ½ cl pistachio syrup
 • 3 cl färsk limejuice
 • 3 cl färsk citronjuice
 • 3 cl bananpuré
 • En skvätt Angostura
 • En skvätt grenadine
  Skaka alla ingredienser med is. Sila upp i ett slingglas med krossad is. Garnera med tunna klyftor av apelsin, lime och citron.

 • Texten är hämtad ur Vin och Bar Journal nummer 5/2005.

  Vill du regelbundet få nyheter och reportage om dryckernas och njutningens värld? Prenumerera på tidningen!