Vassa cocktails på Knivsöder

Om du är ute efter att dricka bra cocktails i Stockholm finns det få ställen som kan konkurrera med Linje Tio i Hornstull. Det är inte bara en av Stockholms bästa barer, Linje Tio kan sedan oktober förra året stoltsera med att det är en av världens 50 bästa barer. Listan röstas varje år fram av experter från hela världen: på plats 25 är Linje Tio den enda svenska baren som någonsin tagit sig in på listan.

Linje Tio hittas i lokalen Tjoget på Hornsbruksgatan 24 tillsammans med vinbaren Hornstulls Bodega och barberaren Roy & Son. Förutom dryck serverar Linje Tio även kontinaleuropeisk mat som sägs vara riktigt bra, men idag är jag bara där för att prova deras cocktails.

När en bar jag besöker håller så hög nivå föredrar jag att låta bartendern bestämma vad jag ska dricka. Enligt min erfarenhet finns det två typer av bartender, de som blir irriterade över att inte få en specifik beställning, och de som gillar det. Kvällens bartender verkar tillhöra den senare kategorin, han börjar glatt blanda när jag beställer en ”vad som helst med gin i” och min vän en ”något syrligt med whiskey”. Jag får en ljusgrön blandning med myntablad serverad i ett cocktailglas och min vän får något som ser ut som en whiskey sour serverad i ett lowballglas med is. Kombinationen gin och mynta fungerar bra, men den är lite sötare än jag vill ha en cocktail. Det handlar dock om personlig smak och jag får skylla mig själv när jag gör en så bred beställning. Min vän verkar mycket riktigt fått någon variant av av en whiskey sour.

När jag beställt whiskey sour ute har jag ofta fått en väldigt utspädd blandning med alldeles för mycket sockerlag och alldeles för lite whiskey. Så är inte fallet på Linje Tio, det här är en drink för den som vill känna att det är whiskey i whiskeydrinken man köper.

Runda två ber jag bartendern om en av vad de säljer mest av och en av den cocktail som är hans personliga specialitet. Vi listar snabbt ut att den de säljer mest av är Stockholm, bestående av vodka, fläder, punch, citron, och socker serverad över krossad is i ett highballglas. Det är lätt att förstå varför det är en storsäljare. Den har bra balans av sött och syrligt och är riktigt läskande utan att vara så blaskig som en del drinkar är. Den är smakrik, och det är ett ord som verkar kunna användas för att beskriva alla cocktails som serveras på Linje Tio. Det är inget av det vi provar som smakar blaskigt eller utspätt, allt är blandat med yttersta respekt för ingredienserna och inga ingredienser känns onödiga eller bortslösade.

Bartenderns personliga favorit är en cocktail med rödbetsinfuserad vodka, hallon, ingefära, citron, och kokos. Det är inte så konstigt att den inte säljer lika bra som Stockholm då den är klart mer annorlunda, men personligen tycker jag också att den är klart bättre. Den hade lätt kunnat bli för söt med rödbetor och kokos, men det vägs upp av citronen och ingefäran. Det här är definitivt något jag kommer dricka fler gånger. Det enda jag stör mig på är det överdrivet ordvitsiga namnet: Beets by Tjoget, en anspelning på hörlursmärket Beats by Dre.

Det är dock inte kvällens bästa cocktail, den äran går till The Taube. Jag tillhör den udda grupp som älskar Fernet Branca, och då just Fernet Branca är grunden för den här cocktailen faller jag för den direkt. Jag vill dock påpeka att den är värd att prova även om man inte känner någon större kärlek till Fernet. The Taube har örtsmaken från Brancan, främst pepparmyntan, men beskan från malörten som ofta är det folk inte gillar är helt försvunnen. Den har också kraftiga toner av russin som fungerar bra med pepparmyntan. Utöver att det är kvällens drink är det också en ny personlig favorit.

Linje Tio förtjänar definitivt sin plats på listan över världens bästa barer. Trots att lokalen är på gränsen till överfull och det är ett hav av folk som väntar på att beställa tar aldrig inte mer än fem minuter från att jag ställer mig i kö till att jag får min beställning. Personalen är trevlig, kompetent, och snabb, en kombination som inte är så vanlig som man önskar. Kvaliteten på både dryck och personal gör att ett besök på Linje Tio är ett måste om man gillar cocktails och drinkar.