Vill du ha tillbehör? Då bönhör vi dig!

Till bönorna serverade jag en bönrätt – en självklarhet i all folklig mat – från Sveriges bruna bönor till den kubanska blandningen av svarta bönor och ris. Det blev en typisk sydstatsvariant: kidneybönor som fått puttra med habanero, bacon och lönnsirap. Jag brukar börjar med att fräsa bacon och finhackad habanero tillsammans. Därefter i med bönorna, köttbuljong och lönnsirap.

För fyra personer behöver du:

2 burkar kidneybönor
1 habanero (men har du kläm på chilifrukter kan du experimentera vilt)
Lönnsirap. Den häller jag i allteftersom och smakar av. Det ska finnas en tydlig sötma som slår mot hettan från chilin och där finns inga exakta mått. Chilifrukter är levande och oberäkneliga ting och man får parera allteftersom. Börja med sex matskedar lönnsirap och jobba dig uppåt om det behövs.
5 dl köttbuljong

Låt anrättningen puttra på mycket låg värme … ja, egentligen hur länge som helst – tills det ska serveras. Börjar det bli torrt? I med lite mer buljong bara.