Vindlande vägar till stora upplevelser

Här sitter man och planerar semestern och funderar på en vinresa. Men vad ska man välja?
Varför jag sitter och funderar på just en vinresa?
Ett ganska självklart val egentligen – om man som jag är intresserad av kultur, mat och historia är det naturligt att utgå från att resa till ett lands vindistrikt. Det finns få saker som kan berätta så mycket om ett land som dess vin och de upplevelser som hör samman med dem.

Problemet är bara att välja. När jag börjar bläddra mig igenom Scandoramas katalog upptäcker jag långt fler resor än jag väntat mig.
Italien verkar ju tilltalande, jag har alltid velat återvända dit efter min senaste resa i egen regi till landet för några år sedan. Vi besökte Rom och Toscana. I Rom hyrde vi en flygel i en monumental villa i utkanten av staden. Villan ägdes av en äldre, pensionerad brittisk militär som varje morgon passerade oss när vi åt frukost i trädgården. Om han fann min klädsel lite för … vad ska vi säga … uppknäppt kanske, tvekade han inte att torrt fråga om jag verkligen tänkte åka in till staden i den utstyrseln?
I Toscana hyrde vi bottenvåningen i ett hus vars ägare visade sig tillhöra en mycket märklig religiös sekt ,och han gjorde under hela vår vistelse ständiga försök att omvända oss – lite oklart dock till vad. Han hade dock ett altare i tvättstugan.

scandorama-vinresa_utsikt-vy_890

Jag är synnerligen säker på att jag slipper den typen av upplevelser med Scandoramas niodagarsresa. Redan på tredje dagen får jag då chansen att njuta av maten i Piemonte, som kanske hamnat lite i skuggan av andra regionala kök i landet. Men ett antipastibord därifrån är en speciell men storslagen upplevelse. Enkelt men raffinerat. Nyttigt. Råa grönsaker med en sås på vitlök, ansjovis och olja. Eller deras savojkåldolmar. Tryffeln!
Vill man uppleva den riktigt rustika och ursprungliga maten letar man upp ett ställe som serverar ”Finanziera” – en gudomlig maträtt som bland annat innehåller kycklinglever, kalvhjärna, märg och tuppkammar … bland annat.

Om det är svårt att hitta till en sådan restaurang?

”Inte alls” försäkrar mig Sara Eriksson på Scandorama. ”Våra guider är utvalda därför att de har breda och djupa kunskaper. Givetvis vet de mycket om vin, men våra resor är en helhetsupplevelse så självklart kan de allt om maten, kulturen och landets historia. De känner människorna på platsen och hjälper dig till upptäckter och upplevelser som man annars kanske missar.”

scandorama-vinresa_guide-vinrankor_890

Därefter fortsätter resan till Emilia-Romagna, Ligurien, Valpolicella och man får avrunda med att tillbringa en dag vid Gardasjön.
Det är svårt att inte bli imponerad av programmet, men som Sara förklarar:

”Vi har arbetat med resor i 36 år och väldigt länge med vinresor. Vi kan det här och framförallt är våra kunder extremt kunniga. De är den del i det hela som gör resenärens upplevelse komplett.”
Jag har nästan bestämt mig för att det får bli Italien när jag börjar läsa programmet för Frankrike, och inser att en resa där jag får uppleva Bourgogne, Chablis och Champagne är ganska svårslagen.
Och den mäktiga katedralen i Reims har jag alltid velat återvända till och en liten pärla är att på hemresan stannar man till i Luxemburg för lunch: Jag börjar genast fantisera om deras ”träipen”, den inhemska blodkorven och därtill kanske man ska kosta på sig ett glas Château Edmond de la Fontaine Pinot Noir Rouge Barrique 2013.

Den som bara åkt motorväg genom Tyskland bör definitivt fundera på om inte vinresan till Tyskland är ett alternativ. Upplevelsen av naturen längs med den stora tyska vinvägen – och stoppen i alla dessa städer där bebyggelsen är pietetsfullt bevarad eller återuppbyggd; små pärlor som Rothenburg ob der Tauber eller kronjuveler som Dresden.

Vinresan till Ungern ger dig inte bara en möjlighet att uppleva baden i vackert belägna slott utan också Budapests restauranger, kaféer och muséer.
Som en extra bonus för den kulturintresserade gör resan också uppehåll i Bratislava och Dresden – och speciellt den slovakiska huvudstaden är väl värd att upptäcka med sitt extremt rika kulturliv där gamla traditioner finns sida vid sida med avantgardistiska stilsäkra experiment – ibland till och med i symbios.

scandorama-vinresa_guide-vinprovning_890

Till slut kommer jag nästan fram till att det väl ändå får bli den spanska vinresan – mest för att det är det land jag besökt minst och definitivt vill veta mer om. Då får jag en möjlighet att prova det världsledande katalanska köket på plats, jag kan inte bara beskåda och förundras över Sagrada Familia utan och besöka vad som sägs vara världens vackraste vinhus ritat av Frank O. Gehry.
Men framförallt – möjligheten att under besöket i Haro studera hur det går med förnyelsen av Riojaviner.
Å andra sidan … Piemonte … eller de Budapest med bakverken och tokajern … vad ska jag välja?

Sara blir min räddning när hon förklarar att om jag har svårt att bestämma mig finns det ett utmärkt alternativ:

”Vi har en resa som heter ”Vinvägar i Europa” – då får man njuta av vinet och kulturen i Spanien, Frankrike och Tyskland. Den totala upplevelsen helt enkelt.”