Vintips med amerikanska influenser

Kanske är semestern i full gång och jag vet inte hur många som firade måndagen, den 4 juli USA:s nationaldag, med att skåla i ett amerikanskt vin?

Om det önskas ett vin från USA till helgen skulle jag i alla fall vilja slå ett slag för Bonterra Organic Vineyards. Denna vingård var bland de första i Kalifornien med att föra trenden med ekologiskt, hållbart och till och med i viss mån biodynamiskt vin, framåt. Under åttiotalet grundades vingården av Fetzer Vineyards och har sedan dess tagit uppgiften med ekologiskt vin på fullaste allvar. Exempelvis var Bonterra det första vineriet i Kalifornien som arbetade med 100 % förnyelsebar energi. Dessutom var de först i världen med att bli ”Zero waste” certifierade.

Vilket vin från Bonterra är det värt att satsa på då? Ja, egentligen kan det inte bli fel, men jag vill särskilt rekommendera The Econic Chardonnay (Nr 6716) som är en nyhet på Systembolaget för 99 kronor. Här ryms flirtiga och fruktiga citrustoner med ekig karaktär av det balanserade slaget. Den grillade laxen i ett litet foliepaket med färska örter och citronskivor blir en alldeles underbar kombination med vinet. Servera gärna direkt från grillen med en kall örtagårdssås. Naturligtvis passar vinet även till den grillade halloumiosten eller till kikärtsburgaren för den som önskar det.

Om vi fortsätter med ännu ett vin från Bonterra, så får det bli Zinfandel (Nr 22620) för 139 kronor. Skogens mörka bär möter vanilj och ek i en härlig symfoni. Njut av vinet med hemmagjord pulled pork i amerikansk stil, som antingen tillagats på grillen eller en snabbare ugnsvariant. Vinets fruktiga och härligt fylliga stil går också alltid hem till en matig hamburgare. Zinfandeldruvan är en rätt mjuk och snäll druva generellt men det här vinet har tillräckligt med stor kropp och fyllighet för att till och med klara att bära upp T-bensteken. Njut av helgen, vädret och sommaren.