Vintörstande filmälskare

 Det är inte många filmer som både får en Oscar, förändrar vinkonsumtionen i USA och går mer än ett år på svenska biografer. Sideways gjorde det. Över en natt översvämmades ett 90-tal vingårdar i Santa Barbara County av pinot noir-törstiga turister. Vi åkte på vinresa, med Sideways som kompass.

 Text& Foto: Thomas Ilkjaer

Det är inte många filmer som både får en Oscar, förändrar vinkonsumtionen i USA och går mer än ett år på svenska biografer. Sideways gjorde det. Över en natt översvämmades ett 90-tal vingårdar i Santa Barbara County av pinot noir-törstiga turister. Vi åkte på vinresa, med Sideways som kompass.

Termometern visar 79 grader Fahrenheit. Efter lite huvudräkning kommer jag fram till att det motsvarar 24 overkliga grader Celsius denna förmiddag mitt i vintern. Utanför de nedvevade bilrutorna betar kor i all fridfullhet, doften från lavendelodlingarna ackompanjerar utsikten över vingårdarna och en liten träkyrka på toppen av ännu en mjuk kulle fulländar idyllen.
Här i de tre små vinzonerna Santa Ynez Valley, Santa Maria Valley och Santa Rita Hills i södra Kalifornien är man verkligen ute på landet, och det är på alla sätt långt till den mer berömda, sofistikerade och moderna Napa Valley i norr.
Det är också skillnad på vinerna. Här nere blåser kyliga vindar direkt in från Stilla Havet fyra mil västerut. Det ger generellt sett ett kyligare klimat med elegantare och fräschare viner som resultat.
Sedan den 27 februari 2005 har inget här varit sig riktigt likt. Den dagen fick filmen Sideways en Oscar för bästa manuskript. Historien om de två vännerna Miles och Jack utspelar sig just precis här, 16 mil nordväst om Los Angeles. Miles är vinälskare och romantiker med depressiva tendenser
och hans favoritdruvsort är, naturligtvis frestas man att säga, pinot noir. Före Jacks bröllop tar Miles med honom på en bildningsresa, och i filmen ser resan och omgivningarna verkligen tilltalande ut. Men handlar allt bara om marknadsföring, Hollywood och duktiga skådespelare? Hur är pinot noir och de andra vinerna från Santa Barbera i den riktiga världen?
Jag och mina två medresenärer börjar vår egen, lätt modifierade, Sideways-version uppe i nordost, precis på gränsen mellan de två vinzonerna Santa Maria Valley och Santa Ynez. Här stannar vi hos
Foxen, de opretentiösa och tillbakalutade vinhusens yttersta representant. Det som vid en första anblick bara ser ut att vara ett skjul med plåttak, visar sig faktiskt vara… ett skjul med plåttak. Väl inne möts vi av John Lennons mjuka röst i ”Imagine” och den leende servitrisens käcka:
– Hi there, how are you guys doing today?
Bara ett vinhus på elitnivå kan tillåta sig så anspråkslösa omgivningar, och vinerna är också bland de absolut bästa i området. Hela vägen från de krispiga och välbalanserade vinerna på chenin blanc
och chardonnay till de saftiga på syrah som exempelvis William Doré 2002. Och pinot noir?
– Det mesta är dessvärre slutsålt. Efter Sideways åttadubblades våra besökssiffror. Det var helt galet. Nu är det lugnare, men antalet medlemmar i vår vinklubb och försäljningen har blivit kvar på en markant högre nivå. Och alla vill ha pinot! berättar ena halvan av The Foxen Boys, delägaren Richard Doré.

Här dracks ur spottskålen
Det är en historia vi stöter på om och om igen de nästa två dagarna. Filmen medförde en markant och mycket snabb ökning i efterfrågan på pinot noir, medan merlot, som Miles föraktar, har drabbats av tuffare tider.
Sideways eller ej, vinerna är riktigt bra, som till exempel den eleganta och lätt kryddiga Pinot Noir Santa Maria Valley 2004 för 230 kronor.
Fem minuters biltur tar oss till nästa stopp, Fess Parker, som i filmen kallas Fess Canyon. Det är här den besvikna och berusade Miles i en oförglömlig scen dricker ur spottskålen och häller ut större delen av vinet över sig själv.
– Som tur är har ingen hittills gjort likadant, säger den leende Larry bakom baren, som iförd cowboyhatt häller upp en fin Chardonnay Asheby 2003. Kontrasten till Foxen är slående. I den
stora, ombonade provningssalen finns soffgrupper, öppen spis och inramade familjefoton.
Kanske till följd av sin mentala obalans, sviker Miles i filmen här sin älskade pinot och dricker syrah. Men det gör han helt rätt i, för det är husets bästa viner. Särskilt Syrah Santa Barbara County 2002, 155 kronor, som har en lite rå, svart, pepprig fruktighet och god saftighet. Pinot Noir
2004 smakar utmärkt, men de bästa pinot noirerna är också här utsålda.
– Det har varit bra tryck det senaste året, säger Larry, men på det hela taget har området utvecklats i en våldsam takt. När vi startade 1989 fanns det bara tio andra vinhus, nu är vi över 80.
Paradoxalt nog har Sideways-effekten för några producenter nästan varit för mycket av det goda. Att all fokus under ett och ett halvt år okritiskt har legat på pinot noir är frustrerande för en del. De är förstås glada för den fina gratisreklamen, men vill också gärna sälja och berätta om sina ofta alldeles utmärkta viner på cabernet sauvignon, syrah – och merlot.

Fem lysande smakprover
Muzaken från högtalarna följer oss ända ut på den välvårdade, golfgreenliknande gräsmattan när vi drar vidare mott grannen Firestones stora byggnad. Vad Miles egentligen skulle hit att göra, annat än att njuta av den flotta provningslokalen med panoramafönster, kan man fråga sig, för här görs ingen pinot noir. Däremot provar vi en läcker Syrah 2003 med riktigt fläskig, saftig och svart frukt, 2002: nr 99853, 119 kronor, och Vintage Reserve 2002 som är tät och stram med tobaks- och lädertoner. Solen rör sig mot horisonten medan vi rör oss mot Los Olivos, en charmig blandning av westernstad, turistfälla och kulinarisk oas. På Grand Avenue ligger vinhusens provningsrum praktiskt nog sida vid sida, och vi styr målmedvetet stegen mot nr 2901-A. Här håller Andrew Murray till – kungen av syrah.
Minns du scenen där Miles och servitrisen Maya delar en flaska vin på verandan? Maya jämför poetiskt vinet med livet, och man har bara lust att skrika till Miles att ”det är nu du har chansen!” Vinet de dricker är en syrah från Andrew Murray. Enligt de flesta behärskar han druvan bättre än någon annan i trakten och efter fem ly
sande smakprover kan vi bara buga, tacka och hålla med. Men det är förstås deras pinot noir som i stort sett är utsåld.

Sideways-meny
Efter fyra vinbesök på en dag är det skönt att det bara är 100 meter till Los Olivos Café, en mysig blandning av restaurang och vincafé, där Miles och Jack har dubbeldejt. Här kan man välja sitt vin direkt från de välfyllda hyllorna och njuta det till, vad annars, en Sideways-meny. Den som vid det här laget är trött på att leka filmturist har tack och lov många andra utmärkta rätter att välja bland.
Nästa morgon beslutar vi oss för att börja dagen med en solid amerikansk frukost och slår oss ner på ”Ellens Pancake House”, där expresidentparet Reagans porträtt hänger betryggande ovanför dagens meny.
Så är vi redo för Kalyra Winery. Här serverar australiensaren Mike Brown bland surfbrädor och bambu sin tolkning av Santa Barbara County till tonerna av Bob Marleys låt ”No Woman no Cry” och en Riesling Eiswein? Why not? På väg vidare passerar vi igenom Solvang. Där det skulle vara en idyllisk kopia av danskt landsbygdsliv, ligger en fruktansvärd blandning av tyrolsk arkitektur
och Tivoli. Vi struntar i smörgåsbord och HC Andersen och hittar istället till Sanford Winery, som var de första som började plantera pinot noir i området. Husets långa erfarenhet av den notoriskt
svårodlade druvsorten märks. Vinerna är lysande, från den peppriga, men fruktiga Pinot Noir 2002, 2001 nr 88 08, 19 kronor, till den täta, strama och precisa Pinot Noir Riconda 2001.
– Hur i all världen smakar ”baking chocolate”? mumlar kvinnan bredvid mig för sig själv medan hon studerar de lyriska vinbeskrivningarna på dagens provningslista. Det är det säkert några bakom disken som kan hjälpa till med att förklara, tänker jag för hjälpsamheten och kunnigheten hos serveringspersonalen håller hög nivå överallt. Det är bara en av många anledningar att rekommendera en vinresa i Santa Barbara County.
Klimatet är fantastiskt nästan året runt och landskapet vackert. Vinhusen ligger tätt och i stort sett alla har provningsrum som är öppna för allmänheten. Det finns också massor av vägledning att hämta på nätet. Det är kort sagt ett perfekt resmål för den vinintresserade som vill kunna ge
sig iväg med ett minimum av planering.
Och vinerna? Ja, just det, de är generellt sett riktigt goda. Det är inget tvivel om att några av de bästa pinot noirerna som Kalifornien kan prestera fi nns just här, men glöm för den skull inte bort
syrah!


Enkelt att prova vin
Det är mycket enkelt att besöka vingårdarna i Santa Barbara County. I stort set alla har provsmakningsrum öppna för allmänheten, och det är inte nödvändigt at boka tid om ni inte är en
stor grupp. Vanligtvis är det öppet från 10-11 till 16-17 och vissa vingårdar gör även guidade turer.
Standardpriset för en provsmakning är 5-7$, då får man oftast prova sex-sju viner. På vissa ställen fi nns en vanlig och en lyxprovning. Betalningen återbetalas vid köp av vin och i priset ingår ibland ett provningsglas.


Pinot noirboom
Efter Sideways ökade försäljningen af pinot noir i USA, men det är självklart svårt att veta precis hur mycket av detta som beror på fi lmens succé. Enligt Wine Business Monthly ökade konsumtionen av pinot noir de första tolv veckorna efter filmens lansering med 16 procent i
förhållande till förra året. I tolv veckor fram till den 12 april 2005 (fram till och efter Oscarsutdelningen) var ökningen 55 procent i livsmedelsaff ärer.ibland ett provningsglas.


Kontakt och information
www.santabarbaraca.com finns bra information om staden Santa Barbara och omgivningar. Här finns också en länk till en Sidewayssida med allt man behöver veta. Bland annat finns karta
och kontaktinfo till alla de i filmen besökta vingårdarna, Los Olivos Cafe mm.
En annan bra sajt är www.sbcountywines. com/home.htm med kartor, lista på alla vingårdar, och rekommendationer på hotell och restauranger.
Ellen’s Pancake House, 272 Avenue Of The Flags, Buellton, CA 93427,
Tlf. 805-688-5312


Texten är hämtad ur Vin och Bar Journal nummer 6/2006.

Vill du regelbundet få nyheter och reportage om dryckernas och njutningens värld? Prenumerera på tidningen!