Vit sparris med murklor

4 portioner

2 kg vit sparris
60 g torkade murklor
2 st schalottenlökar
20 g smör
1 knippa gräslök, fint strimlad
2 msk torrt vitt vin
2 msk grädde
1 msk mjölk

Skala sparrisen. Sänk ner de torkade murklorna (konserverade kan fräsas med löken direkt) i varmt vatten i 15 till 20 min. Häll av i ett durkslag, låt rinna av på ett hushållspapper.
Finhacka schallottenlöken, fräs den glansig tillsammans med murklorna i hälften av smöret. Tillsätt vinet, låt vätskan koka in sakta, det tar cirka 10 min. Koka upp saltat vatten i en vid kastrull, tillsätt en gnutta socker.
Sänk ner sparrisen vågrätt. Koka cirka 8 till 10 minuter, det bästa är att lyfta upp en sparrisstjälk, skära av en bit och provsmaka. Den skall vara mjuk men fortfarande ha lite av spänsten kvar.
Ta upp sparrisen med hålslev, lägg upp på ett snyggt serveringsfat.
Tillsätt under tiden grädde och mjölk till lök- och murkelreduktionen. Sjud sakta i 10 minuter.
Krydda med salt och peppar, blanka av med resten av smöret. Häll såsen över sparrisen, garnera med gräslöken.

Vintips: Cuvée Ste Catherine Tokay Pinot Gris I 2005 (varunr 88047), 329 kr.

Recept Catherine Faller, vinmakare Domaine Weinbach. Recept ur Vin&BarJournalen 2 2009.