Whisky möter öl – resultatet blir … whöl? IPSKY?

En del tycker kanske att Glenfiddich skulle kunna luta sig bakåt och nöja sig med den stora och trogna skara människor som uppskattar deras klassiska produkter.

Men … det verkar som om det finns ganska mycket lekfullhet och experimentlust på det destilleriet.

Nu kommer de med den första whisky som slutlagras på IPA-fat …. givetvis är faten hämtade från ett bryggeri i Speyside. Ett brygger som gör hantverksöl.

Bakom experiment står Malt Master Brian Kinsman och bryggaren Seb Jones vid Speyside Craft Brewery. Två personer som båda tidigare varit kemister – och som nu förenats därför att de vill veta vad som händer när man lagrar whisky på IPA-fat.

När de båda före detta kemisterna träffades började de båda omedelbart diskutera hur de kunde samarbeta för att utveckla smaker. Resultatet blev en Glenfiddich lagrad på IPA-fat.

De har laborerat med tre typer av IPA och fyllde nya bourbonfat som tidigare innehållet Glenfiddich.

Till slut blir eken mättad av öl och då tappas den ur och man fyller åter faten med Glenfiddich – den som gillar cross-over-smaker kommer att tilltalas av en upplevelse där citrus och vanilj möter humle.

Glenfiddich, IPA Experiment, 651 kronor