Wines worth waiting for

mm

Montes är en av de vinproducenter som har satt Chile på kartan. Landet har producerat vin sedan 1500-talet men det är först på senare tid, läs runt 1990-tal, som möjlighet och fokus att verkligen producera kvalitetsvin har landat. Numera är Chile ett land vars viner ofta vinner över Bordeaux-varianter i blindprovningar. Under Vingruppens sortimentsprovning nu i måndags fick jag möjlighet att prova ett antal av deras chilenska guldkorn varav dessa viner släpps på Systembolagets beställningssortiment inom kort.

Montes Alpha Special Cuvée Chardonnay 2015, nummer 70185 för 209 kronor på beställningssortimentet från den 11 september. Det här vinet har behagliga och integrerade ekfatstoner med frisk karaktär av tropisk frukt som ananas, kokos samt citron. Bred och krämig stil som kommer av att 40% av vinet genomgått en malolaktisk jäsning på ekfat och dessutom genomgått battonage, där vinet lagras på jästfällningen och man rör kontinuerligt om för att ge en fylligare och yppigare karaktär. Vinet är både fräscht och harmoniskt och passar lika bra att bara njuta av ett glas som det är eller likväl som att matcha kungskrabban samt den lätthalstrade tonfisken.

Montes Cabernet Sauvignon 2015 med nummer 74707 för 99 kronor på beställningssortimentet från den 11 september. Det är ett fruktigt vin med tydlig cabernet-karaktär av svarta vinbär, blyerts, cederträ och lakrits med tanniner på plats. Passar utmärkt till grillad entrecôte eller andra grillade kötträtter.

Montes Alpha Cabernet Sauvignon 2014, nummer 78686 för 149 kronor är ett riktigt prisvärt vin med alla strängar på rätt plats. Finns redan på beställningssortimentet från den 7 september. 12 månader på franska ekfat ger tydlig men välbalanserad fatkaraktär. Ett komplext vin med doft av cigarrlåda, tobak, lakrits och kakao som lyfts upp av den fruktiga och aromatiska svartvinbärsaromen. Mycket trevligt nu tillsammans med vilket nötkött som helst och har också stor lagringspotential.

Montes Alpha Special Cuvêe Pinot Noir 2015, nummer 75327 som kostar 219 kronor och som släpps på beställningssortimentet från den 11 september. Pinot noir är en favoritdruva som har så mycket att erbjuda i rätt händer. Förenat i sin helhet bjuder detta vin på frisk bärighet med fruktighet samt kryddighet i sammansatt harmoni. Mörka körsbär, hallon och jordgubbar i en aromatisk komplett kompott. Passar till allt från vilt, lamm till örtkryddade fläskköttsrätter.

Passa på och beställ gärna några av dessa olika viner och begrunda hur mycket vin det blir för pengarna från ett underbart vinland.