Årets sill med oväntat vintips

Det var en enig jury som röstade fram Årets Sill 2009. Viveca Lärn, Peter Harryson, Ulf Wagner och Rolf Westerström, vd på Sjöräddningssällskapet, var överens om att ”Fänkålsdill och akvavit” skulle utses till vinnare i konkurrens med tre andra sillinläggningar.
De fyra sillinläggningarna, som juryn fick provsmaka, har tagits fram av köksmästarna på restaurang Salt & Sill, på ön Danmark ca 4 mil norr om Göteborg. Två sorter var krämiga och två inläggningar klara.
Den vinnande sillen kommer att produceras av Klädesholmen Seafood, med säljstart 6 juni – en krona per burk går till Sjöräddningssällskapet.
Krögaren och vinexperten Ulf Wagner rekommenderar Mariestads Prima Lager och en OP Andersson när Vin&Bar frågar om ett dryckestips till den nya sillen.
– Om du vill köra din Ferrari i 60 km i timmen på en 90-väg är det ett säkert tips. Mariestads Prima Lager passar utmärkt till sillen och i inläggningen finns en anknytning till OP Andersson.
Men vill man komma upp i lite högre farter, föreslår Ulf något helt annat.
– Jag är oerhört förtjust i syra och restsötma. Mosel 2007 har en pigg syra, ren mognadston, är fruktren med lite botrytis och gråröta. Satsar man på en 2007 Riesling Kabinett eller Riesling Kabinett halbtrocken med sin unga fräscha syra till sillen, då börjar man närma sig 90.