Cadierbaren, Grand Hôtel

Cadierbaren, Grand Hôtel
Blasieholmshamnen 8, Stockholm
www.grandhotel.se

Nominerad i klassen
Sveriges bästa cocktailbar

Stämningen är hög och tidpunkten är just skarven mellan eftermiddag och ung kväll. Gästerna på Cadierbaren tar förväntansfullt kvällens första drink.

Baren är liten, men här ryms mycket kunskap. Tyst, snabbt, säkert arbetar fyra bartendrar för fullt och rör sig i en välrepeterad dans. Stockholms finaste barmöbel, ett gigantiskt väggfast skåp med flaskor, ger inredningen en touch av klassisk 40-talsfilm.

Förutom många champagnedrinkar, sprit listad efter sort, whisky från 1960-talet och cognac från 1806 och framåt, fi nns det idel klassiker på listan. Och skulle drinken inte fi nnas där, skakar bartendern enkelt ihop den ändå.

Barpianistens flygel fungerar också som bord. Här kan du stå bredvid journalister, någon som pustar ut efter en shoppingrunda, eller herrar uppklädda i frack och med fruar som ser ut som Bianca Castafiore i Tintin – vällagda frisyrer, massor smycken och långa handskar. Alla får plats, både vanliga och kändisar.

Men, vem är den mesta kända som besökt baren?
  – Det vet jag inte om jag kan yttra mig om, vi har full diskretion i baren. Men en och annan kändis har jag serverat i mina dagar, säger Michell Olausson, driftansvarig för baren.

I högtalarna: Egen barpianist
Typisk gäst: Utländska affärsresenärer med höga krav
Serverar helst: Klassisk cocktail – Dry Martini eller Side Car

« Tillbaka till vinnarna och finalisterna