Champagne från AR Lenoble

mm

Bubblor kan man aldrig få nog av och vad är festligare än att njuta av dessa gyllene droppar oberoende om det är fest eller vardag. Här kommer några förslag på champagne från något så ovanligt som en vingård som är både familjeägd och helt oberoende. AR Lenoble drivs av syskonen Anne och Antoine Malassagne, de är barnbarnsbarn till Armand-Raphaël Graser som startade företaget för knappt 100 år sedan 1920. Champagnehuset har gjort sig kända för sitt miljövänliga förhållningssätt och att de inte använder konstgödsel och högst begränsat med ogräsmedel. Istället satsar man på biologisk mångfald med fruktträd, häckar och ett antal bikupor som förutom pollinering även ger en liten mängd honung per säsong.

AR Lenoble Cuvée Intense Brut Non Vintage med nummer 77256 för 309 kronor på Systembolagets beställningssortiment. Ungefär en tredjedel av varje druva pinot noir, pinot meunier och chardonnay ingår i blandningen och växtplatsen är Epernay. Den finstämda och balanserade drycken bjuder på fruktighet som bärs upp av den friska syran. Gröna äpplen möter citrus, en liten mandelton och snäckskalsmineral. Både bra mousse och eftersmak. Vinet är lika bra till att starta festen med som att följa med in på middagsbordet till fisk och skaldjur.

AR Lenoble Grand Cru Chouilly Blanc de Blancs Brut NV, nummer 77109 för 399 kronor är en mycket prisvärd ”Grand Cru-champagne” från byn Chouilly. Även detta vin går att beställa på Systembolaget. Druvan är till 100% chardonnay vilket leder till detta pigga och friska vin. Det har lagrats både på rostfritt stål och ekfat och vinet har vilat på jästfällningen i 4 år. Det är komplext och fruktigt med blommiga aromer och frisk syra. Mineraltonerna är tydliga och balanseras av diskreta nötter och smöriga noter från både ekfat och den långa lagringen på jästen. Passar likväl till skaldjurskanapéerna eller varför inte testa till laxsushin?

AR Lenoble Grand Cru Chouilly Blanc de Blanc 2008, nummer 79546 för 569 kronor. Denna champagne kommer till beställningssortimentet på Systembolaget från den 17 oktober i ett mycket begränsat antal, 60 flaskor. Så passa på att investera, om vill slå ett lyckokast vad det gäller champagne. 2008 var ett mycket bra år så vinet är väl värt varenda krona. Mångfacetterad palett med gröna äpplen, lime, mango, aprikos och mineral. Bubblorna känns små, lena och krämiga och eftersmaken hänger kvar länge. Njut av ett glas allena eller servera till den fina fisken, går naturligtvis att lagra i många år till.

Den 8 december kommer dessutom Ar Lenoble Blanc de Blanc 2009 för 599 kr till de tillfälliga exklusiva små partierna på Systembolaget med 150 flaskor. Här gäller det att hänga på låset. Vinet är till 100% ekfatslagrat och har vilat på jästen under en längre tid, sju år! Det ger en fyllig karaktär med fruktig smak som rymmer både tropisk frukt och friska citrusfrukter med mandarinsskalszest samt knäckig mineral. Om man inte vill lagra flaskan så är ju nyårsafton ett bra tillfälle att välja en extra lyxig och smakfull champagne.