Chokladbrylé

En dessert som både är enkel att göra och lätt att förbereda i god tid innan gästerna kommer. Mångas favoritdessert är just brylépudding. Svår att göra tror många, men faktum är att det är mycket enkelt. Går också bra att förbereda, man kan förvara den i kyl ett para dagar eller frys ännu längre, tina den långsamt i kyl bara. Här kommer en vintrig variant med mörk choklad.

6 port
2.5dl mjölk
3 dl grädde
50g råsocker
1-2 tsk vaniljsocker
100 g 70 choklad
5 äggulor
frusna lingon eller andra bär
rostade hasselnötter

 

1. Koka upp gräddmjölk och socker. Tillsätt vaniljen efteråt.

2. Rör ner chokladen när gräddmjölken är tagen från värmen. Rör sedan i äggulorna.

3.Lägg några lingon i små ugnsfasta formar. Fyll upp med smeten.

4. Grädda i vattenbad. 100 grader ca 2 h. Smeten skall ha “stannat till”, som en omelett. Låt svalna. Så här långt kan de förberedas.

5. Vid servering: Mixa farinsocker i matberedaren till ett puder. Täck bryléns yta med sockret. Sätt under ugnens grillfunktion eller använd brännare, tills sockret smält och fått lite färg. Brylén skall fortfarande vara kall i botten.

Gott med rostade hasselnötter till.

Dryckestips:
Prova chokladig öl till. Decembernyheten 11118 Valsviken Vinterporter, 40,60/250ml är ett annorlunda val, men ack så gott. Ölens har en sötma som når upp till desserten, sedan finner chokladtonerna varandra. Som ett extra plus är ölen svenskproducerad från Nynäshamns Ångbryggeri.
Ett portvin passar också bra. Juligt, vintrigt gott. Årgångsporten Quinta do Panascal 2008, art.nr. 94960, 169kr/375kr rekommenderas. Russinfrukt och choklad snyggt förpackat i liten flaska.