Cono Sur i ur och skur

mm

Förra veckan kom tipset från Argentina och nu beger vi oss till grannlandet Chile. Det långsmala riket sträcker sig från det kalla Eldslandet i söder till den torra Atacamaöknen i norr. Under förra veckans sortimentsprovning på Kägelbanan som Spring Wine & Spirits ordnade träffade jag Daniela Bannura från Cono Sur. Namnet betyder den södra konen och håller som man kan ana till i den svala södra delen. Vinproducentens fokus här är ekologiskt och hållbart producerade viner i en bred och prisvänlig klass. Jag fick veta att cykeln som syns på en del flaskor symbolisera miljötänk och att arbetarna på vingården använder sig av färdmedlet för att ta sig fram. De flesta som följer nedan finns i Systembolagets fasta sortiment.

Cono Sur Bicicleta Gewürztraminer 2016, nummer 6680 från dalen Bío-Bío för 85 kronor. Druvan som ingår är den personliga och passionerade gewürztraminer med blommiga inslag av rosblad, limezest, tropisk frukt och litchi i en kryddig och aromatisk avrundning. Passar utmärkt till den inte alltför heta kycklingcurryn med asiatisk touch eller de sötsyrliga rätterna från samma ursprung.

Cono Sur Chardonnay 2016, nummer 6600 för 89 kronor är ett ekologiskt vin av druvan chardonnay till 100% som odlats i en sval temperatur. Endast 5% av druvorna har lagrats på ekfat och resten på rostfritt stål. Ett friskt och fräscht vin med tydliga citrusaromer i grapefrukt- och limekaraktär. Syran är tydlig och kompletteras av snäckskalsliknande mineral. Frukten som bär upp detta komplexa och prisvärda vin går åt ananas, gula äpplen och päron. Trevlig start innan middagen eller servera vinet till laxpastan eller till en krämig grönsaksrisotto.

Cono Sur Single Vineyard Chardonnay 2016, nummer 6522 för 99 kronor. Även detta vin är gjort av druvan chardonnay men enbart från en enda vingård i Casablanca-dalen. Dessutom har 25% lagrats på franska ekfat i ett halvår. Ekfatsaromen kommer fram mycket tydligare än i det förra vinet och avslöjar tropisk frukt, vanilj, nötter och smör. Citrusfriskhet samt mineral kompletterar smakbilden och förstärker djupet i detta fylliga och komplexa vita vin. Matcha med caesarsalladen eller till det grillade laxspettet.

Cono Sur 20 Barrels Sauvignon Blanc 2014, nummer 71826 för 180 kronor finns på Systembolagets beställningssortiment. Här är druvan sauvignon blanc, odlad på mineralrik jord med röd lera som ger extra mycket mineralrikedom till vinet. Aromatiska och örtiga inslag med viss sälta som sägs komma från närheten av havet. Personligen tror jag mer på att karaktären orsakas av mineralerna i marken. Grapefrukt, lime, krusbär och friska gröna äpplen lyfter upp vilken skaldjursplatå som helst.

Cono Sur Pinot Noir Organic 2016, nummer 4641 för 99 kronor är precis som namnet antyder ekologiskt och av druvan pinot noir. 80% har lagrats på franska ekfat i 10 månader vilket bidrar till den kryddiga komplexiteten. Bärig frukt med körsbär, blåbär och skogshallon som balanseras av lågmälda lakrits och kakaoaromer. Njut till den stekta torsken eller de ljusa kötträtterna.