En kronprinsessa utmanar vinernas kung

 

 

 

 

Text: Karin Ahlström Jensen 
Foto: Josetta Saffirio 

Barolo har kallats för kungarnas vin och vinernas kung. Det är definitivt inget som avskräcker Sara Vessa, en ung kvinna som just lämnat universitetet, från att vända hem och ta över vinproduktionen på den vingård i Piemonte där hon växte upp.

Sara Vessa är dotter till Josetta Saffirio och Roberto Vessa som redan i slutet på 1970-talet tog över arbetet på Josettas pappas vingård i Barolo d’Alba, Piemonte. Båda var utbildade önologer och tillsammans började de det hårda arbetet med att skapa en bra Barolo. Den första var klar 1985 och några år senare fick de sina första utmärkelser. 
   – Min mamma arbetade med vinproduktion fram till 1992. Då hade familjen utökats med mig och min bror Alessio och hon kände att det var för jobbigt att både ta hand om oss och arbeta i vinkällaren. Istället bestämdes det att druvorna skulle säljas till granngårdarna och vissa fält hyras ut, berättar Sara Vessa. 
   Under tiden utvecklade pappa Roberto Vessa vingården genom att köpa land, totalt fem hektar, som i huvudsak planterades med Nebbiolo. Sara och hennes bror utbildade sig, Sara läste språk och kommunikation och Alessio utbildade sig till ingenjör.
   – Jag arbetade på en annonsbyrå i Torino men kände att det inte passade mig, jag stod inte ut med att sitta tio timmar framför en dator varje dag och jag tyckte inte om att bo i storstan. Istället längtade jag tillbaka till vingården och 2002 bestämde jag mig för att flytta tillbaka till gården. Min bror däremot, avskyr att vara utomhus, så han är inte engagerad i vingården, säger Sara Vessa. 
   När Sara bestämde sig för att fortsätta familjetraditionen började man att återta uthyrda vinåkrar och dessutom bygga ytterligare en vinkällare för att kunna ta hand om den utökade skörden. Hennes pappa lärde henne allt han kunde om vintillverkning, någon formell utbildning inom området har det hittills inte blivit för Sara Vessa. 
   – Jag har lärt mig allt jag kan av pappa, han är nu vinmakare på vingården Marchesi di Barolo samtidigt som han är önolog här på gården Saffirio. Han brukar säga åt mig att göra en massa saker på ett visst sätt, men när han är utom synhåll så gör jag som jag själv vill.
 
Nya vindar blåser
I regionen Barolo gör man vin antingen enligt den traditionella metoden eller enligt den moderna.  Gissa vilken metod som Sara Vessa tillämpar? Visst, den moderna som innebär kortare jäsning (7-9 dagar) med skal i högre temperatur (30-32 grader) och kortare lagring på små barriquefat (2,25 hektoliter) i max 24 månader före buteljering. Resultatet blir ett vin med mer färg, fruktigare smak och mer balanserade tanniner redan från början. Vinet går att dricka rätt snart efter buteljering (3 år) om man så vill. De har dock ändå en bra lagringspotential. Ju längre vinet lagras desto mindre blir skillnaden jämfört med ett Barolovin producerat med traditionella metoder. 
   – Det viktiga är att den som dricker vinet tycker om det, så enkelt är det faktiskt. Min ambition är att skapa samma känsla hos den som dricker mina viner, som jag har när jag är ute på vinfälten. Jag älskar att vara utomhus hela dagarna, jag njuter av växtligheten. Jag arbetar hårt, precis som en man, och alla tittar på mig när jag kör min traktor på åkrarna. Jag är garanterat yngst av alla vinmakare i trakten, säger en nöjd Sara Vessa.
   I dagsläget producerar gården Josetta Saffirio fem olika viner; Barolo, Barolo Persifiera som är ett vingårdsvin, Barbera d’alba, Langhe Nebbiolo samt Alna Rosso. Hennes viner börjar få stor internationell uppmärksamhet av gurus som Robert Parker. Den totala produktionen är 10 000 flaskor per år. Sara Vessas vision är att gården en dag, helst snart, ska komma upp i 35 000 flaskor. 
   – Jag vet att många som en gång druckit Baroloviner inte kan tänka sig något annat. Dessutom är det bara här som man kan odla Nebbiolo, Merlot till exempel kan odlas på många platser världen över. Det är vår stora fördel, dessa berömda viner kan bara produceras här i Piemonte och jag har stor respekt för denna terroir och vill göra de bästa vinerna jag kan, säger Sara Vessa med stolthet i rösten.
   Förutom att öka produktionen vill Sara Vessa lära unga människor att dricka Barolo. Dessa, ganska tuffa och komplexa, viner föredras oftast av ”vinvana” drickare medan yngre, mer ovana personer vill ha mer lättillgängliga viner, menar Sara Vessa. Det vill hon ändra på, och hennes viner är också betydligt mer fruktiga och mjukare än traditionella Barolo.
 
Den lille tomten
På alla flaskor från Josetta Saffirio finns en teckning av en liten tomte. Denne lille figur är ett minne från Saras och Alessios barndom när deras mamma brukade rita med dem. Det är lite Sara Beskow-stämning över det hela och varje vin har sin egen speciella etikett. 
   Som en saga låter också det faktum att Sara Vessas funnit sin pojkvän, Roberto Massolino, på ett stenkasts avstånd. Han har en vingård i samma region som han driver tillsammans med sin bror. Ett av deras viner har just fått 98 poäng av Robert Parker!
   – Vi är överens om det mesta och vi älskar båda Baroloviner, men Roberto gör viner enligt den traditionella metoden och jag enligt ”modern style” – jag tycker att vi kompletterar varandra fullständigt!
 


Texten är hämtad ur Vin och Bar Journal nummer 2/2007.

Vill du regelbundet få nyheter och reportage om dryckernas och njutningens värld? Prenumerera på tidningen!