Galningens höghöjdsviner

 Bodega Colomé i Argentina är en av de högst belägna vingårdarna i världen. Egentligen är det helt fel ställe för vinproduktion men Donald Hess och hans fru Ursula trotsar naturlagarna och gör det med framgång. Fast lokalbefolkningen kallar Donald Hess för El Loco, galningen.  Text: Erico Oller Westerberg
Foto: Santiago Carrera

Bodega Colomé i Argentina är en av de högst belägna vingårdarna i världen. Egentligen är det helt fel ställe för vinproduktion men Donald Hess och hans fru Ursula trotsar naturlagarna och gör det med framgång. Fast lokalbefolkningen kallar Donald Hess för El Loco, galningen.

 

Det gömda paradiset
Det är svårt att föreställa sig varför man ska spendera fem timmar i en jeep på farliga grusvägar och betala 2 000 kronor natten för att bo på Estancia Colomé. Gården ligger två timmars fl ygresa norr om Argentinas huvudstad Buenos Aires och sedan bil från den sköna staden Salta. Men väl där, på ett lyxhotell som till utseende och byggteknik liknar ett kolonialpalats från tidigt 1800-tal, börjar bitarna falla på plats. Colomé ligger bland fl era tusen meter höga berg och dess vackra sluttningar är som gjorda för trekking, ridning eller dagslånga promenader. Den enorma estancian är självförsörjande och det organiska jordbruket och boskapshållningen erbjuder en oändlig variation i det fantasifulla köket. Och husets vin är det ingen som klagat på.

Bodega Colomé grundades 18 1 och är en av Argentinas äldsta verksamma vingårdar. Och en av de högst belägna i världen, där den ligger på ansenliga 2 00 meter över havet. Dit kommer man från staden Salta i nordligaste Argentina efter fem timmars fyrhjulsdriven bilkörning mellan vackra dalar och förrädiska avgrunder.
Den som äger gården nu är schweizaren Donald Hess. Han köpte den 2001 av Juan Dávalos, den
siste i en nästan 200 år lång vindynasti. Han kallades El Loco (”galningen”) och följaktligen kallas
nu den nye ägaren El Loco Hess. En stor del av galenskapen hos dessa båda herrar består i besattheten av att producera kvalitetsviner på en höjd som vett och sans talar emot.
Det har nu blivit lite av tävling kring höjden och det är fl er som etablerat sig i trakten. Men Donald Hess, med vingårdar i fyra världsdelar, sökte i första hand inte att slå världsrekord i höjd utan ville bespara sina vinstockar både värmeslag och hagel. Det var alltså anledningen till att Donald Hess sökte sig ifrån Mendoza, Argentinas främsta vinregion, och började leta efter ett svalare klimat. Patagonien hägrade men frun Ursula, hans följeslagare i äventyret, ville inte fl ytta till det karga och ogästvänliga landskapet. Det blev i stället Salta, på betydligt varmare breddgrader men där höjderna sänker temperaturen. Ett gammalt vindistrikt med den vita vindruvan Torrontés som främsta kännetecken.
– I staden Cafayate bad jag att få prova de finaste vinerna från trakten. Och när jag drack ett vin
från Colomé, ett kraftigt rödvin utan någon förfining, visste jag att jag hade hittat rätt. I all sin enkelhet och med sin enorma styrka var vinet en upplevelse. Jag kunde ha blandat vatten i glaset och vinet hade fortfarande haft mycket kvar att ge. Och när jag sen hörde att druvorna växte på över 2 4 00 meters höjd över havet var saken klar, minns Hess.
Sjuttioårige Donald Hess beskriver sig som en ensamvarg, som någon som gärna går sina egna vägar. Han ville till Argentina, ett vinland som enligt honom erbjuder både kvalitet och särart. Men Mendoza lockade inte.
– Om det görs tusen olika bra viner i ditt grannskap är det svårt att sticka ut. Det ska inte ta tio minuter att förklara vad som är speciellt med ditt vin. I Colomé fann han garanterade unika förutsättningar. Det är inte bara höjden, utan också åldern. Gården bevarar fyra hektar Malbec och Cabernet Sauvignon med rotstockar från 1850-talet, en skatt från ett annat tidevarv i vinhistorien, innan vinlusen raserade alla ursprungliga vinodlingar i Europa. Och dessutom sex hektar rotäkta oympade vinstockar som är cirka 60 år gamla.
– Om min Colomé Reserva kan jag helt enkelt säga ”högst i världen, äldst i världen”. Donald Hess, nu pensionerad, leder personligen Colomé som sitt sista, kanske mest vågade projekt. Vilket inte är lite sagt. Som ung arvtagare avslutade han familjens 200-åriga bana inom ölbryggeri i Tyskland och Schweiz, sålde ett slott i Frankrike med tillhörande vingårdar och gjorde i stället en kometkarriär inom hotellbranschen och succé med ett nytt mineralvatten. Sedan sålde han allt igen och inledde en framgångsrik bana inom vinindustrin. Först köpte han en gård i Napa Valley och lanserade den nu statusfyllda ”The Hess Collection”. Och sedan köpte han vingården Glenn Carlou i Paarl Valley i Sydafrika och Peter Lehman Winery i Barossadalen i Australien.
– Men det där vinet jag provade i Cafayate var en opolerad diamant. Och när min fru och jag besökte gården förstod vi att vi hittat vår plats på jorden.

Förnyade dalen
Hela estancian (gården) är på ofantliga 34 000 hektar, och köpet inkluderade små byar, skolor och kyrkor. Den fattiga och exploaterade ursprungsbefolkningen såg först med likgiltighet, sedan med misstänksamhet och till sist med hopp hur dessa excentriska européer – kompromisslösa miljövänner – förnyade dalen, byggde ett lyxhotell med den lokala byggtekniken och kulturen, förde in telefonlinjer och internet samt självhushåll och jämlikhet. Nu bor paret halva året i Colomé, halva i Schweiz. De vuxna barnen är spridda runt om i världen och Hess har låtit en stiftelse ta hand om koncernen. Det är bara den argentinska rörelsen och en konstsamling i Genève som Hess har behållit som sina skötebarn.

» Vinet jag provade i Cafayate var en opolerad diamant «

150 hektar ska planteras och ett par vinmärken har börjat säljas, mest i Argentina och Europa. Flaggskeppet Colomé Reserva, som görs med druvor endast från de uråldriga vinstockarna, kommer först i år att börja säljas i USA, tänkt som vingårdens främsta marknad. Vinet ska lanseras på MOMA, Museum of Modern Arts, i New York. Donald Hess – i sin roll av internationell konstsamlare
– vill att hans vin ska betraktas som ett konstverk.
Vägen till v
inkännarna i New York har varit lika lång och krokig som den som går genom bergen till vingården Colomé. Få trodde att Hess skulle lyckas med sitt företag att förena isoleringen i Calchaquí-dalarna med eliten i vinvärlden.
– De trodde att jag var helt ”loco”.


Dyra droppar
Den första upplagan av Colomé Reserva (2003) var på ynka 2 000 fl askor, ett vin gjort av Malbec-druvor med 10 procent Cabernet Sauvignon. Druvorna plockas naturligtvis för hand, och den yngsta vinstocken är 60 år gammal, några rotstockar 150 år. Fransk ek och en fransk vinmakare. Största omsorg, högsta kvalitet.
Produktionen kommer att öka sedan man fått en jämnare kvalitet på de gamla vinrankorna.
Donald Hess hushållar med de dyra dropparna. När vi åtnjöt en fantastisk middag passade han på och öppnade en av sina fl askor Colomé Reserva. Vi fi ck varsitt glas, men resten tömde Donald Hess i en karaff och skickade ut i köket.
– När vi lämnat bordet får personalen sätta sig till bords och njuta av det bästa vi gör. Det skulle de annars inte ha råd med, säger Donald Hess. En flaska Colomé Reserva 2003 kostar runt 600 kronor i Argentina.


Texten är hämtad ur Vin och Bar Journal nummer 6/2006.

Vill du regelbundet få nyheter och reportage om dryckernas och njutningens värld? Prenumerera på tidningen!