Hallå där Tommy Myllymäki…

…som kom på femte plats i kocktävlingen Bocuse d’Or EM i Genève i somras och därmed är inkvalad till VM i Lyon.

Hur känns det?
– Självklart känns det bra. Tävlingen räknas som en av världens mest prestigefyllda tävlingar för kockar där konkurrensen är stenhård. Så jag är väldigt nöjd med min placering och att ha kommit vidare till VM.

Utöver femteplatsen fick du pris för bästa fiskrätt. Vad lagade du för gott?
– Enligt tävlingsreglerna skulle alla göra hälleflundra. Jag bakade fisken och la bland annat alger och ostron runt om. Temat var smakbilder från havet varför jag serverade olika havstillbehör till rätten.

Hur förbereder du dig för VM som arrangeras i början av nästa år?
– Jag har tränat hela hösten, bland annat i Årsta partihallar, utanför Stockholm. Recepten är klara och nu gäller det bara att inte glömma bort att det ska vara roligt också. Även om det är en tävling så måste man i grund och botten tycka att det är kul.

– Sedan, inte heller att förglömma, har jag en helt fantastisk uppbackning av våra absolut främsta kockar genom organisationen Gastronomi Sverige och den svenska Bocuse d’Or Akademien.

Vad ska du laga?
– Det blir marulk och lamm.

Vad är det viktigaste att tänka på för den som vill bli en duktig kock?
– Övning och åter övning. Det ger färdighet. Du måste våga prova dig fram och inte vara rädd för att experimentera. Men det allra viktigaste för att bli en riktigt duktig kock är passionen. Du måste älska att laga mat. Dygnet runt.

Av Jonas Bergholm