Innehåll #06 2008

Julgran

På menyn

Till nyår ska det vara fest! Kock&Vin i Göteborg har en stjärna i Guide Michelin. Köksmästaren Claes Grännsjö frestar Vin&BarJournalens läsare med en spännande nyårsmeny med löjrom, anka och björnbärssorbet.

Choklad

Vilka trender finns på chokladområdet? Vill du prova på att testa choklad hittar du grunderna här.

Hotel Rival

RivalSöders eget stadshotell. För drygt sjuttio år sedan invigdes nöjespalatset Rival vid Mariatorget i Stockholm. Redan då fanns en idé om att rymma ”allt under ett tak”. Biograf, restaurang, konditori och hotell. Det var hit man styrde stegen för att umgås och roa sig. Tanken lever än, i allra högsta grad – och atmosfären sitter fortfarande kvar i väggarna.

Gute vingård

Smak för nya idéer. Inne i det gamla mejeriet på Gute vingård doftar sött av jäsande druvsaft från senaste skörden. På gården råder full aktivitet med restaurang och visningsdel för nyfikna besökare. Nybyggd butik och nyss invigd anläggning för tillverkning av vinäger är bara några av Lauri Pappinens alla idéer.

Dags att sudda bort alla sura miner

Tanken på att suga i sig saften från en klyfta citron eller ta en tugga från en rabarberstjälk gör att det börjar dra upp mot öronen på insidan av kinderna. Det sura kallar vi syrlighet. Och då blir det något helt annat. En viktig smaksättare i både mat och dryck, en uppfriskande smak.

På Gång

Julspecial

Tips och trender.

– Bibbis vinsvep.

– Läst om mat och dryck.

– Vin&BarJournalen testar.

– Bibbi Nilsson tar en titt på vad det nya Rioja har att erbjuda.

– Nyhetsprovning. Vinskribenten Magnus Waern provar nyheter från aktuella dryckessläpp på Systembolaget.

Chokladakademien
Anna-Sofia Wallström – en entreprenör på Sveriges chokladhimmel.

Panelen
Svarar på allt, nästan.

Vin&Bar Sällskapet

– Nyårspaket från Tryffelsvinet, läckra champagneglas från Riedel, exklusiv choklad från Adoro.

– Avsluta sött, Läcker saffranspaj

Julspecial
Julens stjärnor – drycker på julbordet. Jerry Lindahl botaniserar bland öl, snaps och något gott till kaffet på sidan. Enkelt och gott knäckebrödsrecept till skinkmackan eller drinktilltugget. Vin&BarJournalens experter tipsar om julklappar – till dig själv eller andra.Julgran