Kallrökt torkat reninnanlår med kanel- och äpplechutney

Serverat på hembakat kryddat knäckebröd

4 personer

Kanel- och äpplechutney

3 msk råsocker
3 msk sherryvinäger
1 liten kanelstång
1 grönt äpple
1 msk strimlat skal från apelsin
1-2 tsk potatismjöl 2 tsk vatten

Koka upp råsocker, sherryvinäger och kanelstång. Skär äpplet i små tärningar. Lägg ner äppletärningarna i sockerlagen tillsammans med apelsinskalet. Sjud försiktigt äpplena i sockerlagen på lägsta värme tills äpplena börjar bli lite genomskinliga.
Rör ut potatismjöl i vatten och red av sockerlagen med potatismjölet. Häll upp och förvara i en burk i kylen.

Kryddigt knäckebröd

40 g rågmjöl
20 g krossade linfrön
100 g vatten
200 g vetemjöl
60 g rågmjöl
50 g sirap
10 g salt
10 g jäst
1 krm fänkålsfrön
1 krm korianderfrön
100 g vatten

Tips: att köpa vanliga tunna knäckebröd fungerar lika bra.
Dag 1: Blanda rågmjöl och linfrö i en bunke. Koka upp vatten och häll över rågmjölet och linfröna, rör om och täck med plastfilm. Låt stå över natten i rumstemperatur.
Dag 2: Sätt ugnen på 180 grader. Ta fördegen från dag ett och rör ner mjöl, sirap, salt, jäst och vatten i bunken. Arbeta ihop alla ingredienser till en deg, ska vara lite kladdig. Täck med en handduk och låt degen jäsa i 40 minuter.
Dela upp degen i 2 bitar. Kavla ut degen tunt till 1-2 mm och kavla sedan med en kruskavel eller nagga hål i brödet. Skär degen i små knäckebröd eller valfri form.
Lägg brödet på plåtar på bakplåtspapper och grädda i ugn ca 6-8 minuter beroende på storleken på bröden. Ta ut och låt brödet svalna på galler.
Köp 50 g kallrökt torkat reninnanlår eller annat kallrökt kött och skär det i tunna skivor. Vid serverig: lägg en skiva reninnanlår på varje knäckebröd och toppa med kanel och äpplechutney.
Recept köksmästare Niclas Wahlström på Gyldene Freden framtaget att passa väl ihop med Reimershoms julsnaps 2009.