Ny rom på Systembolaget – Rivière du Mât Rhum Traditionnel Vieux


Rivière du Mât Rhum Traditionnel Vieux är tillverkad på samma klassiska sätt som man framställt rom på ända sedan 1600-talet: Den nypressade sockerrörsjuicen kokas, kyls och centrifugeras. Sockerkristallerna som bildas blir klassiskt bit- och strösocker. Restprodukten är melass, en mörk och besk sirap som man späder med vatten och låter jäsa 25-30 timmar. Melassen destilleras sedan i en mycket hög kolonn för att få ett så elegant, aromatiskt och nyanserat resultat som möjligt. Efter destilleringen lagras spriten på fat i mellan tre och fem år, fat som till 2/3 är nya ekfat från Limousin. Romen lanserades 24 mars (321-1) i ordinarie sortimentet, 349 kronor.

Karaktär: Bärnstensfärgad färg. Stor och kryddig doft, med inslag av vanilj, ljus choklad, torkad frukt och fat. Smaken är lång, kryddig och komplex, med mycket vanilj och chokladtoner, sötma och typisk fatkaraktär. Rhum Traditionnel Vieux är lagrad på franska ekfat i upp till fem år i tropiskt klimat, vilket motsvarar sex till tio år i svalare klimat, t ex Skottland. Det här är första gången Systembolaget tar in en rom från La Réunion

Passar till: Bra som drinkingrediens men kan också avnjutas i eget majestät med bara en isbit i glaset eller förstås som avec. Lämpligt tillbehör är en god chokladbit med 70 procents kakaohalt, exempelvis från grannön Madagaskar och/eller en god cigarr av coronastorlek.