Nyheter för grillen

Nyligen presenterade Scan en undersökning där man frågat 800 personer i åldrar mellan 18 och 70 år om deras grillvanor. Tydligt är att sommar och grillat hör ihop – varannan person uppger att de grillar varje vecka under sommarmånaderna.
Vid jämförelse med liknande undersökning från 2004 kan man också se att det blir alltmer jämlikt på grillfesten – fler kvinnor står vid grillen och allt fler delar på förberedelserna.
Det kött som oftast hamnar på grillen är fläskkarré eller fläskfilé och favorittillbehöret är grönsallad. Intresset för lamm ökar starkt.
Till sommarens säsong lanserar Scan två nya produkter i sitt premiumsortiment: Lammspett souvlaki marinerade i timjan, rosmarin, paprika och tomat. Fläskfilé Ginger som förkryddats med en rubbing (torr kryddblandning) och förpackas med en glaze vid sidan av. Glazen är smaksatt med äpple och whisky och går även att använda som grillsås.
Nyheter i butikerna blir även spareribs förbehandlade enligt sous vide-metoden och smaksatta med honung, en rejäl 190-gramsburgare på 94 procent svenskt nötkött, en ny svåruttalad korv, Ciauscolo, med inspiration från Italien, marinerade kamben på Pigghamkött och ekologiska grillspett av picnicbog med smak av paprika, vitlök och chili.
– Vi märker att många gärna blandar olika köttslag, korv och grönsaker på grillen. Ett sätt att grilla som påminner om amerikansk BBQ, berättade Scans informationsdirektör Margareta Thorgren när företaget presenterade undersökningen och sommarens nyheter.