Oatly blev årets livsmedelsexportör 2011

Exportrådet och Food from Sweden har utsett Oatly till ”Årets livsmedelsexportör”. Priset gick till Oatly vars produkt, teknik och entreprenörsanda har bidragit till en framgångsrik etablering i flertal länder i Europa.

Grunden till det som idag är Oatly lades på Lunds Universitet 1990 när en forskargrupp patenterade en blandning av naturliga enzym med förmågan att bryta ner stärkelsen i havre. Därigenom gick det att framställa ett mångsidigt livsmedel som inte bara var ett förstklassigt alternativ till mjölk, utan också värnade om jordens resurser.

Oatly lanserade 2001 och idag finns ett brett produktsortiment som vänder sig till inte bara de som inte tål mjölk, utan till alla som är måna om sitt välbefinnande. Oatly fortsätter att utveckla, tillverka och marknadsföra produkter som baseras på en flytande havrebas.

– Våra framgångar i Sverige och nu på exportmarknaderna visar att våra produ
havregurt_jordgubb_fram_sv_high.jpgkter uppskattas av fler och fler som vill äta lite nyttigare, säger Jan Johansson.

Årets livsmedelsexportör är ett pris som har delats ut i tio år. Det går till ett svenskt företag som är marknadsledare och som har lyckats med en export som idag utgör 50 procent av företagets totala omsättning.