Odyssé genom det nya DUBLIN
Text: EVA BRODIN KJELLER
Foto: KJELL B PERSSON
Drinkrecept från hotel morrisons bar
Det kryllar av traditionella pubar och James Joyce-guider i Dublin. Men här fi nns även ett mer svårfunnet utbud av charmiga vinbarer, tjusiga modern irish-krogar och ett sofi stikerat nattliv. Vi visar vägen.
Dublin har ett litet, promenadvänligt centrum med kullerstensgränder, anrika byggnader, gatumusikanter, knallfärgade dörrar, statyer av berömda irländare och livliga pubar. Närmare bestämt runt tusen pubar.
Det behövs med andra ord ingen guide för att hitta ett livligt vattenhål under stadsvandringen. Var man än slinker in fi nns det som många kommer hit för: Guinness, whiskey och partysugna Dublinbor.
Här är det lätt att ha kul. Parallellt med det klassiska publivet växer en modern och allt mer trendig europeisk storstad fram med flottare ställen för det nyrika Dublin. Här finns utsökta vinbarer, nytänkande modern irish-restauranger och ett nattliv som får London att framstå som sömnigt. Det är dock inte lika lätt att hitta de än så länge relativt få guldkornen.
– Hoppa över Tempel bar-området. Där ligger gamla, tråkiga ställen och det är bara turister där, lyder rådet från Glen Anderson som bor i Dublin.
Guinness, champagne och ostron
Vi träff ar honom i baren på Morrison Hotel (kanske döpt efter Doors-plattan?) som står överst på vår lista över rekommenderade ställen. Det finns flera snygga hotellbarer i Dublin, men den som bara har en kväll i stan väljer Morrison. Smakfullt inrett med panoramafönster ut mot fl oden Liffey och lagom mycket folk för att sorlet i solnedgång ska signalera fredag kväll. Några gudomliga Galway-ostron och en sträv Black Velvet (Guinness blandad med champagne) slinker ner innan vi korsar floden via Half Penny Bridge och befinner oss i Tempel bar.
Området består av en kvadratkilometer nöjesliv. Här ligger pubar, krogar och nattklubbar dörr i dörr och på helgerna är det trångt överallt hela tiden, inne på krogarna såväl som på gatorna. Stämningen är livlig på gränsen till hysterisk, så vi följer rådet och går vidare. Några kvarter söder om Tempel bar lugnar det ner sig en aning, och här hittar vi några av de mest populära barerna.
The Market bar på Fade Street är en av de nyare och känns fortfarande helt rätt efter några år. Baren är inhyst i en gammal marknadslokal och är känd för att inte spela någon musik alls. Det lockar en mer vuxen publik som tycker om att prata med varandra över drinken. Nu är det i och för sig ganska svårt att undvika att börja prata med folk i Dublin oavsett ljudnivå. Här pratar främlingar med varandra.
Hela tiden. Ytlig bekantskap räknas som sann vänskap över en pint. På musikpuben Foggy Dew (en av lokalbefolkningen välbevarad hemlighet i utkanten av Tempel Bar) försöker vi överösta Clashallsången för att få några bra bartips av ett tjejgäng.
– Vad gillar ni för musik? blir följdfrågan.
Tigern morrar ännu
I Dublin – liksom i många andra genuina popstäder som Glasgow och Manchester – spelar musiken fortfarande större roll än inredning, gäster och läge när det gäller val av krog. Vi är ju trots allt i U2:s hemstad. Men vi gillar trendiga barer med sofistikerad publik så vi blir hänvisade mot Dawson Street vid St Stephens Green.
Det är på krogarna nere kring St Stephens Green som man märker mest av den omtalade ekonomiska boomen, »den keltiska tigern«. Med låg bolagsskatt, eu-bidrag och välutbildad arbetskraft lockade Irland under 90-talet till sig utländska investerare. Tillväxten låg kring 10 procent per år, och nyrikedomen var ett faktum. I dag är designhotell, påkostade barer, tjusiga restauranger och fl otta modebutiker en del av Dublins brokiga gatuliv. Vid den skumt upplysta,
megalånga bardisken i den orientaliskinspirerade baren Sam Sara vid spahotellet La Stampa ser vi exceptionellt många Gucci- och Dior-väskor. Äkta vara. Förmodligen inköpta på märkesvaruhuset Brown Thomas på shoppinggatan Grafton Street.
Med det nya milleniet kom något av ett bakslag i ekonomin och fl era av de fl ottare krogarna har tvingats slå igen. Men utsikten från Gravity bar (en nybyggd, rund inglasad pub på översta våningen i Guinness-bryggeriet) bevisar att Dublin fortfarande är en av de huvudstäder i eu som utvecklas mest.
Bortom de medeltida kyrktornen reser en skog av byggkranar upp sig kring hamnområdets alla nybygg -nationer. Byggföretagen skriker efter ingenjörer och överallt träff ar vi unga högutbildade aff ärsmän och -kvinnor som fl yttat hit från andra euro peiska storstäder för att bättra på meritförteckningen.
Alltid välkomnande
Det har dock blivit dyrare att roa sig i Dublin. Inte lika dyrt som i London eller Aten, men dyrare än exempelvis Madrid, Amsterdam och Berlin. Men även om de nya krogarna är tjusigare och trendigare än någon kunde ha anat för 20 år sedan, är det ändå fortfarande trivsamt att gå ut här. I äkta irländsk anda görs aldrig avkall på gemyt och välkomnande.
Oavsett hur välstärkt den vita duken på middagsbordet är. Dublin är ett föredömligt ställe att skicka svensk krogpersonal på studieresa.
Det tar ett par dagar av ihärdigt letande att hitta den perfekta vinbaren. Visst är det kul med Guinness, men man blir ju proppmätt efter en half pint. Och den irländska whiskeyn är värd en hel artikel för sig. Jameson eller Bushmills? 12 eller 16 år? Med eller utan is och vatten? Rent generellt kan man konstatera att det finns en irländsk whiskey för alla smaker. Och en av de trendigaste drinkarna i Dublin just nu är – håll i er – Bushmills smakrika Black Bush med is och tranbärsjuice. Riktigt svalkande i den svettiga barnatten.
Men efter så många öl och så många whiskey är det ändå härligt att hänge sig åt vin.
581 sorter vin till korv med mos
Th e Ely Wine bar, några kvarter öster om St Stephens Green, är inte bara värd den långa promenaden utan faktiskt hela resan. I ett elegant bostadshus med en bar i gatuplan och två i källaren där det också finns en restaurangdel, smälter irländsk tradition ihop med de senaste krogtrenderna. Avgränsade, små rum ger hemkänsla och hög trivselfaktor, och i kombination med högsta kvalitet på mat och vin ligger Ely så rätt i tiden. Menyn är enkel – här serveras
irish stew och korv med mos! – men råvarorna
är utsökta, ekologiska och till stor del från krogens egen gård. Men ingen höjer på ögonbrynen om ni bara tar in en ostbricka för två till vinet. Många kommer hit för vinlistan. Med 58? sorter varav 89 serveras på glas är det dock inte helt lätt att välja.
– Om ni säger ett land och en prisklass så ska jag hjälpa er att hitta ett fi nt vin som passar till maten, lovar den vänliga servitrisen Cisti Moden.
Vi beställer Nya världen och under 500 kronor och får en chilensk merlot-pinot noir med stuns.
Casa Silva Los Lingues gran reserva carmenère 2002 är dessutom ett fynd för bara 290 kronor. När vi beta lar står det »try a glas of Banyuls with a piece of Ely Chocolate truffle cake« på notan. Låter som en god anledning att återvända.
Upptäck Dublin
Det går direktfl yg till Dublin från Stockholm och Köpenhamn, www.sas.se, www.sterlingticket.com
HOTELL:
• Morrison, Ormond Quay, telefon + 353 1 887 2455, www.morrisonhotel.ie. Dublins läckraste hotell tar mellan 2000 och 3000 kronor för dubbelrum. Även livlig cocktailbar och bra restaurang.
• Number 31, 31 Leeson Close, Lower Leeson Street, telefon + 353 1 676 5011, www.number31.ie Lyxigt bed & breakfast i lugnt område nära Saint Stephens Green, cirka 1 500 kronor för två. Nära till trendiga krogar och barer.
• Det finns gott om enklare boenden för cirka 1 000 kronor dubbelrummet, sök på nätet via www.visitdublin.com.
KROGLIV:
Avslappnad klädsel, mycket jeans. Rökförbud sedan 2004. Pubar stänger runt midnatt, de flesta barer har öppet till 02.30 på helger. Musikbarer med dj eller band tar ofta entré. En pint öl kostar cirka 35 kronor, fem centiliter whiskey cirka 40 kronor. Varmrätter 150–250 kronor.
TURISTINFORMATION:
telefon 0200-15 91 01, www.discoverireland.com
Black bush and cranberry |
![]() |
Pink cloud 5 cl vaniljvodka 2 ½ cl Irish cream 1 dl jordgubbar ½ tsk socker En skvätt jordgubbslikör Kör jordgubbarna i mixer. Häll i vodkan, Irish cream och lite krossad is. Kör till en slät sorbet. Servera i kylt martiniglas. Droppa över jordgubbslikör för att få fin röd färg genom drinken. |
![]() |
Tre säkra matkort |
![]() |
Inte bara pubar • Café en Seine, 40 Dawson Street • Sam Sara, 35–36 Dawson Street • The Market Bar, 16 Fade Street • The Foggy Dew, 1 Fownes Street • O’Neills, Suff ulk Street • Gravity Bar, Guinness Storehouse, St James Gate. • Jameson Bar, The Old Jameson Distillery, Bow Street • The Brazen Head, 20 Lower Bridge Street |
Texten är hämtad ur Vin och Bar Journal nummer 4/2006.
Vill du regelbundet få nyheter och reportage om dryckernas och njutningens värld? Prenumerera på tidningen!