Oktoberfestbier

mm

München sedan 1810 har festen utvecklats till att bli världens största folkfest och festligheterna har spridit sig jorden runt. Historien bottnar i ett bröllop mellan den bayerske prinsen Ludvig och prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen och en kärleksfest som överlevt flera sekel är inte att förakta. Det ryktas också att dess genomslagskraft kanske beror på att förr fanns inga kylanläggningar så man kunde inte brygga öl året runt. Istället bryggdes extra stark, fyllig och humlearomatisk öl på våren i mars, en så kallad ”märzen”. Denna öl skulle klara sig till hösten när det var svalt samt mindre risk för vildjäsning och man kunde brygga igen. Passande nog råkade ett stort bröllop infalla samma tid så det var lämpligt att dricka upp all öl. Den årliga folkfesten kunde inte passa bättre och var ett faktum även om man numera kan brygga öl året runt.

Ursprungligen handlade det bara om tyska öl och jag startar med tre sådana. När jag bläddrar i mitt ”doft och smak-minne” så vill jag erinra mig att de var fylligare, maltigare, fruktigare och mer humlearomatiska förr. Alla dessa komponenter finns fortfarande kvar men är lite mer tillrättalagda, publikfriande och lättdruckna i stilen. Måhända beror det på att under oktoberfesten dricks ölen i sejdlar, ein Mass, som rymmer en liter. Då kan det vara bra att inget tar emot eller känns svårdrucket när dropparna rinner ned i strupen.

Första ölen kommer från världens äldsta bryggeri, Weihenstephaner från 1040. 11422 Weihenstephaner Festbier för 22,50 kronor i en halvlitersflaska. Friska citrustoner möter blomsternektar i doften. Denna öl är fruktig och maltig med bra kropp och fyllighet. Lika lätt att klunka i sig till en ”pretzel” (kringla) som till surkål.

11281 Spaten Oktoberfestbier för 22,90 kronor och 50 cl. Välbalanserad, fräsch och finstämd i festligt maner med mellanmörkt bröd i doften som är behaglig, rund och mjuk i karaktären. Passar fint att dricka för sig själv eller till schnitzeln.

11210 Löwenbräu Oktoberfestbier som kostar 22,90 kronor för halvlitersflaskan. Något upptrappad i karaktären jämfört med de tidigare två med mer brödighet, beska och mullighet som gärna lyfter upp kraftigare och smakrika rätter.

Om ingen tysk önskas 

Tyskar i all ära men de öl jag tyckte var extra intressanta kom från andra nationer. Först ut en tjeck, 11985 Primátor October Festive Lager för 18,90 kronor för en flaska á 50 cl. Denna öl går mer åt bärnsten i färgen jämfört med de ljusa tyskarna. Typisk smörkola som har blivit som en synonym för tjeckisk lageröl. Men här ryms allt från rostad maltsötma, kola, päron och citrus. Passar lika bra till mat som prat.

11261 Samuel Adams Octoberfest är en jänkare som blivit mer diskret och finstämd med åren. 20,90 kostar denna 35,5 cl-flaska som trots en lugnare karaktär fortfarande bär på personlighet. Mörkbrödighet som kryddas med lingon, anisfrön och apelsinskal. God att dricka allena eller till kycklingfilén direkt från grillen som samsas med de rostade rotfrukterna.

Sist men inte minst kommer en fyllig svensk ekologisk öl. 11408 Mariestads Oktoberfest öl som kostar 20,40 kronor för en halvlitersflaska. Mörkt bärnstensfärgad med tydliga, rostade malttoner som bjuder på balans mellan kolaknäckighet, kakao och apelsinskalszest. Allt ramas in av en aromatisk humlebitterhet som varar länge. Servera gärna till den knapriga fläskläggen med surkål eller rotmos. Lika välsmakande till det grillade köttet som ger ett kryddigt möte med den rostade malten.