Premiär i dag – öl lagrad på whiskyfat

Innis & Gunn släpper nu en ny limited edition exklusivt för Systembolaget i Sverige. Innis & Gunn Highland Cask är en deluxe-lagrad ale som legat på ekfat som tidigare lagrat single malt whisky från de skotska högländerna i 18 år. Ölen har vilat 71 dagar i whiskyfat. Systembolaget har fått 30 000 flaskor och ölen kommer att finnas för försäljning på de flesta systembutiker.
– Det är alltid extra roligt och samtidigt krävande att skapa nya innovativa produkter för de kunniga ölälskarna i Sverige, säger Dougal Sharp, ägare och bryggmästare på Innis&Gunn. – Vi vill på detta sätt tacka våra svenska öldrickare för den support vi har fått genom åren, säger Dougal Sharp. Rick Gordon Lindqvist ordförande i Svenska Ölfrämjandet ger Highland Cask höga betyg.
– Alen är kopparfärgad. Smaken karamelligt maltig med inslag av rosor, apelsinb, mandelmassa, körsbär och nötter. Abslutningen är lång med en solid maltighet och med en klädsam känsla av värmande alkohol, säger Rick Gordon Lindqvist.
– Tidigare limited editions från Innis & Gunn har blivit en succé bland svenska ölälskare. Idag är Innis & Gunn den mest populära ölen i sin kategori ”extra stark ale” i Sverige, säger David Ask, importören Berntson Brands.
Prova gärna Highland Cask till snittar av typ: Lagrad matjesill på Västerbottenost och rostad kavring. Rostad oxbringa med kantareller och pepparrotsvisp. Leverpastej med Västeråsgurka på kavring. Smaktipsen är komponerade av kökschef  Roland Persson, restaurang Carl Michael.
En kul marknadsföringspoäng är att ölen är förpackad i en stilig låda. Och helt plötsligt har man en perfekt give away till fredagsfesten.

Innis & Gunn öl upptäcktes helt av en slump …
innis_gunn_flaska_l__da.jpgÅret är 2002. En världsledande whiskyproducent har bestämt sig för att skapa en whisky med smak av ale. Bryggmästaren Dougal Sharp får uppdraget att skapa en maltig skotsk ale. Tanken är att alen vid lagring på ek skall skänka karaktär för att i sin tur ge whiskyn smak av ale vid slutlagring på samma fat. Whiskyn lanseras och blir en succé. Flera månader och litervis med bortkastat ale senare får Mr Sharp ett telefonsamtal som skall förändra allt. En chef vid destilleriet berättar att de anställda fyller flaskor med ölet som bara slängs bort. Arbetarna på golvet hade upptäckt det som ingen annan tänkt på – ölet smakade fantastiskt. I augusti 2003 lanserades Innis & Gunn Oak Aged Beer. Namnet Innis & Gunn är mellannamnen på grundarna, Dougal och hans bror Neil. Från start till mål tar det drygt fyra gånger så lång tid att skapa denna öl jämfört med de flesta andra ölsorter.