Rosa drömmar om sommar

TEXT: BIBBI NILSSON
FOTO: KATRIN MOSTRÖM

Rosévin är trendigt och på väg tillbaka in i våra hjärtan efter att levt ett undanskymt liv under många år.

Rosévin är sommar och sol, rosévin är semester och lata dagar i solstolen. När jag började tänka på alla varma, sköna dagar som ligger framför oss vid den här tiden på året började jag också tänka på rosévin. Vad har jag egentligen för uppfattning om denna dryck? Genom åren har jag lärt mig att mumla några diplomatiska fraser som: ”Jovisst kan det vara läskande med ett glas, väl kylt rosé” men särskilt imponerad har jag inte varit.
   I de fall då jag varit involverad i att sammanställa diverse restaurangers vinlistor har rosévin alltid funnits med under sommarhalvåret, dock med blygsam omsättning.  Utbudet har varit begränsat och som vinkännare satte man sin yrkesheder på spel i tappra försök med att sälja in ”den bästa och kraftigaste rosé som går att finna”. I bakhuvudet klingade dessvärre orden; mjukt, karaktärslöst och utan balans.
   Att rekommendera passande mat till rosévin har däremot aldrig varit svårt. Charkuterier, oliver och tapasrätter – gärna med sälta – har varit säkra kort. Vinets saftliknande karaktär har lindat in pikanta kryddor och rökiga korvar till en behagfull gomkänsla, men sällan gett någon större upplevelse.
   Men nu har vindarna vänt, nu vill vi dricka rosévin! Sett till Systembolagets försäljning så gör vi det också i allt större omfattning. Faktum är att vi de senast fem åren dubblerat konsumtionen. Den riktigt stora förändringen skedde förra året då vi köpte 30 procent mer rosévin än året innan. Vad kan det ökade intresset egentligen bero på?
   Vin&BarJournalen bestämde sig för att göra en djupdykning i rosévinets värld. Är det rosévinet eller den svenska konsumenten som ändrat karaktär? Är det fortfarande sallad, korv och skinka som är det givna ackompanjemanget, eller får man tankarna på annan mat? Vi provade oss igenom ett brett spektra ur både ordinarie- och beställningssortiment och skapade dessutom några passande smårätter till rosévin. Låt dig inspireras och låt sommaren komma!

Rosévin är trendigt
Vid en närmare titt på Systembolagets sortiment inför kommande säsong ser man resultatet av det ökade intresset. Utbudet har ökat väsentligt och variationen är stor i pris, ursprung och vinstil. Man hittar alltifrån lätta, friska svalklimatsviner med mineralkaraktär, till fruktbomber med eller utan balanserande syra. Sedan finns det också det tyngre segmentet med kraftiga roséer, där till och med ekfatslagring smugit sig in i vissa exemplar.
   Det är inte bara i Sverige som konsumtionen ökar, i Frankrike exempelvis dricker man också mer rosévin, framförallt under vinterhalvåret då smakrika viner från Provence och Tavel fått ett genombrott.
   Kraftigare viner ändrar också smakbilden, man kan mycket väl tänka sig en grillad köttbit till ett sådant vin. En inte alltför långsökt gissning är att vi svenskar också kommer att förlänga rosévinssäsongen med en månad eller två.

Tillverkning
Rosévin kan i princip bara göras på två sätt. Den ena varianten kan vi kalla rödvinsmetoden eftersom man går tillväga på samma sätt som när man gör rött vin. Rosé Saignée kan det då stå på etiketten. Detta är den vanligaste och mest utbredda metoden som tillämpas exempelvis i traditionella rosévinsområden som Provence, Tavel, Sancerre och flera spanska vindistrikt.
Man krossar de röda druvorna och låter dessa laka ur, macerera eller blöda, i musten tills man nått önskad färg, kraft och tanninstruktur. Hur länge beror på vilka druvor som används och vilket resultat vinmakaren vill ha på slutprodukten: ju längre urlakningen pågår desto mer färg och fyllighet får vinet. Marknadsundersökningar har visat att konsumenten inte vill ha för mörka roséviner, något som vinmakarna nu försöker ta fasta på. Till exempel så är druvan Grenache populär att använda, den ger vin med ljus färgintensitet i förhållande till fylligheten.
   Den andra metoden är vitvinsmetoden som inte är lika vanlig. Här pressas druvorna för att omedelbart silas bort från musten innan jäsningen sätter igång. På detta sätt får man fram en produkt som är mjukare och blekare i färgen än det förstnämnda. 1980-talstrenden med söta ”Blush”-viner från Kalifornien eller de något torrare Vin Gris, tillverkade på utvalda platser i Frankrike, är gjorda enligt denna metod. De amerikanska storsäljarna White Zinfandel finns fortfarande på butikshyllan, av vinrecensenter oftast försedda med varningstriangel eller ”häll ut-symbol”. För tillfället är detta en tillverkningsprocess som anses omodern och med ett resultat som inte uppskattas av konsumenterna.
   För att inte utelämna några detaljer så ska det också nämnas att det finns ett fåtal platser/regioner där det är tillåtet att blanda vitt och rött vin. Champagne är ett exempel och spansk Cava ett annat.
   Övrig vinifiering, som ekfatslagring är ovanlig även om det förekommer mer eller mindre på experimentnivå. Kan återfinnas i en del viner från Provence eller Nya Världen-länder, som exempelvis Chile.

Franska roséviner
Ett område som haft stor betydelse för utvecklingen är Provence som börjar få en plats på rosévinskartan. I dessa trakter är det rosa vinet mer vanligt förekommande än både rött och vitt. Av tradition konsumerade man förr vin i kvantitet hellre än kvalitet. Idag är bilden annorlunda och nu tillverkas roséviner av hög kvalitet, oftast på en blandning av olika druvor där Grenache och Cinsault blandas med druvor som Carignan, Syrah och Mourvèdre. Sedan 1999 arbetar forskningsinstitutet Le Centre d’expérimentation du Rosé i Vidauban, aktivt med att utveckla traktens roséviner. Bland annat har man forskat i vinets färg och förbättrat den till kristallklar lyster. Experimentlustan är på topp, detta är ett högintressant område där mycket händer just nu. Vinmakarna har fått självförtroende och många nya producenter vänder blickarna åt Provence för möjligheten att tillverka kvalitetsrosé.
   Norr om Provence, i södra Rhônedalen, ligger Tavel som spelar i den tyngre rosévinsdivisionen. Druvsammans&
auml;ttningen är i stort sett samma som i Provence med tyngdpunkt på Grenache och Cinsault som ger intressanta viner med bra koncentration. Dessa viner är ett fullgott alternativ till rödvin under riktigt varma sommardagar.
   Som en kontrast till de kraftiga, franska viner som hittills nämnts finns det knastertorra Loirevinet Sancerre rosé, tillverkad på kräsna, röda Pinot Noirdruvor.

Spanska/övriga viner
Spanien är också ett traditionellt rosévinsland där man i alla år framställt billiga viner som måltidsdryck. Rosévin är vardagsdrycken för spanjorerna under sommarhalvåret och på så sätt en del av deras kultur. Man tillverkar två vinstilar – det ljusare Rosado och det mörkare, kraftigare Clarete. Det är främst rosadostilen som fått en renässans. Det händer mycket generellt i Spanien men ett intressant område att rikta strålkastaren mot är Navarra. Ett nytänk med nya druvblandningar och större koncentration präglar området. Navarra har en egen specialitet med inslag av Bordeauxdruvor som kontrast till den mer klassiska Garnachadruvan.
   Vinproducenter i Nya världen har inte varit sena att haka på rosévinstrenden. Fräscha, fruktiga alternativ finns att välja på lite varstans. Vinländers stoltheter förpackade i rosa dräkt. Malbec från Argentina, Pinotage från Sydafrika, Pinot Noir från Chile eller Nya Zeeland för att nämna några exempel från årets rosévinsmeny.

Provningens viner
Tanken med provningen var att plocka några godbitar ur sortimentet. Fokus ligger på Frankrike, med inslag av Spanien, eftersom dessa båda är traditionella rosévinsländer som just nu kvalitetssäkrar sina produkter. Några udda viner slank också med som ett kul inslag då det är spännande att se hur Nya Världen hakat på rosévinstrenden.
   Vinerna presenteras nedan från de lättare till kraftigare i smakintensitet. Rekommenderad serveringstemperatur är kyld till 10-12º vilket innebär att det blir lagom att plocka ut vinet ur kylencirka 20-30 minuter före servering.

Sancerre Rosé 2005, art nr 83071, 174 kr
Druva: Pinot Noir
Ursprung: Sancerre, Frankrike
Vitvinsområdet Sancerre har en tradition med rosévin, även om det är de aromatiska Sauvignon Blanc-vinerna som området gjort sig känt för.
Ett lätt, elegant rosévin med fin syra, ljusa, röda bär och lång eftersmak. Mineralkaraktär, citrus samt en underton av kryddor och honung. Provningens enda vin med lagringspotential men bör inte sparas ytterligare, prisvärdhet kan diskuteras. Som gjort till getost och skaldjur med aioli.
 
Peñascal Rosado 2006, art nr 98411, 55 kr
Druvor: Tempranillo, Shiraz
Ursprung: Kastilien-León, Spanien
Lättsamt, prisvärt vin i huvudsak gjort på riojadruvan Tempranillo. Sommarens pratvin.
Hallonsaft och hemkokt kräm i doften. Fräsch, bärig karaktär med örtiga inslag. Rosé helt enkelt!

Inurrieta Mediodía 2006, art nr 99677, 70kr
Druva: Cabernet Sauvignon
Ursprung: Navarra, Spanien
Publikt vin som kan bli mångas favorit i sommar. Fruktig, mycket bärig vaniljlik doft, påminner om jordgubbsglass smaksatt med citron. Smaken är frisk med läskande röda vinbär. Kryddig ton som avslutas med en liten spritsig syra.

Marques de Caceres 2006, art nr 86913, 69kr
Druvor Tempranillo, Garnacha
Ursprung: Rioja, Spanien
Ett exemplariskt rosévin med bra koncentration. Stor doft av röda, läskande bär, mango, citrus och mineral. Ren fräsch frukt med svarta vinbär och vissa örtiga inslag. Bra koncentration och längd.

Domaine de la Sauvese 2006, art nr 98171, 89kr
Druvor: Syrah, Cinsault och Grenache
Ursprung: Provence, Frankrike
Ett ekologiskt alternativ från det spännande området Provence. Laxrosa i färgen, vilket lär vara den svåraste rosévinskulören att uppnå, enligt vinmakarna. Mjukt, läskande, bärigt vin med ren frukt och bra koncentration. Smultron, röda vinbär, mineralton och citrus. Lång eftersmak. Ett riktigt allroundvin som passar till många typer av maträtter eller till buffén.

Leyda Pinot Noir Rosé 2006, art nr 97723, 119 kr
Druva: Pinot Noir
Ursprung: Chile
Något så ovanligt som rosévin med ekfatslagring. Ett lite ösigare vin som absolut kan matcha en köttbit med lättare tillbehör. Ett medelfylligt vin med generös frukt och lite smörig doft. Packat med hallonbåtar, solvarma jordgubbar och ananas. Väl integrerade tanniner.

Chakana 2006, art nr  99320, 65kr
Druva: Malbec
Ursprung: Argentina
Ett kul och prisvärt vin med extra drag i frukten, prova till grillat i sommar! Stor fruktig doft med smultron, blåbär, rabarberkompott och mintpastill. Fyllig, eldig karaktär med koncentrerad frukt, viss strävhet och smörkola.

Chateau d’Aqueria 2006, art nr  98664, 125 kr
Druvor: Grenache, Cinsault, Clairette, Mourvèdre
Ursprung: Tavel, Frankrike
En av årets två Tavelroséer på Systembolaget. Anses vara de mest koncentrerade och komplexa rosévinerna överhuvudtaget. Laxrosa, kristallklar lyster. Stor fruktig doft med solmogna jordgubbar, björnbär och mineralkaraktär. Koncentrerad frukt, viss tanninstrukur, balanserad syra. Lång eftersmak.

——————————————————————————–
Texten är hämtad från Vin&BarJournal nummer 3/2007.
Vill du regelbundet få nyheter och reportage om dryckernas och njutningens värld? Prenumerera på tidningen!