Salone del Gusto 2010 invigd!

Igår, torsdagen den 21 oktober, invigdes Salone del Gusto 2010 i Turin. Närmare 200 000 besökare förväntas komma för att fråga, smaka och njuta av alla de produkter som bjuds ut i tre stora mässhallar. Svenskt mathantverk finns på flera ställen. Den svenska bruna bönan, som är ett projekt inom Slow Food Presidia, presenteras som gröda, mat och som chips. Och på lördag lagar en svensk kock en specialkomponerad middag i Turin.

Under hela mässtiden kommer bruna bönor från Öland att visas upp som ett Presidiaprojekt. De fyra bönsorterna som används vid odling är Stella, Bonita, Katja och Karin. Öland är det enda ställe i Sverige där bruna bönor odlas numera, tidigare fanns odlingar framförallt även i Skåne. Bruna bönor har tidigare ansetts vara en delikatess och serverades vid fester. I Turin finns det smaksatta chips gjorda på bruna bönor samt bönor i tetrapak. Bakom de produkterna ligger ett nytänkande från odlare och företag på Öland. Nio personer från Öland har rest ner för att arbeta på mässan.

Inne i Turin på olika restauranger erbjuds middagar skapade och tillagade av kockar från hela världen. Från Paris och restaurang La Gazzetta kommer Petter Nilsson tillsammans med kollegan Giovanni Passerini på lördag servera middag baserad på årstidens färska råvaror. Middagen går under namnet From Sweden and Italy to Paris och serveras på Ristorante Ruràl.