Sveriges Bästa Restauranger korade i White Guide 2010

544 restauranger har kvalificerat sig för att vara med i White Guide 2010. Av dessa är 228 poängbedömda (20 fler än året innan). 33 krogar rankas nu på Mästarklasslistan – två fler än förra året. Fem har fallit bort och sju har tillkommit. Av dessa 33 krogar återfinns hela tretton i Internationell.Mästarklass (två fler än året innan).

Den intressantaste maten i Sverige serveras enligt White Guide 2010 på PM & Vänner i Växjö medan Operakällaren i Stockholm bjuder på landets främsta totalupplevelse.

 

Några av årets priser och utnämningar

Årets Bästa Restaurang utifrån Totalupplevelsen 2010:

Operakällaren, Stockholm

Motivering: ”För att ha skruvat på flera små rattar det extra halva varvet, som gör den magnifika restaurangen i det närmaste oslagbar med sitt strålande matsals- och vinarbete och ett kök som nu presterar i världsklass för gästerna i världens vackraste matsal.”


Årets Bästa Restaurang utifrån Matupplevelsen 2010:

PM & Vänner, Växjö

Motivering: ”För sin passionerade jakt på stora och små lokala smaker, tolkade i en underhållande gastronomi på högsta nivå, och för att ha visat på den slösande rikedom av kulinariska skatter som gömmer sig i gamla svenska fattigbygder.”

 

Årets Vinupplevelse:

Pontus!, Stockholm

Motivering: ”För ett proffsigt och lekfullt vinarbete med påtaglig matsalsnärvaro och smittsam respektlöshet, som möjliggör mat- och vinupplevelser som är både utmanande och precisa”.


Årets Stjärnskott 2010:

Den Småländska Kolonin, Jönköping

Motivering: ”För att med ett modernt och sympatiskt restaurangkoncept med lokal förankring och gästen i fokus ha skakat nytt inspirerat liv i en klassisk restaurangadress.”

Årets Ekokrog 2010:
Salt & Brygga, Malmö

Motivering: ”För en lång och målvedveten satsning på ekologiska och närproducerade råvaror av hög kvalitet – och en gastronomi på allt högre nivå.”