Sydafrika på sin spets

mm

För någon vecka sedan var jag på Vingruppens sortimentsprovning. Där och då hade jag turen att springa på vinmakaren Adam Mason. Han är en av orsakerna till att Mulderbosch blivit en av de mest berömda vingårdarna i Sydafrika idag. Under guidning av Adam provade jag igenom de viner som finns på den svenska marknaden.

Vinerna från Mulderbosch är friska, fruktiga och fräscha. Något som jag, kanske de flesta vindrickare, uppskattar. Det har hänt att jag stött på viner från Sydafrika som haft en dov rökighet och det verkar inte finnas något tydligt svar varför det blir så. Hur som helst lyser eventuell rökighet med sin frånvaro i dessa rena, fruktiga och samtidigt komplexa viner.

Vitt vin

Mulderbosch Chenin Blanc Steen op Hout 2016, nummer 2701 för 89 kronor. Det kommer från Western Cape och är ett både friskt och fruktigt vin i det fasta sortimentet på Systembolaget. Druvan är precis som man hör på namnet chenin blanc eller steen som den kallas i Sydafrika. Ursprungligen är detta en druva från Frankrike och Loire men har blivit en vanlig sort i Sydafrika och ofta använts till sprit. Här visar den sig från sin bästa sida med tropisk frukt och blommig kropp. Frisk citrus möter melon och vanilj som kompletteras med en fyllig nötighet. Passar lika fint till det stora minglet som till det lilla sällskapet och dricks till allehanda rätter som fisk, skaldjur och kyckling eller på egen hand.

Mulderbosch Sauvignon Blanc 2017, nummer 75391 för 109 kronor i beställningssortimentet. Sauvignon Blanc-druvan bjuder på ett torrt, friskt och krispigt vin med komplexa örtiga och aromatiska toner. Här finns krusbär, nässlor, lime samt inslag av gröna bananer och passion. Vinet firar 25-årsjubileum och har lyckats toppa med denna härliga årgång. Smakar fint som aperitif gärna med skaldjurskanapéer eller chèvre-krustader som tilltugg.

Mulderbosch 1000 Miles Sauvignon Blanc 2015, nummer 79977 för 259 kronor. Även detta vin finns på beställningssortimentet. Det är precis som föregångaren gjort på sauvignon blanc men skillnaden är bland annat att detta vin lagrats till större andel på ekfat. Friskhet och komplexitet i harmonisk balans sköljer över smaklökarna och ger ett intressant vin. Det är fylligt för att komma från denna friska druva och bjuder på ananas, aprikos och saftig citron som ramas in av mineralitet och njutning på flera nivåer. Ett vin att smutta på länge eller kan bära upp vilken lyxig fina fisken-rätt som helst.

Mulderbosch Chardonnay 2015, nummer 6006 för 99 kronor från Stellenbosch finns i det fasta sortimentet. Delar av vinet har lagrats på ekfat och detta vin är en symfoni mellan friskhet och fruktighet med alltifrån citrus, honungsmelon, mandel, brynt smör och snäckskalsmineral. Vinet är lika gott till grillad lax som till caesarsalladen eller bara att njuta av ett glas allena.

Marvelous Yellow 2015, nummer 78504 för 109 kronor i beställningssortimentet. Druvblandningen består av 49% chenin blanc, 14% sémillon, 14% clairette blanche, 10% viognier, 7% muscat d´Alexandrie och 6% muscat de Frontignan. Kombinationen av druvor ger ett spännande vin med tropisk frukt som möter frisk citrussyra och balanseras med mineral och blommighet. Flirtigt och charmerande med både mat- och drickvänlig karaktär.

Rött vin

Marvelous Blue 2015, nummer 77892 för 109 kronor i beställningssortimentet. Här består druvorna av 38% cabernet franc, 19% cabernet sauvignon, 17% merlot, 17% malbec och 9% petit verdot som är typiska för en typisk bordeaux-blend. Vinet har mycket som påminner om den franska brodern med mörkfruktighet som rymmer plommon, svarta vinbär och mörka körsbär. Frukt och strävhet samverkar och bjuder upp till dans till de trevliga vilträtterna som står på parad i höstmörkret.

Mulderbosch Faithful Hound 2014, nummer 73031 för 149 kronor i beställningssortimentet. 32% cabernet franc, 26% cabernet sauvignon, 19% merlot, 16% malbec och 7% petit verdot är sammansättningen till ytterligare en bordeaux-blend. Namnet kommer från en historia med sorglig upprinnelse som handlar om en hund vars husse dog. Hunden satt på platsen och väntade på att husse skulle komma tillbaka, vilket han aldrig gjorde. Till sist tynade jycken bort och dog. Nu växer druvorna på samma placering vilket gör att namnet och minnet lever vidare efter den trogna hunden. Det komplexa vinet är fruktigt med kryddiga och pigga nyanser av slånbär, blåbärsris, körsbärstobak, sötlakrits och mineral. Passar utomordentligt till en grillad entrecote, gärna tillsammans med höstens svampar.