Tolv italienska toppar

 Barolo, barbaresco och asti. Piemonte i nordvästra Italien kan skryta med flera av landets hetaste viner. Regionen är en perfekt utgångspunkt för flera olika vinprovningar.  Text: Per Styregård

Barolo, barbaresco och asti. Piemonte i nordvästra Italien kan skryta med flera av landets hetaste viner. Regionen är en perfekt utgångspunkt för flera olika vinprovningar.

Piemontes tre rödvinsdruvor dominerar i Piemontes vingårdar – barolo, barbaresco och asti. Piemonte i nordvästra Italien kan skryta med flera av landets hetaste viner. Regionen är en perfekt utgångspunkt för fl era olika vinprovningar. På sistone har det mest talats om barberadruvan. För 20 år sedan var Piemonteviner gjorda på barbera ljusa och enkla rödviner. Nu är de mörka, koncentrerat fruktiga och moderna. Vinproducenterna har helt enkelt bestämt sig för att satsa mer – bättre odlingslägen, mer omsorg och färre liter vin per hektar.

Men i sin upphetsning över barberavinernas trendighet har en del tagit i för mycket, överdrivit vinets koncentration eller använt för mycket nya ekfat. Så välj vin med omsorg, det gäller att hitta producenter som håller tungan rätt i mun.

Dolcettodruvan är Piemontes motsvarighet till saftig beaujolais. För några år sedan försökte några dolcettoodlare »göra en barbera « – gå från lätt och fruktig stil till extremt koncentrerade och smakrika viner. Ingen succé, dolcettoviner är bäst när de agerar saft för vuxna.

Nebbiolodruvan odlas bland annat i doc-distrikten Barolo och Barbaresco. Vinerna kan vara sträva och svårtillgängliga som unga, eftersom de är gjorda för fl era års lagring. Men på senare tid har även nebbiolovinerna förändrats mycket. Viner som förr krävde tio års lagring är i dag klart fruktigare och mindre ogint sträva redan efter ett par år. Men fortfarande är Barolo och Barbaresco distrikt att lägga på minnet för alla med en mörk vrå i källaren.

doc-distriktet Langhe tillkom 1994 och omfattar stora delar av vinodlingarna i Piemonte. Vinkvaliteten skiftar, men om man gillar nebbioloviner och vill undvika barolopriser går det att göra klipp. Det finns två olika stilar – en lätt och elegant och en »super-Langhe« med mörkröda och mycket koncentrerade viner.

På andra sidan floden Tanaro ligger Roero, ett av de mest spännande, nya områdena i Piemonte. Här görs bland annat bra nebbioloviner som är något lättare i stilen än barolo och barbaresco, men mycket eleganta och karaktärsfulla.

Nya blandningar
Den kraftiga och sträva nebbiolo kompletteras väl av den generöst fruktiga barberadruvan. Vi kommer säkert få se mer av den blandningen. Men också kombinationer med andra lokala och internationella druvsorter (även om de flesta producenter är överens om att satsa på lokala sorter).

Det görs en del vitt vin i Piemonte också. Mest känd är klassificeringen asti spumante – mousserande vin gjort på muskatdruvan.
Det skiljer inte så förfärligt mycket mellan olika märken generellt sett. Men om du väljer med omsorg är vinet mer nyanserat aromatiskt än parfymerat och tungt, mer uppiggande och friskt än sött och sliskigt. Moscato d’asti är en annan vinklass från samma område gjort på samma druvsort. Det är lätt pärlande viner, med lägre alkoholhalt och oftast mer nyanserad stil.

I Roero görs vita viner av druvan arneis som har stor potential. Vinerna kan vara mycket smakrika, äppliga, tropiskt fruktiga och ha en karaktär som påminner om vita viner från Rhônedalen.

Piemonte hade sju relativt bra årgångar från 1995 till 2001. Sedan kom 2002 med regn, hagelskurar och svampsjukdomar. Ingen bra årgång, men det finns alltid undantag om man letar. Eftersom solsken följer regn blev sommaren 2003 extremt varm och torr. Vissa producenter fick problem med överdriven solexponering och skrumpna druvor, men 2003 bedöms ändå som en mycket bra årgång. Den bästa på tio år, säger en del.

Fest och fira
Il Sogno Barbera d’Asti Superiore 2000, Franco & Mario Scrimaglio [32048]
Pris: 125:– Druva: Barbera. Lagring: 2005–2008 Karaktär: Generös, mogen fruktighet med antydan av plommon, torkade frukter, mörka körsbär och bitter choklad. Kryddat med lite rostad fatkaraktär.
– Vinet är ett samarbete mellan två kooperativ, Vincio e Vaglio Serra och Nizza Monferrato, och två firmor, Scrimaglio och Fontanafredda. Idén bakom projektet har varit att skapa ett barberavin i den nya, moderna skolan med druvor från fördelaktiga lägen i Astiområdet. Drivande kraften är bröderna Scrimaglio och vinmakare Giuliano Noé.
La Quercia Barbera d’Asti 2001, Villa Giada [32047]
Pris: 129:– Druva: Barbera. Lagring: 2005–2007 Karaktär: Stor och generös doft där toner av rostade ekfat och mörka körsbär dominerar. Även bitter choklad och mörka plommon i smaken. Bra koncent ration och lång eftersmak.
– Villa Giada ligger halvvägs mellan Asti och Alba. Firman gör fl era vingårdsbetecknade barberaviner, men även andra piemontesiska specialiteter. Vinmakaren Andrea Faccio har låtit vinet vila ett år på ekfat och ett år på butelj före lansering.
Dolcetto d’Alba 2003, Pio Ceasare [82319]
Pris: 130:– Druva: Dolcetto. Lagring: 2005–2007 Karaktär: Uppiggande frisk syra, mycket bärig smak. Tydliga toner av mörka körsbär och bittermandel. Angenämt stram avslutning.
– Producenten Pio Cesare har i generationer st&ar
ing;tt för baroloviner i den traditionella stilen. Den nuvarande ägaren Pio Boff a fortsätter traditionerna, men har också breddat sortimentet med vingårds betecknade barolo och barbaresco tillverkade i modernare stil. Firmans dolcetto är gjord i den intensivt aromatiska och lättillgängligt bäriga stil som påminner om en riktigt bra beaujolais.
Barbera d’Asti Costamiòle 1999, Prunotto [87355]
Pris: 230:– Druva: Barbera. Lagring: 2005–2009Karaktär: Utvecklad, generös doft och smak med koncentrerad fruktighet och eleganta inslag av mörk choklad, viol och plommon. Avrundad strävhet och en touch av rostade ekfat.
– Vinfirman grundades 1924 av Alfredo Prunotto. Sedan den toskanska vinfirman Antinori tog över 1990 har Prunotto köpt upp mark i eftertraktade lägen för produktion av barolo och barbera d’Asti. Druvorna till det här vinet kommer från vingården Costamiole i området Agliano. Vinet har jäst på stora ekfat och sedan förts över på mindre 225-liters fat för tolv månaders lagring. Före lansering har vinet vilat på butelj ytterligare ett år i Prunottos källare.

 

Lagra och imponera
Barolo Bussia Soprana 1998, Aldo Conterno [86190]
Pris: 519:– Druva: Nebbiolo. Lagring: 2005–2012 Karaktär: Yppig och komplex med ett myller av finstämda nyanser av plommon, björnbär, kakao, torkade aprikoser och örter. Man börjar kunna skönja angenäma mognadstoner sammanvävda med den avrundade, men ändå fortfarande fräscha fruktigheten. Mycket lång eftersmak.
– Aldo Conternos rykte grundar sig främst på hans vingårdsbetecknade baroloviner. Han tillverkar vinerna med traditionella metoder, och lyckas samtidig fylla dem med modernt generös och elegant fruktighet. Druvorna kommer från en vingård i Bussia Soprana i Monforte d’Alba. Lagringen har skett på stora fat av slovensk ek i tre år.
Parusso Barolo Mariondino 1999, Parusso Armando [88494]
Pris: 399:– Druva: Nebbiolo. Lagring: 2005–2012 Karaktär: Doftar rejält av moreller, plommon, örter och kryddor. Inte blygsam i smaken heller – generös och koncentrerad fruktighet, bra bett i strävheten och lagom kryddat med rostad fatkaraktär. Lång kvardröjande eftersmak.
– Sedan 1980-talet har vinfirman Parusso skötts av syskonen Marco och Tiziana Parusso. Druvorna till det här vinet kommer från vingården Mariondino. För att få den eftertraktade touchen av rostade ekfat har vinet fått vila på små ekfat av fransk ek i två år före buteljeringen.
Barolo Bricco delle Viole 1999, GD Vajra [88624]
Pris: 395:– Druva: Nebbiolo. Lagring: 2005–2012 Karaktär: Finstämd doft med försiktiga stråk av liljekonvalj, torkade blommor och örter. Ett vin i den traditionella, ganska strama stilen med framträdande syra. Fruktigheten är inte särskilt tydlig, men finns där i bakgrunden med nyanser av lakrits, torkade frukter och bitter choklad.
– Aldo Vajra odlar de fl esta lokala druvsorter i Piemonte – nebbiolo, barbera, dolcetto och freisa. Liksom många andra baroloproducenter jobbar han hårt på att vinerna från de olika vingårdarna i området ska ha så mycket personlig karaktär som möjligt. Hans vingårdsbetecknade Barolo Bricco delle Viole 1999 fick toppbetyg i den inflytelserika italienska vintidningen Gambero Rosso 2005.
Barbaresco Vigneto Starderi 2001, La Spinetta [2368]
Pris: 750:– Druva: Nebbiolo. Lagring: 2005–2015 Karaktär: Lika kompakt och fullpumpad med kraft som noshörningen på etiketten. Samtidigt välbalanserad i all sin potens. Mycket koncentrerad fruktighet och nyanserade anstrykningar av moreller, mörka plommon, våt tobak, rostad ek, mörk bitterchoklad och kryddor.
– Vinfirman La Spinetta är sedan starten i början av 1980-talet känd för koncentrerade viner i modern stil som ändå inte tappar kontakten med ursprunget. Mest känt är dess vingårdsbetecknade barbarescoviner. För att krydda vinet med rostade toner har vinmakaren och vingårdsägaren Georgio Rivetti lagrat det på mellanrostade små fat av fransk ek i 20–22 månader. Före försäljning ligger vinet på butelj i vingårdens källare i ett år.

 

Vardagsviner
Eremo 2002, Langhe, Fontanafredda [42361]
Pris: 89:– Druvor: 60% barbera, 40% nebbiolo. Lagring: 2005–2008 Karaktär: Tydliga inslag av körsbär, choklad och mörka plommon. Bra balans mellan frisk syra, avrundad strävhet och ganska mogen fruktighet. Touch av kryddor och rostade ekfat i eftersmaken. Inte lika bra som årgång 2001, men fortfarande prisvärt.
– Vinmakare Danilo Drocco headhuntades 1999 från en annan piemontesisk producent, Pronutto, för att modernisera Fontanafreddas viner. Det har han lyckats med, bland annat genom att skapa en ny vingårdsbetecknad serie och börja arbeta med nya druvblandningar, modern teknik i vingård och källare. Eremo är e
tt av vinerna han skapat sedan han började på firman. Barbera- och nebbiolomusten jäser var för sig på rostfritt stål för att sedan blandas inför lagring på franska fat av olika storlek i sex månader.
La Morandina Zucchetto 2001, Barbera d’Asti [89042]
Pris: 113:– Druva: Barbera. Lagring: 2005–2008 Karaktär: Ordentligt strävt och koncentrerad smak med en komplex doftblandning av örter, parfym, viol och rått kött. Lång eftersmak.
– Bröderna Paolo och Giulio Morando gör främst viner av druvorna moscato och barbera, samt en mindre del chardonnay och nebbiolo. Zucchetto är en av brödernas två olika barberaviner och är lagrat på stora träfat och rostfria ståltankar ett år före buteljering.
Nivole 2002, Moscato d’Asti, Michele Chiarlo [7787]
Pris: 65:– (375 ml). Druva: Muscat. Lagring: Tjänar inte lagring. Karaktär: Yppig, blommig doft med anslag av persika, acacia, mango och kaprifol. Förvånansvärt bra balans i smaken mellan den friska syran och sötman. Servera vinet riktigt kallt!
– Michele Chiarlo har de flesta av Piemontes olika viner i sin produktportfölj. Den piemontesiska specialiteten sött pärlande muskatvin, moscato d’asti, är en av dem. Till skillnad från det mousserande asti spumante är moscato d’asti lätt pärlande.
Fontanafredda Roero Arneis 2004, Fontanafredda [99316]
Pris: 98:– Druvor: Arneis. Lagring: Tjänar inte på lagring. Karaktär: Som en bra soave eller verdicchio, men snäppet kraftigare och mer karaktärsfull. Frisk, fräsch och fruktig med en hel del citrusskal, främst skal av lime eller satsuma. Och en släng av halm.
– En del producenter i Piemonte tycker att arneis är regionens enda intressanta vitvinsdruva. I bästa fall kan vinerna ha en generöst aromatisk doft som påminner om äpple, blommor och tropisk frukt. Inte helt olika vita rhôneviner. Det är lite för mycket sagt i det här fallet, men håll ögonen öppna fram över.

 


Texten är hämtad ur Vin och Bar Journal nummer 3/2005.

Vill du regelbundet få nyheter och reportage om dryckernas och njutningens värld? Prenumerera på tidningen!