Ut ur garderoben

 

 

 

 

Text: Per Styregård
Illustration: Anne-Li Karlsson / Woo agentur

Vin måste inte lagras i en källare eller en dyr vinkyl. En mörk och sval garderob räcker långt. Men om du har bestämt dig för att låta dina unga dyrgripar mogna hemma bör du undvika köksbänken, kylskåpet och bokhyllan.

 Alla vill förgylla tillvaron. Hiphopartister och trestegsstjärnor gör det med blingande guld och diamanter. Andra gör det med Jaeger Reverso-klockor, kollektioner med Pradaskor eller en tremeters Bösendorferflygel. Att bygga sin egen vinkällare är ett annat sätt att öka flärdpotentialen. Middagen får en magisk guldkant om man kan bjuda ner sina vänner i en sval källare, som doftar våt sten, för att klappa på mognande vinbuteljer.

Drömmen börjar ofta i garderoben. Och för många stannar den där. Där uppfylls grundkraven för att lagra vin – mörker, frånvaro av vibrationer och stora temperaturskillnader. Det fungerar bra så länge man inte ska lagra i flera decennier. I så fall bör man hitta ett svalare utrymme, idealiskt är en temperatur kring tolv grader året runt och en luftfuktighet kring 60–70 procent. De som har tillgång till svala källarutrymmen ordnar det ganska lätt, särskilt om det finns ett utrymme i norrläge. Ett problem kan vara en alltför hög luftfuktighet som förstör etiketterna.

Lyckligt lottade som hittar ett lämpligt utrymme i källaren kan ta steget fullt ut och skapa sin egen oas för vin. Det har vinentusiasten Ulf gjort i källaren till sin bostadsrättsförening i Stockholm. Efter minutiös planering och tre månaders effektiv projektledning blev drömmen verklighet.

– När jag sitter här nere med vänner och provar vin känns det som tiden står still, säger han.

Grusa golvet
 Han har delat in lokalen i tre delar. En halvtrappa upp finns en diskbänk, kylskåp och hyllor med glas och karaffer. Nedanför trappan ligger delen för vinprovning och lagring. Mellan vinkällaren och vinprovningsdelen löper en vägg med dörr och isolerglas med kryptongas som gör att kylan stannar på insidan och värmen på utsidan.

– Jag hade tre vinkylare i lägenheten och fack för 600–700 viner på vinkällaren Grappe. Hyran för den här lokalen på 38 kvadratmeter är ungefär densamma som för facken på Grappe.

Allra viktigast är säkerheten. Den ska vara massiv.

– Jag har satt in två ståldörrar. Larmet går om någon lyckas öppna den första. Sedan finns det ytterligare en smidd gallergrind och ett rörelselarm. Det ska vara omöjligt att ta sig in.

För att skapa rätt temperatur krävs ibland en kylanläggning. Storleken beror på hur många kubikmeter som ska kylas. Ett mindre aggregat kostar kring 10 000–25 000 kronor. Ulfs aggregat är vattenburet och ligger på 100 000 kronor. Kylanläggningar är visserligen dyra i inköp, men drar inte särskilt mycket ström och är driftsäkra och hållbara.

Nästa steg är ett hyllsystem. Välj mellan trä, järn, tegel eller mdf-plattor. Oavsett material är det viktigt att hyllorna inte böjer sig, rostar eller möglar.

Fördelen med tegelmoduler, som Ulf använder, är flexibiliteten. Eftersom de är stapelbara och inte väggfasta går de att organisera om efterhand. Dessutom gör teglet att temperaturen kring flaskorna ändras långsammare. Trä- och järnkonstruktioner kan å andra sidan skräddarsys på plats för att rymma så många flaskor som möjligt. Ulf har betalat runt 20 000 kronor för sina tegelmoduler, som sammanlagt rymmer upp till 1 500 buteljer. För att hålla temperaturen och luftfuktigheten ännu jämnare planerar han att lägga grus på golvet.

Privatimport billigast
För att få tag på bra lagringsviner till hyfsade priser brukar Ulf köpa direkt från vingårdar i Frankrike. Det blir oftast bra mycket billigare än att köpa från Systembolaget.

Ulf tipsar om Champagne, som ett bra område att börja i. Där finns relativt billiga standardcuvéer, som håller länge. Det finns också årgångscuvéer runt trehundralappar, som klarar lång lagring. I Bordeaux rekommenderar han kranskommuner som Bourg, Blaye och St Emilions satellitkommuner. Där betalar man inte så mycket för namnet som i Pomerol, St-Emilion och Pauillac. Rhônedalen är också ett distrikt där man kan göra fynd.

Italien och Spanien är hans andra favoritländer i Europa. När det gäller utomeuropeiska viner lockar Sydafrika mest. För att hitta prisvärda viner och nya producenter är det en bra idé att kolla in vintidningar i det land man är särskilt intresserad av.

En bra taktik är att alltid köpa flera buteljer av samma vin. Då kan man prova vinet vid olika åldrar. För att se till att man inte plockar ut för mycket vin utan att tillföra något till samlingen, rekommenderar Ulf att lägga en hundralapp i en burk för varje vin som plockas ut.

– Och köp inte viner från dåliga årgångar för att lagra. Drick dem istället. Köp enklare, mindre kända viner från bra årgångar och lägg ner i källaren.

Glöm inte att det finns massor av vin från hundringen och uppåt som lämpar sig utmärkt för lagring fem–tio år, säger han.

Hyra vinfack
För den som bor i lägenhet är vinkyl ett alternativ. Det finns allt från små smidiga skåp för ett 30-tal flaskor till färdiga ”vinrum”. Det sistnämnda är en sorts minifriggebod komplett med kylaggregat, hyllor och dörr, som rymmer ett tusental flaskor. Det gäller bara att hitta utrymme i lägenheten och budgeten.

Ett bra tips är att ta till ordentligt när man väljer storlek; det är tråkigt att stå med en full vinkyl och en massa flaskor som inte får plats. Satsa på fasta hyllor och inte de utdragbara, då rymmer kylen mer. Kolla också om det går att beställa direkt från tillverkaren. Vem vill lägga tusenlappar på mellanhänder?

Att hyra vinfack är en annan utväg för stadsbor. Fördelen är att allt redan är ordnat – förhållandena för vinlagring är idealiska, försäkringen är fixad och det
finns oftast plats att prova sina viner. I Helsingborg ligger Vin Magasinet inrymt i ett spannmålsmagasin från 1858. Vinkällaren drivs av Christina Nordin och Anders Cumtell.

– Våra medlemmar är från 20 år till 70 plus, säger Christina Nordin.

– Affärsidén är personlig service. Vi finns här mellan 12 och 21 varje dag utom söndag. Folk gillar att komma in och prata, fråga om råd och prova vin.

Märkligt nog är det här med vinkällare till största delen en manlig företeelse. Kunderna på Vin Magasinet består till 95 procent av män.

– Vi fick en ny kvinnlig medlem häromdagen, men det beror på att hennes man hade glömt glasögonen, så hon fick skriva på.


Djupdyk bland vinkällare

 • Glädjen att bygga en vinkällare (Silanders & Fromholtz Förlag), Johan Magnusson
 • How and Why to Build a Wine Cellar (Sandhill Publishers), Richard M Gold
 • www.tv4.se – Äntligen hemma, avsnittet om vinkällaren 2004-12-07

  Hyr plats i vinkällare

 • Vinkällaren Grappe, Stockholm, 08-661 25 16, www.grappe.se
 • Swedish Taste, Göteborg, 031-73 27 80, www.swedishtaste.nu
 • Vin Magasinet, Helsingborg, 042-14 30 00, www.vinmagasinet.com

  Utrustning och information

 • Prowine Nordic, Hisings Backa, www.prowine.se
 • Bilder på olika typer av hemmavinkällare: www.stratsplace.com/cellaralbum.html

 • Texten är hämtad ur Vin och Bar Journal nummer 5/2005.

  Vill du regelbundet få nyheter och reportage om dryckernas och njutningens värld? Prenumerera på tidningen!