Vägen till rom på Gran Canaria

mm

Bergen tornar upp sig och blir allt högre. Den lilla bilen susar fram på motorvägen på den nordvästra kuststräckan längs Atlanten på Gran Canaria. Destinationen är det familjeägda romdestilleriet Arehucas. 2,50 euro i inträde för en vuxen och gratis för barn är helt klart prisvärt. Efter en ruschig guidning på engelska och franska genom fabriken kommer jag slutligen fram till höjdpunkten, att prova rom från det äldsta romdestilleriet i Europa från 1884. Till min stora förvåning står det mängder, ja otaliga flaskor i rader och jag vet inte riktigt var jag ska börja. Snabbt inser jag att många flaskor är likörer med diverse smaker alltifrån banan, kaffe och mint. Jag bestämmer mig för att bara prova ren rom med olika antal års lagring, det som intresserar mig mest. De sorter jag beskriver nedan finns på Systembolagets beställningssortiment.

Först ut är Arehucas Blanco, nummer 86678 och 266 kronor för en helflaska på 70 cl. Som namnet antyder är rommen genomskinlig och har alltså inte haft någon fatkontakt. Olagrad rom är framförallt tänkt som drinkbas i diverse drinkar och denna eldiga variant med karaktär av sockerrör är inget undantag.

Arehucas Oro, nummer 86305 även denna helflaska för 266 kronor på beställningssortimentet. Här kommer fatlagringskaraktären fram i form av vaniljkola och nötter i en lättsam stil, mycket passande i drinken med guldfärgad rom-bas och går även att dricka på egen hand.

Arehucas Reserva Especial 12 años, nummer 86673 för 416 kronor helflaskan. 12 års lagring på amerikanska ekfat ger tydlig karaktär av fat, vanilj, nötter och fyllig arrak. Njutes främst ren i ett kupformat glas för att koncentrera aromerna så mycket som möjligt

Arehucas Reserva Especial 18 años, nummer 82189 för 595 kronor flaskan á 70 centiliter. Ytterligare några års lagring förstärker fatkaraktären ytterligare med kola, nougat, mandel och kryddiga lädertoner. Smutta gärna med en bit mörk choklad.

Arehucas Capitan Kidd, nummer 86050 för 1677 kronor på det svenska Systembolagets beställningssortiment. Jag är lite oviss om den som finns i Sverige är lagrad 20 år som den var tidigare eller om det är den 30-åriga som säljs på Gran Canaria för ca 95 euro. Den jag testade var i alla fall lagrad 30 år eller snarare 34, beskrev de själva. Alla andra sorter ingick i inträdet att prova men denna kostade 5 euro, vilket det var värt. Den har en betydligt större komplexitet och djupare arom med längre och fylligare smak men samtidigt len och mjuk. Doften är flerdimensionerad med kola, torkad frukt, aprikos, vanilj och avslutas med en knäckig rom-russinkaraktär. Njut allena eller i gott sällskap.