Vin&BarJournalens lilla julakut

Hur mycket man än julplanerar kan det ändå vara bra med lite snabba råd i sista minuten. Bästa rådet kommer först – koppla av, njut långsamt av julmaten och låt inte småsaker stressa upp dig. Jag minns en julafton som familjen firade ute i stugan i Roslagen. Just när det var dags för griljering av skinkan – då gick strömmen. Ugnen var redan varm, så skinkan ställdes in i alla fall. Dopp-i-grytan och brunkål gick att laga på vedspisen, Roslagskaminen fyllde huset med värme och levande ljus och gasollampan spred ljus över julklapparna. Och när vi tog ut skinkan, då hade den en perfekt knaprig griljering. Det tyckte vi då, i alla fall!
En riktigt god jul och ett gott nytt år önskar vi på Vin&BarJournalen.
Annika Ulfvin

Glömt krydda julsnapsen?
Ingen panik här är snabba recept! Elisabeth Norman bjuder på ett recept ur sin bok Sill & Snaps, som kvickt fixar hemkryddad nubbe till julbordet.
– En ovanlig och rolig snaps att bjuda på är dillsnaps. Det är mycket enkelt – stoppa en dillkvist eller två i brännvinsflaskan, kyl, låt dra och servera. Dillen bör ligga i minst tolv timmar, men inte mer än i två dygn. Dillbrännvin är en färskvara så gör inte mer än vad som för tillfället ska bjudas, berättar Elisabeth. Hon tipsar även om att julkryddan kanel passar utmärkt i snapsen.

Kanelbrännvin
15 g kanel
1 g violrot
0,5 g ingefära
1 g koriander
0,5 g nejlika

Blanda kryddorna och slå i en flaska brännvin special. Låt stå i två dygn. Smaka av. Är smaken fulländad, sila bort kryddorna och buteljera.

– Den tid som kryddorna ska dra i spriten varierar mycket. Färsk pepparrot, citron, malört chili och dill behöver bara dra i några timmar, upp till någon dag. Johannesört behöver ett par dagar. Anis, kummin, peppar, nejlika och frukt- och bäressenser kan behöva en vecka eller två för att spriten ska hinna ta upp smaker och aromer. Provsmaka! Det är det bästa sättet att veta när essensen dragit färdigt, hälsar Elisabeth.

Knöliga pepparkakor
Vill du slippa bubblor på julens hembakade pepparkakor ser du till att lägga kakorna på kall plåt innan de går in i ugnen.

Hjälp, griljeringen lossnar!
Lugn, skär loss svålen och torka skinkan med en ren kökshandduk. Då fäster griljeringen bäst.

Jag tror jag har köpt för lite skinka…
Räkna så här: 125 g -150 g ej tillagad skinka per person. Med riktigt många rätter på julbordet räcker ca 2 skivor per person, alltså 50 g. Mer bra tips om julskinkan, hur du gör egen korv och riktigt goda glöggkokta revbensspjäll och annat finns på www.svenskkottinformation.se

Varför stelnar inte knäcken?
Gör det klassiska kulprovet innan du börjar fördela smeten i formarna. Droppa lite av knäcksmeten i vatten och känn på konsistensen. Vill du ha den hårdare, koka ytterligare någon minut.

Glöggen tog slut!
Har du rött vin, vodka och julkryddor hemma kan du göra din egen glögg. Eller varför inte variera med rödvins- eller konjakstoddy eller en Irish Coffee efter vinterpromenaden.

Egen glögg, ca 4 glas
25 cl rött vin
4 cl vodka
2 bitar kanel
5 st kryddnejlikor
1 bit ingefära
1 krm krossade kardemummakärnor 1 bit
pomeransskal
½ dl strösocker
1 krm vaniljsocker
sötmandel och russin

Krossa kardemumman i en mortel och bryt sönder kanelen. Lägg alla kryddorna i en burk med lock och häll över spriten. Låt burken stå över natten så att kryddsmaken dras ur ordentligt. Sila ifrån kryddorna. Blanda sprit, vin, socker och vaniljsocker. Värm glöggen och drick med mandel och russin. Recept från systembolagets site, www.systembolaget.se.