Viner i världsklass, Okanagan style

Viner i världsklass Okanagan-style TEXT: BARBRO HÖGLUND
FOTO: JOHAN HÖGLUND

Följ med på en resa till Okanagan Valley i Kanada. Där kallas vinproduktionen ”a well kept secret” och än så länge är det bara fem procent av vinerna som lämnar regionen då efterfrågan överstiger utbudet. Ryktet om viner i världsklass från den kanadensiska dalen sprider sig dock, det är svårt att bevara en hemlighet när vinerna utnämns till världens bästa.

Okanagan Valley i regionen British Columbia i Kanada finns en ytterst högkvalitativ vinproduktion med allt från mousserande viner gjorda enligt champagnemetoden till kraftiga röda syrahupplevelser. De lokala vinmakarna använder ofta uttrycket ”a well kept secret” när de beskriver Okanagan Valley och det är verkligen ingen överdrift.

Men nu börjar vinvärlden få upp ögonen för denna charmiga och härligt avslappnade vinregion. En hemlighet värd att dela med många.

Ett unikt mikroklimat
I sydcentrala British Columbia, mittemellan bergskedjorna Monastree mountains och the Cascades, ligger Okanagan Valley som består av mängder av dalgångar utgrävda av inlandsisen. Det finns fem officiella vinregioner i Okanagan, från den nordligaste som heter Vernon till den sydligaste Osoyoos. Ett torrt kontinentalt klimat råder med förhållandevis milda vintrar. Tack vare dalens unika mikroklimat kan en stor variation av druvor odlas, även om de klassiska franska druvorna dominerar (pinot noir, chardonnay, merlot, m fl). Likt de amerikanska distrikten i Washington State skyddas vingårdarna av bergskedjan Cascade mountains mot kalla vindar och regn från Stilla havet. Sjön Okanagan Lake mitt i regionen hjälper till att jämna ut temperaturskillnader mellan natt och dag som kan vara mycket stora.

Kanadas egen öken
Som regel produceras det mer röda viner i de södra delarna av dalen, som är något varmare och vars jordmån domineras av sand. Dessa sydliga delar runt Osoyoos är klassade som öken, med
dagstemperaturer på över 35 grader. Under sommarmånaderna är detta område två grader varmare och har två timmar mer sol i genomsnitt per dygn än NapaValley.

Vita viner produceras i norr där jordmånen mest består av lera. Eftersom dalen är mycket torr är konstbevattning ett måste och allt vatten tas ur Okanagan Lake. Variationen på vinproduktionen är dock stor och även i Osoyoos produceras det härligt fruktiga chardonnayviner.

Världens bästa vin från Okanagan
Det var först på 1990-talet som det började ta riktig fart i Okanagan Valley. Vinmakare från hela världen flyttade hit och började framställa vin. Ett exempel är den prisbelönte vinmakaren John Simes som lämnade vingården Montana i Nya Zeeland 1992 och slog sig ihop med Antony von Mandle på kanadensiska Mission Hill Estate. Han inledde omgående tillverkning av 1992 års ”Reserve Barrel Select Chardonnay”. Otroligt nog så vann detta vin pris som världens bästa Chardonnay år 1994 i ”International Wine and Spirit competition” i London. Ett prestigefullt pris som fick vinvärlden att häpna. Tilläggas kan att tävlingen, som var en blindprovning, fick göras om två gånger eftersom ingen av domarna hade hört talas om Okanagan Valley.

Största vin gården i Okanagan
Mission Hill Estate är, med sina drygt 400 hektar, den största vingården i Okanagan. Grundaren Anthony von Mandle har skapat ett monument för sinnlig njutning bestående av arkitektur, konst, vin och smakupplevelser, allt är noga genomtänkt och allt har ett syfte. Vid entrén möts vi av två vakter och efter en kort stund blir vi mottagna av Mission Hills egen sommelier och privata guide, Jon Randle. Han visar oss runt och berättar om klocktornet som är tolv våningar högt och inrymmer fyra kyrkklockor i brons importerade från Frankrike. Vi guidas genom salar med Chagallkonst, vi ser en flygel signerad av bland annat Barbara Streisand, som sägs vara en flitig besökare, och till slut befinner vi oss i hjärtat av Mission Hill Estate, vinkällaren.

En vinkällare med själ
Källaren rymmer 800 ekfat. En sakral känsla infinner sig och det har sina förklaringar. Källaren har sprängts ur vulkansten och väggarna består av förstenad lava. En vägg är prydd med forntida vinkärl, varav en del är från romartiden. Rad efter rad av vinfat så långt ögat kan se och på en liten upplyst avsats som påminner om ett altare står ett gediget träbord, några vinglas och en flaska perfekt tempererad sauvignon blanc/semillon 2004. Provningen kan börja. Något får mig att titta upp under vinupplevelsen av frukt, mineraler och milda ekfatstoner och jag ser då källarens enda naturliga ljuskälla, ett immigt litet fönster uppe i taket. Från utsidan är det format som ett öga (occulus) cementerat i marken. Occulus är också namnet på Mission Hills signaturvin som vi senare får stifta bekantskap med. Ett bordeauxinspirerat rött vin som kammat hem 99 poäng i tidskriften ”Wine International” år 2004. Vinprovningen fortsätter och smakupplevelserna är precis som allting annat på Mission Hill Estate, svårslagna och storartade. När vi i slutet av vår provning kommer till deras icewine blir vi övertygade, godare icewine än så här har vi aldrig smakat.

Ursprungstypiskt Okanaganvin
Roland Kruger på ”Wild Goose Winery” är en vinmakare med hjärtat i Okanagan och vida känd i trakten för sina prisbelönta friska vita viner producerade av riesling, gewurtztraminer m m. Det var 1998 som bröderna Hagan och Roland fick ta över vingården efter sin tyskfödde far. Storleksmässigt så rår de över lite mer än 15 hektar.
Med tyskt påbrå skulle man kunna tro att vinerna görs i tysk stil men Roland menar att han gör vin” Okanagan Style”. På frågan om vad som utmärker ett Okanaganvin svarar han att ”det ska vara rent och krispigt med balanserad syra” och tillägger med ett leende att det gärna får ha ”nya världens fruktighet och gamla världens elegans”. När vi en stund senare smuttar på hans ”Gods Mountain Riesling 2006” förstår vi vad han menar, det är vin i fruktig, frisk stil: Okanagan Style. Vi får även smaka hans pinot noir 2005 som omsorgsfullt mäts upp av hans bror Hagan direkt från fatet: silkeslent med körsbär toner.

Efterfrågat vin från små vingårdar
Det är svårt att hitta siffror som ger en klar bild av Okanagans totala vinproduktion. Kanske för att detta område är s&ar
ing; pass nytt och att vinmakarna hellre lägger fokus på kvalitet än kvantitet.
Okanagan har ungefär 7000 hektar uppodlad vinmark vilket inte är mycket om man jämför med Bordeaux som har 285 000. Faktum är att efterfrågan överstiger utbudet. 95 procent av Okanagans vin säljs och konsumeras i British Columbia, mest av kanadensare men på senare år även av vinintresserade besökare från världens alla hörn. Roland Kruger berättar att ”our problem at Wild Goose Winery is, frankly, just running out of wine to sell”.

Vin för världsfreden och för moder jord
Stephen Cipes driver Summerhill Pyramid tillsammans med Erik von Krosigk och har gjort denna ekologiska vingård helt unik, inte bara i Okanagan och Kanada utan i världen. Cipes var 44 år när han 1986 valde att lämna New York och flytta till Okanagan Valley. Han byggde där en pyramid efter ritningarna av Cheopspyramiden och började sedan tillverka ekologiskt vin. Att vinerna håller världsklass är det ingen tvekan om, eller vad sägs om att deras pinot noir 2000 varit huvudaktör på Oscarsgalan två år i rad.

När Stephen Cipes lämnade Manhattan för att satsa på vintillverkning hade han tjänat ihop en förmögenhet på bostadsmarknaden. Genom intensiv forskning kom han fram till att Kelowna i norra Okanagan Valley hade de perfekta förutsättningarna för att odla de små smakintensiva druvor ämnade för sparkling wine som är hans stora passion. Han började förverkliga sin dröm 1991 och tog då över vingården på ca 40 hektar.

Hämtade vin rankor från Frankrike
Stephen Cipes startade sin karriär som vinproducent med en resa till Frankrike för att hämta nya friska och obesprutade kloner av olika druvor. Sedan byggdes hela vingården om och restaurerades med enbart miljövänligt material. Summerhill pyramid är Kanadas största certifierade ekologiska vingård, och den mest välbesökta med cirka 1800 besökare varje dag. De är mest kända för sina vita mousserande viner men variationen är stor och de tillverkar även röda viner av bland annat pinot noir. Den årliga produktionen ligger på ungefär 20 000 lådor.
Vid entrén till huvudbyggnaden på Summerhill finns ett monument för världsfreden men det är inte bara med en skulptur som världsfreden gynnas, en dollar av varje flaska vin som säljs går till ”world peace organisation” en fredsorganisation som Stephen Cipes driver tillsammans med Dalai Lama.

Pyramidkraft i vinet
Stephen Cipes och Erik Von Krosigk tror på ”pyramidkraft”. De anser att bra vin påverkas positivt och får en klarare och mer intensiv karaktär då det lagras i pyramiden. Erik berättar om blindtester som gjorts på pyramidlagrat vin kontra vanlig lagring och enligt Erik så föredrog besökarna till 90 procent det pyramidlagrade vinet. Testerna var vetenskapligt utförda under en period av tre år. Med eller utan pyramidkraft så smällde det till ordentligt på vingården år 2000 då vinet ”Cipes Gabriel Brut 1991”, döpt efter Stephens förstfödda son, fick guldmedalj i tävlingen ”Chardonnay de Monde”. Vinet som är mousserande konkurrerade ut viner från 38 andra länder däribland Frankrike. Erik konstaterar nöjt att ”vi vann över Champagne i Champagne”. Allt deras mousserande vin tillverkas ekologiskt och enligt champagnemetoden, ibland med icke traditionella druvsorter såsom riesling.

En rödögd vinguru
En sällsam känsla av tillfredställelse infinner sig under vinprovningen av ”Cipes Brut Sparkling”, svårt att säga om det är pyramidkraften som påverkar eller om det är den pigga, frasiga karaktären i detta briljanta vin. Kanske är det mötet med Stephen Cipes som under vinprovningen uppenbarar sig i egen hög person och berättar att han är trött eftersom han under natten deltagit i en ”pow wow”, en indiansk fredsmeditation ledd av en indiansk shaman.

Älvorna hjälper till
Menyn är varierad på den välbesökta restaurangen som ligger i anslutning till ”The Wine Shop”. Även här är allt ekologiskt och håller genomgående en hög standard. En gourmetpizza med chèvre och päron blir en njutning tillsammans med deras ”ehrenfeltser”, ett vitt ljuvligt vin med smak av persika. Stephen har ett eget koncept för att lyckas och delar gärna med sig av sina kunskaper vad gäller entreprenörskap, ”Fokusera inte enbart på den materiella vinsten, lev ut dina drömmar om att lyckas varje dag.” Under måltiden frågar jag Erik om det verkligen stämmer som Stephen påstår att älvorna assisterar vid vintillverkningen? En stund senare då jag sitter och smuttar på deras icewine från 2006, en helt sagolik upplevelse, tror jag mig veta svaret på den frågan.

En pärla att hålla ögonen på
Enligt tidskriften ”Wine Spectator ” är Okanagan Valley ett av världens mest spännande och spirande vinområde just nu. ”Kanada har hittat sitt Napa valley” heter det. Att detta område har de rätta förutsättningarna, är många av världens vinkännare överens om.

Enligt Jon Randle på Mission Hill lär Miguel Torres på ett av sina besök till Okanagan sagt att ”om ni kan producera en sådan här merlot, varför överhuvudtaget bemöda er med att odla cabernet
sauvignon.”

Läs mer
www.missionhillwinery.com
www.wildgoosewinery.com
www.sumerhill.bc.ca


Texten är hämtad från Vin&BarJournal nummer 6/2007.

Vill du regelbundet få nyheter och reportage om dryckernas och njutningens värld? Prenumerera på tidningen!