Rieslingsproducenter

Den här gången utforskar vi både traditionella och innovativa vinmakare i Tyskland och Frankrike, med ett särskilt fokus på den mångfacetterade druvan riesling. Vi besöker de berömda vinregionerna Mosel, Pfalz, Rheingau, Rheinhessen och Alsace, där varje område på sina unika sätt framhäver rieslingdruvans distinkta egenskaper.
KLOSTER EBERBACH

Rheingau, beläget i de nordligaste delarna av Tysklands vinområden, är landets minsta vinregion och känt för sina krispiga och knivskarpa viner med en vässad syra och en imponerande lagringspotential. Regionen sträcker sig längs Rhen, bara några mil väster om Frankfurt, där de branta vingårdarna slingrar sig ner mot floden, från Wiesbaden till Rüdesheim. Totalt finns här omkring 3 200 hektar planterade med vinrankor, där mer än 85 procent utgörs av gröna druvor, med riesling som dominerande sort och står för hela 78 procent av odlingarna. Trots sin kvalitet bidrar Rheingau endast med tre procent av Tysklands totala vinproduktion.
Längs med vägen kan man upptäcka välkända vingårdar som Georg Breuer, Leitz, Robert Weil, Schloss Johannisberg och Peter Jakob Kühn samt det historiska Kloster Eberbach.
Kloster Eberbach är utan tvekan ett av områdets mest klassiska och tidlösa vinhus med en rik historia som sträcker sig tillbaka till 1136, då cisterciensorden grundade gården. Ursprungligen var syftet med vinproduktionen att tillgodose klostrets egna behov, men snart blev vinerna en eftertraktad handelsvara, vilket gynnade både klostret och regionen. Idag ägs och drivs Kloster Eberbach av delstaten Hessen och omfattar cirka 230 hektar vingårdar. Riesling är huvudnumret hos Kloster Eberbach, men här produceras även röda viner på pinot noir, vilket gör detta till en av de äldsta producenterna av denna druva i världen.
Utöver dessa viner ingår rosévin, sekt och pinot gris i produktionen. En riktig skatt för huset är vinkällaren, som är fylld med gamla årgångar. Tack vare sin långa historia och kloka val har Kloster Eberbach förvaltat denna guldgruva under lång tid. Det är inte ovanligt att egendomen arrangerar provningar av äldre årgångar med viner som sträcker sig tillbaka till mitten av 1800-talet, för att visa hur riesling kan lagras och utvecklas över tid.

Kloster Eberbach Steinberger Riesling Trocken 2023
Nr 79910. Pris 229 kr.
Vilken energi och vilket driv! Denna riesling är i sitt esse med krispiga citrustoner, en makalös syra, inslag av gula, mogna frukter och mäktiga mineraler. Steinberger är den perfekta följeslagaren till sushi, gravad lax och en smakrik skaldjurssoppa.
DR LOOSEN

Ernst Loosens vinfilosofi är både enkel och djärv: att ingripa så lite som möjligt i vinmakningsprocessen. Tillsammans med sitt team låter han vinerna utvecklas naturligt, med enbart den naturliga jästen som hjälp. Detta tillvägagångssätt var revolutionerande i Mosel under 1980-talet, men det har resulterat i prisbelönta och prisvärda viner som har fått internationell uppmärksamhet.
När Ernst Loosen tog över den 200-åriga vinegendomen i Mosel på 1980-talet såg han potentialen i de branta sluttningarna, det svala klimatet, de gamla vinrankorna och den mineralrika, steniga jorden. Han genomförde omfattande förändringar för att skapa viner i världsklass, inklusive att övergå till naturlig odling genom att eliminera konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. I vinkällaren minimerades teknologiska ingrepp, och vinet fick i stort sett sköta sig självt. Genom att minska skördeuttaget och noggrant välja perfekt mogna druvor, som fick jäsa långsamt med sin naturliga jäst, skapades viner som hyllats av både kritiker och vinälskare.
DR. Loosens vingårdar ligger i några av Moseldalens mest prestigefyllda områden. Här undkom man vinlusens härjningar, vilket innebär att alla vinrankor växer på oympade stockar. Dessa ger en lägre avkastning men resulterar i viner med högre koncentration. Dr. Loosens vinstockar har en genomsnittlig ålder på 70 år, och de äldsta är över 120 år.
Alla Dr. Loosens sex vingårdslägen är klassificerade som Erste Lage, eller Grand Cru, och deras namn är musik för vinälskare: Bernkasteler Lay, Graacher Himmelreich, Wehlener Sonnenuhr, Ürziger Würzgarten, Erdener Treppchen och Erdener Prälat. Dessa rieslingviner har en unik karaktär, med tydliga skillnader mellan de olika vingårdarna.
Ernst Loosen beskriver sin ambition så här: «När jag dricker en Riesling från en Grand Cru-vingård som Wehlener Sonnenuhr, vill jag känna doften av den blå skiffer som ger näring åt druvorna. Jag vill uppleva den djupa smaken från de gamla rankorna och årgångens karaktär. Kort sagt, jag vill ha den äkta smaken av platsen och tiden. Utan den äktheten är vin bara en dryck bland alla andra.

Dr. Loosen Erdener Treppchen Riesling Kabinett 2023
Nr 74103, pris 219 kr.
Denna vingård har en charmig stentrappa, som ursprungligen byggdes för att underlätta för arbetarna att ta sig ner till fälten. Därav namnet «treppchen», vilket betyder liten trappa på tyska. Jordmånen här består av skiffer, vilket ger vinet en imponerande kraft och en rik mineralitet. Avslutet bjuder på strama mineraltoner, ett överflöd av citrusfrukter och en lång eftersmak.
FRITZ HAAG

Familjen Haag har tillverkat vin i hjärtat av centrala Moseldalen sedan 1605. Här ligger några av de allra brantaste vingårdslägena med en lutning på upp emot 80 grader. De branta terrasserade odlingarna som sluttar ner mot floden Mosel är svåra att nå och kräver mycket arbete, inte minst under skörden av druvorna som sker för hand. Det medför höga kostnader, men det är vad som gäller när man vill framställa premiumvin i Mosel.
Genom en rad berömda årgångar, som 1959, 1976, 1983 och 1994, gjorde Wilhelm Haag egendomen känd i vinvärlden. Sedan 2005 är det sonen Oliver och hans fru Jessica Haag som driver verksamheten på 29 hektar.
Oliver och Jessica Haag har moderniserat verksamheten, inte minst tekniskt i vineriet, utan att göra avkall på vare sig tradition eller klassisk vinmakning. De har också utvecklat ett antal torra rieslingviner, även om vinhuset Fritz Haag är mest känt för sina klassiska, halvtorra viner i moselstil med typisk sötma från rieslingdruvan. Det gör att firman idag har allt från torra och halvtorra rieslingviner till söta viner, inklusive spätlese. När konsumentens smakpreferenser utvecklas gäller det att hänga med utan att göra avkall på sina principer som vinmakare. Till det har Oliver Haag en pragmatisk inställning samtidigt som vinerna är av yppersta kvalitet och ofta riktigt prisvärda. De torra vinerna är ett under av ren friskhet och subtil frukt, medan sötman i de halvtorra vinerna är vackert balanserade med syran.
OLIVER OCH JESSICA HAAG drivs av passion. Deras vingårdsarbete handlar om att göra så lite yttre påverkan som möjligt. De skördar alla druvor för hand, pressar druvorna med försiktighet och vinifieringen görs med stor omsorg. Terroiren i vingårdarna med söderläge domineras av devonskiffer, som har en oljig känsla som expanderar underifrån. Jordmånen är idealisk för riesling och ger vinerna djup och mineralitet, vilket är ett signum för Mosel.
Wiengut Fritz Haag är medlem i VDP, Verband Deutscher Prädikats- und Qualitetswinguter, som är den tyska organisationen för landets kvalitetsproducenter.

Juffer Riesling Kabinett 2023
Nr 79326. Pris 239 kr.
Juffer Riesling Kabinett är klassificerat med Grosse Lagen enligt VDP, vilket är den högsta klassificeringen av tyska viner. Vingården Brauneberger Juffer, med en lutning på upp till 80 procent omfattar 32 hektar och ligger på andra sidan av Moselfloden från Fritz Haags vineri. Vinet kan lagras upp till 20 år. Vinet har en friskhet och mineralisk renhet som paras med en lätt fruktighet med fräscha toner av apelsin, citron och gula äpplen. Passar bra till heta asiatiska rätter.
GUSTAVE LORENTZ

Gustave Lorentz är en anrik vinproducent från Alsace i Frankrike, som länge varit en favorit på svenska bolagshyllor. Trots deras export till över 60 länder, är de särskilt stora i Sverige. Alsace är inte känt för stora producenter i termer av kvantitet, där är Gustave Lorentz en av de större i regionen. Kvaliteten på vinerna från Alsace är dock det som verkligen utmärker sig.
Alsace är ett klassiskt vinområde, främst känt för sina vita viner gjorda på druvor som riesling, pinot blanc och gewurztraminer. Trots att området ibland glömts bort, är det dags att återupptäcka Alsace och dess fantastiska viner. Även om vissa viner kan upplevas som traditionella och robusta, finns det många som erbjuder en fantastisk fräschör och renhet. Gustave Lorentz är en utmärkt introduktion till Alsace viner.
Företaget grundades 1836 i den charmiga byn Bergheim, som skonades under första världskriget och fortfarande är hem för Gustave Lorentz. Producentens vineri har nyligen moderniserats och firman äger 33 hektar ekologiska vingårdar runt Bergheim. Utöver detta köper man in druvor från närliggande producenter. Sedan 1990-talet har Gustav Lorentz viner funnits i Sverige, kända för sin rena och friska smak med en traditionell Alsace-ton.
Trots sin klassiska stil, strävar Gustave Lorentz ständigt framåt. För över ett decennium sedan började de konvertera till ekologisk odling och idag är alla deras 35 hektar vingårdar, inklusive två Grand Cru-plotter, ekologiskt certifierade.
Riesling är och förblir den dominerande druvan i Alsace, med en odlingstradition som sträcker sig över 500 år. Riesling är en utmärkt druva till mat, särskilt till lokala rätter som tarte flambée och choucroute garnie. Alsace kan stoltsera med 35 Michelinkrogar, vilket gör det enkelt att njuta av både mat och vin i regionen. Men även på hemmaplan kan vi njuta av dessa delikatesser.

Nr 73459. Pris 375 kr.
Detta storslagna vin från grand cru-läget Altenberg de Bergheim, där Lorentz äger 12 av de totalt 35 hektaren, utstrålar en imponerande koncentration och djup. Vinstockarna, som är upp till 50 år gamla, bidrar med en komplexitet av mogna stenfrukter, kvitten, marsipan och en subtil mineralitet som väcker smaklökarna. En mäktig upplevelse som verkligen fångar essensen av terroiren!
KRUGSCHER HOF OCH MENGER-KRUG

Menger-Krug är en vinfirma som representerar en familj och två egendomar med ett tydligt fokus på riesling och mousserande vin. Vinresan inleds i den vackra vinregionen Pfalz. Här råder ett mildare klimat vilket skapar optimala förutsättningar för druvor att mogna jämnt och fint.
Riesling är den dominerande druvan i regionen, som är Tysklands näst största vinområde med 23 000 hektar odlad vinmark. Rieslingvinerna från Pfalz kännetecknas av en rundare och mer generös fruktighet, med inslag av gula stenfrukter, söta kryddor och uppfriskande syror. I utkanten av den pittoreska byn Deidesheim ligger egendomen Motzenbäcker.
Familjen Menger-Krug har producerat vin sedan 1883, med en särskild inriktning på mousserande vin. Under ledning av Marie Menger-Krug, som tog över efter sina föräldrar för några år sedan, har vineriet blomstrat som aldrig förr. Med sin passion, envishet och smittande entusiasm har hon lyckats fånga det växande intresset för mousserande vin. Hon betonar vikten av att skapa mousserande vin som speglar vinhusets unika terroir och druvor, snarare än att efterlikna champagne.
Marie har en förkärlek för bubbel och producerar upp till 17 olika etiketter under ett bra år, vilket resulterar i cirka 100 000 flaskor. Vissa cuvéer är begränsade i antal, men alla viner är ekologiskt certifierade och veganvänliga, i linje med hennes egen livsstil som vegetarian. Denna hållbarhetsfilosofi genomsyrar hela verksamheten, från vingården till flaskan.
Vi fortsätter vår vinresa till Rheinhessen, där allt började redan 1758 med grundandet av Krugscher Hof. Denna region, som gränsar mot Pfalz, är Tysklands största vinområde med hela 26 000 hektar vinrankor. Rheinhessen är känt både för sin produktion av bulkvin, som Liebfraumilch, och för sina högkvalitativa viner. Här är riesling den stora stjärnan, som täcker en femtedel av den odlade marken.
Marie Menger-Krug ansvarar även för denna egendom och tillämpar även här samma filosofi med fokus på hållbarhet, ekologisk odling och biodiversitet. I Rheinhessen produceras stilla viner, från uppfriskande riesling till chardonnay, pinot blanc, saftig pinot noir och cabernet sauvignon. Med Marie Menger-Krug vid rodret i vingårdarna och vineriet är det alltid liv och rörelse, och framför allt en sprudlande energi som genomsyrar verksamheten likväl som vinerna.

Krugscher Hof Rosengarten Riesling 2021
Nr 55274. Pris 229 kr.
Här möts vi av en ungdomlig och elegant syra som stramar upp på ett förtjusande sätt. För den som vill lagra vinet finns det gott om potential för utveckling. Annars kan vi njuta av det redan nu, under vårens och sommarens ljusa dagar, där vinets rökiga mineraltoner, inslag av grapefrukt och citron samt en matvänlig sälta kommer till sin rätt.
SYBILLE KUNTZ

Sybille Kuntz är en de mest välrenommerade rieslingproducenterna i Moseldalen. Platsen är Lieser Niederberg-Helden som är känd för jordmånen devons skifferjord och odlingar som klassificeras som Einzellage, Grosse Lage eller grand cru, enligt fransk terminologi.
Av områdets 25 hektar odlar Sybille Kuntz enbart rieslingdruvor på för närvarande 7,5 hektar, men hon köper successivt på sig mer mark. Skifferjordens mineralitet är uppenbar i hennes viner. Vingårdarna ligger i några av de brantaste sluttningarna i Moseldalen. Stockarna är mellan 45 och 85 år gamla. Hon har odlat ekologiskt sedan 1990 och blev Demetercertifierad från årgång 2016. Det gör henne till en av pionjärerna när det gäller ekologiskt och biodynamiskt vin i Tyskland.
Kuntz är en personligt engagerad vinmakare som gör något eget av riesling. Efter tre decenniers erfarenhet av vingårdsarbete och vinmakning som syftar till att uttrycka terroiren är hon idag en av Tysklands mest nyskapande vinmakare. Inte minst har hennes viner fått ett uppsving i Sverige, där den klassiska och ekologiska produktionen efterfrågas allt mer. Det är intressant att hon har velat göra en riesling som rimmar med Moseltraktens betingelser utan att förhäva sig själv. Det är druvorna och platsen som spelar huvudrollerna, inte vinmakaren.
Producentens rieslingviner har en karaktär, där Moseldalens förutsättningar ger ett alldeles eget uttryck. Det är omtvistat vilken betydelse det har för vinet, men i Sybille Kuntz fall är det uppenbart att det ekologiska tankesättet ger de framförallt torra vinerna renhet, stringent frukt och en subtil fruktighet. I vanlig ordning när det gäller en relativt liten aktör i vinvärlden är det inte alltid så lätt att få tag på hennes viner i Sverige. Framförallt är det beställningssortimentet som gäller, men det kommer också tillfälliga lanseringar varje år. Med tiden lär uppmärksamheten ge något eller några av vinerna plats i Systembolagets butikshyllor som uttryck för det samtida Tyskland. Sybille Kuntz har också en biodynamisk serie med viner.

Sybille Kuntz Riesling Kabinett Trocken 2022
Nr 94934. Pris 279 kr.
Ett av Sybille Kuntz flaggskepp som kommer till Sverige med jämna mellanrum. En frisk Kabinett med hög syra med ett smäckert stråk av klassisk rieslingsötma. Druvorna har vuxit på branta sluttningar i Pauls Valley. Torrt, fint aromatiskt och elegant vin med en modern framtoning.