Vilarnau

Den spanska adelsfamiljen Vilarnau etablerade sig i Penedés redan på 1300-talet. År 1949 buteljerades den första cavan under namnet Vilarnau, och sedan dess har familjen fortsatt att bygga på sitt arv av kvalitet och tradition inom vinframställning.
På kullarna i det berömda cavaområdet, en halvtimme väster om Barcelona, ligger det lilla vineriet Vilarnau med utsikt över det böljande landskapet. I norr ligger bergsmassivet Montserrat och bortom kustbergen i söder kan man ana ljuset från Medelhavet.
Vilarnau är pionjär i området när det gäller hållbar produktion och vinhuset är certifierat för ekologisk produktion sedan 2016 för samtliga vingårdar. Det innebär att alla vinerna som är gjorda på druvor som skördats på de egna vingårdarna är ekologiska. Varken kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel används.

I början av åttiotalet köptes Vilarnau av familjeföretaget och den berömda sherryproducenten Gonzalez-Byass. År 2005 blev ett nytt toppmodernt nytt vineri klart som är beläget centralt på egendomen. Satsningen på Vilarnau har burit frukt.
Ansvariga vinmakare är Damià Deás och Eva Plazas Torné, som båda är katalaner och har ägnat sina yrkesliv åt att förfina konsten att producera cava med kvalitet. Portföljen innehåller allt från den torra cavan Vilarnau Brut Nature, rosécava och pet nat rosé till reserva, gran reserva och den unika Albert de Vilarnau Xarel-lo, där druvorna är jästa på fat av kastanj.
Vilarnau Brut Nature har blivit något av svenskarnas favoritcava. Den passar perfekt in i dagens smakbild då vi hellre dricker torr cava än mer eller mindre söta massproducerade mousserande viner från Spanien. Cavan är gjord på de tre klassiska cavadruvorna macabeo 40%, xarel-lo 30% och parellada 30%. Vinstockarna är 10 till 25 år gamla. Jordmånen varierar beroende på druvsorten, från lerjordar till lättare jordar med inslag av grus och större stenar. Det finns inslag av kalksten i alla vingårdarna. Varje druvsort vinifieras för sig. Efter blandningen tappas vinet på flaska för andra jäsningen. Vinet är lagrat tolv månader på jästfällningen i flaskan.

Eva Plazas Torné är född och uppvuxen i en vinmakarfamilj i San Sadurni, cavans huvudstad, som ligger några kilometer från Vilarnau. Efter sin utbildning till vinmakare har hon jobbat hos Vilarnau i nära tre decennier och hon känner till vingårdarna i detalj. Hon brinner för hållbar produktion och var en av de personer som drev på utvecklingen mot ekologisk odling. Hon har också varit aktiv när det gäller att bevara och återuppliva traditionella metoder för att göra cava.


CAVES VILARNAU PET NAT ROSÉ 2022
Nr 95129. Pris 189 kr.
Njut av en läcker rosa pet nat från Spanien, perfekt för att avnjutas i vårsolen. Här bjuds vi på en härlig kombination av rabarber, lingon och blodcitrus, vilket gör den ännu bättre i sällskap av kallskuret och tapas. En vårskål som lyfter stämningen!
VILARNAU ROSÉ DELICAT RESERVA
Nr 76437. Pris 139 kr.
En livlig rosécava som bjuder på en kombination av örter, mogna skogsbär, hallon, saftiga jordgubbar, viol och syrlig rosa grapefrukt. Ett utmärkt sommarbubbel som passar perfekt till en krämig chevréost på ett rostat bröd.
VILARNAU BRUT NATURE ORGANIC
Nr 7731. Pris 119 kr.
Upplev en frisk och ekologisk cava som överträffar sin prislapp. Med in-slag av rostade nötter, vinteräpplen, gula päron, citron och grapefrukt kan jag bara säga skål!
VILARNAU BRUT NATURE RESERVA 2021
Nr 50567. Pris 175 kr.
Denna cava är knastertorr med en frisk sälta. I glaset finner vi gröna äpplen, apelsin, rökig mineral och lätt rostade nötter. Passar utmärkt tillsammans med ostron, spanska mandlar, eller lufttorkad spansk skinka.
VILARNAU BRUT NATURE GRAN RESERVA 2016
Nr 50570. Pris 299 kr.
En elegant cava med en begynnande ton av mognad. Perfekt balans mellan sälta och spänst, samtidigt som den har en behaglig rondör. Smaker av knäckiga gröna äpplen förenas harmoniskt med hackade nötter, rostat bröd och en hint av toffée, vilket skapar en komplex upplevelse. Fina bubblor och knastertorr i en aptitretande stram stil.